У четвер, п’ятнадцятого квітня, стало відомо про ракетне ураження російського крейсера “Москва” у Чорному морі.

Достеменно відомо, що корабель, який на початку війни атакував острів “Зміїний”, охопила пожежа. Далі дані різняться. За однією з версій корабель потонув, за іншою – відшвартований до Севастополя на ремонт.

Видання Defense Express пише про те, що на крейсері можуть/могли бути ядерні боєприпаси.

“”Москва” є носієм ядерного озброєння. Зокрема, це протикорабельні ракети П-1000 “Вулкан”, яких на кораблі 16 одиниць. Цей крейсер призначений для знищення авіаносних ударних груп. Головне питання: чи перебувають на кораблі ядерні боєприпаси завжди, чи їх завантажують лише по спеціальному окремому розпорядженню”, – зазначає видання.

Також експерти наводять свої висновки щодо ситуації:

“Якщо “Москва” затонула, а з нею – ядерні боєприпаси, то в короткостроковій перспективі – загрози немає. Для розуміння, зараз на дні морів та океанів лежить, орієнтовно, 10 реакторів, до 11 ядерних торпед, до 19 балістичних ракет з ядерними частинами та декілька ядерних авіаційних бомб. Більшість з всього цього – наслідки аварій на флоті СРСР у 60-80-х роках”.

Додамо, що Defense Express – це консалтингова компанія, яка визнається експертною у своїй галузі й спеціалізується на огляді військової техніки.