Відбір до Євро-2024. Група А. 8-й тур
15 жовтня. Осло. “Улєволл”
Норвегія 21:45 Іспанія
Арбітр: Тобіас Штілер (Німеччина)
Трансляція: MEGOGO Футбол 1

Норвегія

Норвегія сама загнала себе у скрутне становище, програвши в червні вдома Шотландії (1:2). По суті це була точка неповернення.

Так, відтоді скандинави перемогли у 4 матчах поспіль, але з ким грали? Двічі Кіпр, Грузія та ще спаринг з Йорданією – це несерйозно і годиться тільки для тік-токів. У таблиці позиція норвежців є критичною.

Щоб створити диво і вперше з 2000 року вийти на великий турнір скандинавам треба будь-що перемагати Іспанію. Теоретично Едегор відмінно веде гру, Голанд забиває, а Нюланд тягне – вони можуть це зробити. Але це теорія. На практиці востаннє “Леви” били гранда у 2010 році, коли їм удалося шокувати Португалію (1:0).

Іспанія

Іспанія цього року погано виглядала лише у березні, коли ледве дотиснула норвежців удома (3:0), а потім програла Шотландії (0:2). З того часу все було чудово.

Перемога у Лізі націй; розгроми Кіпру та Грузії із сумарним рахунком 13:1; домашні 2:0 із Шотландією цього тижня – все вдавалося команді Луїса де ла Фуенте, де нарешті з’явилися потужні центрфорварди. Мората та Хоселу працюють ідеально.

Ясно, що і в Норвегії такі іспанці будуть фаворитами, але це не буде просто. Шотландія їх виснажила, потрібна ротація, а у “Червоної фурії” травмовані Педрі, Бальде, Ніко, Асенсіо, Ямаль, Ольмо, Піно. Це звужує її потенціал. Ну, і виїзди – не коронна тема Іспанії. У Чехії її не так давно зупиняли (2:2), у Швеції взагалі били (1:2), та й київська поразка 0:1 із голом Циганкова ще свіжа в пам’яті.

Норвегія – Іспанія: статистика особистих зустрічей

Як уже говорилося, у березні Іспанія вдома розбила Норвегію в ендшпілі – допоміг дубль Хоселу.

Також команди зустрічалися у відборі до Євро-2020 і там скандинави програли в гостях (1:2), але вистояли вдома (1:1). Ну, а їхня остання перемога над “Фурією” була ще на Євро-2000 – тоді Іспанію шокував Іверсен.

Орієнтовні склади

В Іспанії сила-силенна травмованих, але і це не все – є ще фактор перельоту та втоми. Очікується, що Луїс де ла Фуенте проведе ротацію хоча б третини складу, щоби команда бігла.

У Норвегії, в свою чергу, картина прямо протилежна – втрат нема, і всі виконавці готові вийти на поле.

Норвегія: Нюланд – Рюерсон, Айєр, Естігор, Мелінг – Едегор, Берг, Еурснес – Серлот, Голанд, Нуса

Іспанія: Сімон – Навас, Ле Норман, Ляпорт, Фран Гарсія – Меріно, Родрі, Фабіан Руїс – Ферран Торрес, Мората, Сарагоса