Відбір на Євро-2024. Група Е. 8-й тур.
15 жовтня. 21:45. Варшава. “Народовий”
Головний суддя: Артур Соареш Діаш (Португалія)
Трансляція: Megogo Football 3

Польща

Португальський спеціаліст Фернанду Сантуш, який очолював збірну Польщі від початку цього відбіркового циклу, достроково покинув команду. У федерації футболу Польщі вирішили, що результати та гра команди незадовільні, тому звільнили головного тренера. Якщо відхід Сантуша якось допоможе команді зібратись, то звільнення відбулось дуже вчасно, адже шанси на вихід у поляків все ще залишаються. Тимчасовим керманичем збірної призначили Міхала Пробежа.

Минулого місяця вони поступились на виїзді албанцям з рахунком 2:0 та з таким самим рахунком перемогли Фарерські острови. Головний провал в рамках групи у них відбувся ще у червні, коли вони сенсаційно програли Молдові з рахунком 3:2.

Остання перемога Польщі над серйозним суперником у офіційних матчах датується березнем цього року, коли у себе вдома вони мінімально обіграли албанців. З того часу на їхньому рахунку тільки дві звитяги — обидві проти Фарерських островів. Наступні два матчі будуть проти Молдови та Чехії. Якщо вони планують виходити на Євро, то там їм потрібна тільки перемога.

Молдова

Підопічні Сергія Клещенко можуть стати головною сенсацією всього відбіркового циклу, якщо вдруге переможуть поляків. У такому випадку вони випередять Левандовського та компанію та навіть матимуть один матч у запасі. Наразі у них 2 перемоги, 2 нічиї та 1 поразка в перших 5-ти матчах.

Варто зазначити, що вони вже зіграли 2 матчі проти Фарерських островів і навіть втратили бали у домашньому матчі, який закінчився з рахунком 1:1. Перемагали вони поляків (3:2) та ті ж Фарерські острови (1:0). Серед позитивних результатів також виділяється нічия проти Чехії (0:0).

Звісно, збірна Молдови буде вірити у найкращий з можливих сценаріїв та навіть потенційний вихід на Євро, втім якщо оцінювати картину тверезо, то шансів не так багато. Особливо враховуючи той факт, що зараз у них протистояння з дуже злими поляками, які щойно змінили головного тренера.

Особисті зустрічі

20.06.23 ЧЄ (КВАЛ) Молдова — Польща 3:2

20.01.14 МТМ Молдова — Польща 0:1

07.06.13 ЧС (КВАЛ) Молдова — Польща 1:1

11.09.12 ЧС (КВАЛ) Польща — Молдова 2:0

06.02.11 МТМ Польща — Молдова 1:0

Цифри та факти

  • У відбірковому турнірі до Євро-2024 Польща ще жодного разу не грала внічию;
  • Польща виграла всі домашні матчі у рамках цього відбору;
  • В останніх трьох матчах за участю збірної Польщу проходила ставка ТМ 2.5.

Кадрова ситуація, орієнтовні склади

Болюча тема для збірної Польщі — це травми. Точніше, саме одна конкретна травма, яку отримав Роберт Левандовський у матчі між “Порту” та “Барселоною”. Тому полякам доведеться грати без свого головного лідера в атаці.

Окрім Роберта, не зможуть зіграти Ян Беднарек, Павел Давідовіч та Кароль Лінетті. Вони навіть не були викликані до лав збірної на цю перерву через пошкодження.

А у Молдови травм у основній збірній немає і загалом всі головні виконавці готуються до цього протистояння.

Польща, 3-4-3: Щенсний — Кедзьора, Ківіор, Педа — Кеш, Д. Шиманський, Сліш, Франковський — С. Шиманський, Зелінський, Букса

Молдова, 5-3-2: Райлян — Ревенко, Посман, Крайчюн, Марандічі, Реабчук — Платіца, Бабоґло, Мойпан — Рата, Ніколаєску