Президент України Володимир Зеленський у інтерв’ю американському телеканалу CBS пояснив, навіщо робив жорсткі заяви у бік НАТО та ООН. Нагадаємо, нещодавно, під час виступу на самміті ООН Зеленський закликав організацію до саморозпуску через неспроможність приймати важливі рішення.

“Я став президентом майже три року тому. Я не хотів ні з ким загравати, але, як нова людина у політиці, хотів подобатись лідерам інших держав. Хочеться завжди зробити краще для своєї держави, ніж до тебе. Це нормальна амбіція. На початку я хотів швидко закінчити війну, зрозуміти Європу, зрозуміти, чому Україна ні в ЄС і НАТО. Я вважав, що ми повинні отримувати ці відповіді. Чому є у нас угода про вільну торгівлю з однією країною, з іншою – ні. Чому ми не можемо мати безвіз з усім світом. Багато речей, і є багато відповідей на це.

Коли ти граєшся в дипломатію, ніякого результату немає. Все це дуже бюрократично, повільно і люди говорять: “Це дипломатія”. Війна почалась до цього вторгнення. Я вмовляв людей ввести превентивні санкції. Я багато разів казав, що ми в “сірій зоні” і не можемо бути між росією і Євросоюзом. Скажіть, що ви нас не берете, і ми будемо вибудовувати іншу політику. Або скажіть, що берете, і візьміть. Ми люди живі. Ви до нас відноситесь як до іншого сорту. Ми не харчі.

Я шукав відповіді. Я приїжджав до лідерів, зустрічався. Мені казали: “Ти вже приїжджав до цього лідера/лідерки, і тепер їхня черга. Так за протоколом”. Коли це може бути? За рік або два. Україна так нічого не зможе. Ми будемо дуже повільними. Ми так не можемо дозволити собі. У нас не така економіка. І поруч з нами росія, яка може розпочати вторгнення в будь-який момент. Нам треба захистити себе, бо війна іде і буде. Давайте домовимось з Європою, США, росією, що тут війни ніколи не буде.

Мене не цікавить більше їхня дипломатія, яка призводить до знищення моєї нації. Не їх. Тому я їм чесно сказав: ви повинні сказати українському народові, що ви нас там не бачите. Ви почитайте, що говорять українські люди: якщо путін нападе, нічого страшного, нас скоро візьмуть в НАТО. А самі [НАТО] в кулуарах не збирались цього робити. Так не можна поступати з людьми. Це виснажує і не мотивує. І зараз ми бачимо, як більшість європейських країн підтримують вступ України до ЄС. Так ніколи не було. Багато країн змінили думку про нас і наш народ. Але дуже висока ціна”, – сказав Зеленський.