Ліга чемпіонів УЄФА
1/4 фіналу, 1-й матч
Лондон, “Стемфорд Брідж”
“Челсі” – “Реал” 22:00
Трансляція – Megogo

Челсі

Жеребкування нинішньої Ліги Чемпіонів подарувало нам унікальний шанс – побачити чотири справді найсильніші клуби Старого Світу у півфіналі турніру. За останні сезони “Манчестер Сіті”, “Ліверпуль” та “Баварія” утвердилися в цій якості, демонструючи футбол елітної якості практично щотижня, а те й кожні 3-4 дні. З деяким відставанням від цих титанів йде кубковий монстр Томаса Тухеля під назвою “Челсі”.

За 14 місяців у Лондоні Тухель перетворив “Челсі” на постійних учасників фіналів, довівши команду до фіналу ЛЧ, Кубка Англії, Кубка Ліги, клубного ЧС. За німця “сині” ще жодного разу не залишали кубковий турнір без участі у вирішальній матчі турніру, попутно вигравши три трофеї. Це ріднить “Челсі” з “Реалом кінця” десятих, хоча повторити успіхи Зідана лондонцям навряд чи вдасться.

Після тріумфу у ЛЧ “Челсі” посилився топ-форвардом Ромелу Лукаку. Як показав цей сезон, без бельгійця команда виглядає органічнішою та сильнішою. З Хавертцом на вістрі “сині” краще пресингують і непередбачуваніше діють попереду. Кай також розвинув навички фінішера, забивши 7 голів у 2022-му році. Хоча “Челсі” в першу чергу сильний командно, недарма їх головною зіркою є Нголо Канте, альтруїст за своєю природою, який отримав нагороду найкращого гравця обох матчів із “Реалом” у минулій кампанії.

Після травм вінгбеків Чілвела та Джеймса та коронакризи “Челсі” восени випав з гонки за титул АПЛ, відпустивши конкурентів далеко вперед. Перед міжнародною перервою “сині” знову впіймали необхідний ритм, вигравши 12 з 13 останніх зустрічей, але нещодавня приголомшлива поразка від “Брентфорда” (1:4) нагадала, що ця команда не безгрішна. Хоча є й хороша новина – Рис Джеймс готовий до зустрічі в середу.

Реал

Після повернення Карло Анчелотті в “Реал” минулого літа багато хто чекав продовження регресу. Такий собі Зідан позаминулої прошивки, такий же тактично гнучкий, як і його учень, але вже застарілий. Іноді ці побоювання даються взнаки у великих матчах, в яких трапляються провали на кшталт 0:4 на “Бернабеу” від “Барселони”, але загалом друге пришестя Карло пройшло вдало.

“Реал” з третього туру йде на першому місці в Ла Лізі, де має 12-очковий відрив від “Барселони” та “Атлетіко”. За винятком згаданого погрому від “блауграни” Мадрид не програвав у 10 останніх матчах чемпіонату Іспанії, вигравши 8 із них. У Кубку Короля “Реал” вилетів у 1/4 від “Атлетика” (0:1), зате до цього в січні баскський клуб був повалений командою Анчелотті у Суперкубку (2:0).

У цьому розіграші Ліги Чемпіонів “Реал” встиг кілька разів провалитися. У груповому етапі вдома примудрилися програти “Шеріфу” (1:2), жахливий перфоманс був і в першій зустрічі з “ПСЖ” (1:0), хоча поразка була мінімальною. “Реал” взагалі 150 хвилин битви з Парижем був помітно гірший, але проявив свою сутність останні півгодини. Карім Бензема оформив хет-трик, і мадридці пройшли далі.

Зустріч з “Парі Сен-Жермен” чимало розповіла про нинішній “Реал”. Обидві команди ріднить акцент на створення найбільш комфортних умов для зірок, ніж на загальнокомандному балансі. Але у вирішальний момент Париж як завжди виявився просто збіговиськом зірок, а “Реал” – командою зі справжнім характером і волею до перемоги. Але чи вистачить блискучої зв’язки Бенземи і Вінісіуса, нетлінного тріо Модріч-Каземіро-Кроос і найкращого воротаря світу Тібо Куртуа для того, щоб гідно протистояти цілісному “Челсі”, що пропонує зовсім інший рівень інтенсивності щодо “Реала.

Статистика та факти

  • І “Челсі”, і “Реал” виграв по 5 із 6 останніх матчів у ЛЧ
  • Найкращий бомбардир “Челсі” у ЛЧ – Вернер (3 голи), у Бензема 8 м’ячів
  • “Челсі” забивав мінімум два голи у 4 останніх матчах ЛЧ
  • “Реал” забивав мінімум два голи в 5 із 6 останніх матчів ЛЧ
  • “Реал” ніколи не перемагав “Челсі” (5 матчів)
  • “Челсі” виграв 3 останніх протистояння в 1/4 і всього 8 з останніх 9
  • Менді відіграв на нуль у 14 із 19 матчах ЛЧ
  • “Реал” 36 разів грав у 1/4, пройшовши в наступний раунд 30 разів

Особисті зустрічі

Суперники зустрічалися між собою лише пять разів. У 1998-му “Челсі” обіграв “Реал” у матчі за Суперкубок УЄФА завдяки голу Густаво Пойєта. До цього у двоматчевому протистоянні 1971-го “сині” здолали Мадрид у фіналі Кубка кубків. У рамках Ліги Чемпіонів команди єдиний раз зустрілися минулого року. Після нічиї 1:1 у Мадриді “Челсі” виграв другу зустріч із рахунком 2:0.