Президент України Володимир Зеленський виступив перед Радою безпеки ООН. Під час своєї промови він іще раз згадав про звірства російських військових у київському регіоні та закликав реформувати систему організації.

“Де ця безпека, яку має гарантувати рада безпеки? Її немає. Хоча і є Рада безпеки. То ж де той мир, заради якого створювалась ООН? Це очевидно ключова інституція світу, яка повинна забезпечувати примус будь-яких агресорів до миру. Просто не може ефективно працювати. Зараз світ побачив, що російські військові зробили в Бучі, поки утримували наше місто в окупації. Але світу ще тільки належить побачити, що вони зробили в інших окупованих містах нашої країни. Відповідальність має бути неминучою.

Ви прекрасно знаєте, що говоритимуть представники росії у відповідь на звинувачення у цих злочинах. Вони це вже неодноразово говорили. Найпоказовіше: після збиття російськими силами з російської ж зброї малазійського Боїнгу над Донбасом. Або під час війни у Сирії. Вони будуть звинувачувати всіх, тільки б виправдати себе. Вони будуть говорити, нібито є різні версії, а яка з них правдива, поки що нібито неможливо встановити. Вони будуть говорити навіть те, що тіла убитих нібито підкинули. А всі відео постановочні. Але. Зараз 2022 рік. Є безперечні докази, супутникові знімки, є можливість провести повне прозоре розслідування. Саме в цьому ми зацікавлені. Максимальний доступ журналістів та максимальна співпраця з міжнародними інституціями – повна правда, повна відповідальність. В цьому має бути зацікавлена кожна держава в системі ООН. Щоб раз і назавжди покарати того, хто вважає себе привілейованим.

Керівництво рф відчуває себе колонізаторами, як у давні часи. Їм потрібне наше багатство і наші люди. Рф вже депортувала на свою територію десятки тисяч наших громадян, викрала тисячі дітей. І продовжує це робити. Рф хоче перетворити українців на мовчазних рабів.

Ніхто з винних не сховається. Ніхто. Але головне, що сьогодні саме час трансформувати систему, стрижнем якої є ООН. Щоб це зробити, пропонуємо скликати глобальну конференцію вже у мирному Києві, щоб визначитись, як будемо реформувати світову системи безпеки. Як будемо реально гарантувати репорушність загальновизнаних кордонів та цілісність держав.

Зараз ми потребуємо рішень від Ради безпеки для миру в Україні. Якщо ви не знаєте, як ухвалити це рішення, то можете зробити дві речі. Або усунути росію, як агресора і джерело війни від блокування рішень щодо її агресії, її ж війни. І тоді зробити все, що може встановити мир. Або покажіть, як можна переформатуватись. І працювати реально заради миру. Або, якщо ваш чинний формат безальтернативний і виходу просто немає, то далі тільки самороспуск. Переконаний, що ви здатні обійтись без третього варіанту”, – сказав Зеленський.