10 червня. 22:00. Ліга Чемпіонів. Фінал
“Манчестер Сіті” – “Інтер”
Головний арбітр: Шимон Марциняк (Польща)
Телетрансляція – MEGOGO

Стан команд

У лізі поточний сезон для “Сіті” вийшов вкрай складним. Він суттєво відставав від “Арсеналу” і все ніяк не міг наздогнати. Візуально це виглядало другим найгіршим сезоном за останні шість. Але в результаті все ж таки вдалося зібратися і дочекатися розвалу “канонірів”. Завдяки 3:1 та 4:1 в очних матчах, адже в матчах проти інших команд Прем’єр-ліги лондонці набрали більше очок.

Надалі, на початку червня, “Сіті” ще й виграв Кубкове дербі у фіналі. Взагалі виходить, що він цього сезону дещо кубковий. “Арсенал”, “Юнайтед”. Серії влаштовувати важко. У Лізі Чемпіонів з останніх дев’яти матчів виграв лише чотири. Але вирішальні, потрібні чотири.

Помітне наближення Гвардіоли до прагматизму. І до акценту на гру в центральній вісі. Три центральні захисники, плюс Стоунз в опорній зоні плюс колишній опорник Гюндоган під нападником, плюс латералі Бернарду Сілва та Гріліш, яких постійно тягне до центру. “Сіті” програв обидва чвертьфінальні матчі Ліги Чемпіонів “Баварії” за володінням м’ячем, майже програв за володінням “Арсеналу” матч АПЛ, який виграв з рахунком 4:1.

“Безкрилим дивом” називали Чемпіона Світу-1966 Англію за гру без флангів, без вінгерів. Історія повторюється?

Сезон “Інтера” був ще важчим. З терміновими засіданнями керівництва клубу, особливими розмовами з гравцями та тренером. Преса заявляла, що останньому навіть ставили ультиматум, і його залишили лише успіхи у Лізі Чемпіонів. Довго були відсутні лідери команди Ромелу Лукаку, Марцело Брозович, Мілан Шкріньяр.

Сімоне Індзагі, як і рік тому, виграв Кубок та Суперкубок Італії і зрівнявся з першим місцем серед тренерів в історії за трофеями в італійських кубкових турнірах (по сім). Його вже називають Кубковим королем. Але у лізі забезпечив місце в Топ-4 лише в передостанньому турі, зазнавши 12-ти поразок. При тому, що його склад називають найкращим в Італії. Чотири з поразок відбулися у п’яти матчах у березні-квітні з лише одним забитим.

Втім, в підсумку команда Індзагі зібралася, роззабивалася, видала потужну кінцівку сезону та виконала всі реальні завдання. Навіть зачепивши таке, що на початку сезону здавалося нереальним.

У Серії А “Інтер” завжди намагається домінувати. Став найкращим за ударами по воротах за матч, третім за володінням м’ячем. Але у Лізі Чемпіонів діє значно прагматичніше. Програв обидва матчі “Мілану” за володінням, відбивався в Лісабоні та Порту. Хоча й “Сіті” поточного сезону іноді діє прагматично. За ударами в АПЛ завершив лише третім. Він домінуватиме, але й бажатиме іноді виманювати суперника.

Останні матчі команд

Манчестер Сіті

Манчестер Сіті – Реал Мадрид 4:0 (Ліга Чемпіонів)
Манчестер Сіті – Челсі 1:0 (ліга)
Брайтон – Манчестер Сіті 1:1 (ліга)
Брентфорд – Манчестер Сіті 1:0 (ліга)
Манчестер Сіті – Манчестер Юнайтед 2:1 (Кубок Англії. Фінал)

Інтер

Інтер – Мілан 1:0 (Ліга Чемпіонів)
Наполі – Інтер 3:1 (ліга)
Фіорентина – Інтер 1:2 (Кубок Італії. Фінал)
Інтер – Аталанта 3:2 (ліга)
Торіно – Інтер 0:1 (ліга)

Статистика

  • “Манчестер Сіті” та “Інтер” ніколи не зустрічалися в офіційних турнірах
  • Цьогорічний фінал стане другим фіналом Кубка/Ліги Чемпіонів в історії “Манчестер Сіті” та третім Єврокубковим загалом. 1970-го року він переміг польський “Гурник” у фіналі Кубка Кубків, а 2021-го поступився “Челсі” у фіналі Ліги Чемпіонів.
  • “Інтер” бере участь у своєму 11-му фіналі Єврокубків та в шостому – Ліги/Кубка Чемпіонів. Останній турнір він вигравав тричі – в 1964-му, 1965-му та 2010-му роках. Також тричі вигравав Кубок УЄФА – в 1991-му, 1994-му та 1998-му роках. Щоправда, свій останній Єврокубковий фінал програв – у Лізі Європи “Севільї” у 2020-му році
    В 1/8 фіналу турніру “Манчестер Сіті” вибив “Лейпциг” (1:1 в гостях, 7:0 вдома), в 1/4 – “Баварію” (1:1 в гостях, 3:0 вдома), в 1/2 – “Реал” (1:1 в гостях, 4:0 вдома). “Інтер” в 1/8 вибив “Порту” (1:0 вдома, 0:0 в гостях), в 1/4 – “Бенфіку” (3:3 вдома, 2:0 в гостях), в 1/2″ Мілан” (2:0 та 1:0)
  • “Ататюрк” приймає другий фінал Ліги Чемпіонів у своїй історії. В 2006-му році також зустрічалися команди з Мілану та Англії. “Ліверпуль” відігрався з 0:3 після першого тайму та переміг “Мілан” у серії пенальті
  • Хосеп Гвардіола вийшов до свого четвертого фіналу Ліги Чемпіонів в кар’єрі. Більше лише у Карло Анчелотті. На рахунку каталонця на даний момент два трофеї – в 2009-му та 2011-му роках з “Барселоною”, також з “Сіті” він програв фінал-2021
  • “Інтер” не пропустив у восьми з 12-ти матчів Ліги Чемпіонів поточного сезону та в п’яти з шести в плей-офф. Рекорд всього турніру за один сезон – дев’ять матчів без пропущених. Останнім його досяг “Челсі” у сезоні 2020/21, дев’ятий оформивши у фіналі проти “Манчестер Сіті”
  • Сімоне Індзагі за два сезони роботи в “Інтері” програв лише одне протистояння на виліт, разом з фіналами. “Ліверпулю” в 1/8 фіналу попереднього сезону Ліги Чемпіонів – 0:2 вдома та 1:0 в гостях. Інші 13 в Кубку, Суперкубку Італії та Лізі Чемпіонів він виграв. Таким чином, взявши два Кубки та два Суперкубки
  • “Манчестер Сіті” – перша команда цього сезону за висотою відбору/перехоплення м’яча і початку власного володіння, тобто за віддаленістю початку від власних воріт – 47.2 метри. “Інтер” – останній серед учасників плей-офф з 38.4
    Ерлінг Голанд забив 12 м’ячів у поточному розіграші Ліги Чемпіонів. Це повторення рекорду для англійського клубу. Рууд Ван Ністельрой досяг такого за “Манчестер Юнайтед” у сезоні 2002/03
  • В 2021-му столітті лише два гравці виграли в одному сезоні Чемпіонат Світу та Лігу Чемпіонів, беручи участь в обох фінальних матчах. Роберто Карлос в 2002-му році з “Реалом” та збірною Бразилії та Рафаель Варан в 2018-му з “Реалом” та збірною Франції. Хуліан Альварес або Лаутаро Мартінес може стати третім
  • В останніх чотирьох фіналах Ліги Чемпіонів було забито загалом п’ять м’ячів. Останні три завершилися з рахунком 1:0, перед ними один – з рахунком 2:0

Кадри

Гвардіола відомий бажанням вигадати щось особливе, незвичайне у вирішальних матчах. Це бажання часто вилазило йому боком і призводило до поразок. Цього разу нічого нового не очікується. Тим більше, що схема з трьома центральними захисниками пасує грі проти “Інтера”.

Існують деякі сумніви щодо Вокера та Аке через ушкодження. Останній нещодавно повернувся. Ляпорт та Аканджі готові. Хоча вихід цих двох чистих центральних захисників означатиме меншу активність на фланзі, ніж за виходу перших двох – флангових за амплуа.

В іншому все ясно. Бернарду Сілва та Гріліш на флангах, Родрі та Стоунз в центрі поля, Гюндоган та Де Брюйне перед ними і позаду Голанда. Фоден, Махрез та Альварес готові посилити з лави запасних.

У “Інтера” під питанням Мхітарян. Він травмований з середини травня, посилено намагався повернутися. Втім, і з Брозовичем, Бареллою та Чалханоглу виходить непогано. Під питанням і форвард Корреа, і захисник Шкріньяр, але без них команда грає вже давно. Досвідчені Дарміан та Ачербі/Де Фрай прикриватимуть в обороні, Бастоні йтиме вперед або шукатиме розумні паси, латералі Думфріз та Дімарко/Гозенс забезпечать швидкість на флангах.

Найбільша дилема – у центрі атаки. Лаутаро Мартінес буде там. А ось хто поруч з ним? В останні місяці у всіх найважливіших матчах Індзагі ставить Едіна Джеко. Завдяки його праці в глибині поля в підіграші та у відборі. Але він забиває мало. А Ромелу Лукаку з лави запасних забивав або асистував у всіх попередніх раундах плей-офф ЛЧ, у лізі роззабивався і навіть оформив дубль асистів проти срібного призера “Лаціо”.

“Манчестер Сіті”: Едерсон, Вокер, Діаш, Аканджі, Б. Сілва, Стоунз, Родрі, Гюндоган, Де Брюйне, Гріліш, Голанд

“Інтер”: Онана, Дарміан, Ачербі, А. Бастоні, Думфріз, Брозович, Чалханоглу, Барелла, Дімарко, Джеко, Лаутаро Мартінес