Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю російським опозиційним ЗМІ повідомив про ситуацію в заблокованому Маріуполі. Він постійно на зв’язку з українськими захисниками міста, але вони не готові його залишати.

“Місто заблоковане російськими військовими. Заблоковані всі в’їзди і виїзди. Замінований порт. Гуманітарна катастрофа однозначно всередині міста, тому що завезти продукти харчування, ліки, воду неможливо – російські військові обстрілюють гуманітарні конвої, вбивають водіїв.

Весь запорізько-бердянський напрямок складний. Були досягнуті якісь домовленості про деблокацію цивільного пасажирського транспорту. Силове вивезення людей в бік росії також відбувається. За нашими даними, більше двох тисяч дітей вивезено, а це значить вкрадено, тому що нам невідомі точні локації дітей. Це страшно. Вони тримають їх, як душі для обмінного фонду.

Усередині [міста] є наші війська. У якусь частину міста вони [фашиска армія путіна] не зайшли, бо є наші хлопці, які відмовилися виходити. Їх сім’ї зверталися до мене, я розмовляв з цими хлопцями, я говорю з ними десь раз в два дні. Я їм казав: ми обов’язково повернемося, але якщо ви відчуваєте, що вам потрібно вийти [з міста], що так правильно, то зробіть це. Я розумію, як це виглядає для військового. Вони сказали, що вони не можуть – там є поранені. Вони сказали, що не кинуть убитих. У Маріуполі лежать трупи на дорогах, тротуарах. Російських солдатів, громадян України – всіх. Їх ніхто не прибирає. Це страшно виглядає. А наші військові не готові залишити навіть мертвих військових. Вийти і поховати, як сміття, вони не готові. Причому, що не офіцерів, а всіх. Тому вони захищають місто, захищають поранених і мертвих. Ми просили [російських військових] дати нам вивезти трупи. Нам не дали цього. Я не знаю, чи вивозять вони росіян. Є різна інформація”, – сказав Зеленський.