Володимир Зеленський звернувся до парламенту Швеції:

▪️ Терор росії проти нас – це спроба терору цілого народу, спроба зробити цілу державу рабом.

▪️ Принципи держав Європи – Не може бути силового перетину кордонів і кожен народ має право обирати своє майбутнє. Якщо б Україна не стояла, не змогла захиститись, то це означало б, що програло б все, що цінують вільні люди будь-якої держави.

▪️ російські пропагандисти вже обговорюють, як росія окупує, зокрема, і ваш острів Готланд. Кажуть, що для них дуже вигідно розмістити на Готланді протиповітряну оборону та військову базу для підкорення держав Балтії.

▪️ росія пішла війною на Україну, бо розраховує піти далі в Європу. Це фундаментальний виклик для європейської системи безпеки.

▪️ Місяць тотальної війни – руйнування наших міст, примусове викрадення дітей і дорослих в росії, ґвалтування в окупованих районах, масштабне мародерство російських військових. Зараз зруйновані десятки тисяч будинків, квартир і вже майже 10 мільйонів переселенців. З них 3,5 мільйони на території ЄС. Я принципово не хочу називати цих українців біженцями, бо я знаю, що вони повернуться в Україну одразу, як тільки росія забереться з нашої землі, одразу, як тільки буде встановлений мир.

▪️ Шведський народ і Швеція прийшли нам на допомогу, ваша підтримка абсолютно щира. Швеція ухвалила історичне рішення – надати Україні зброю. Ми вдячні за це. Але нові санкції проти росії мають застосовуватись щотижнево. Росія має шукати мир. Жодного барилю російської нафти, жодного заходу російських судів у ваші порти, жодного євро ваших компаній росії. Їхня воєнна машина повинна залишитись без заходів для існування.