Сьогодні, 24 березня, президент України Володимир Зеленський виступив на саміті НАТО.

Так, це правда, ми не в Альянсі. Не у найпотужнішому оборонному обʼєднанні світу. Не одна з 30 держав під парасолькою спільного захисту. Під парасолькою 5-ї статті.Таке відчуття, що ми у сірій зоні. Між Заходом – і Росією. Але захищаємо всі наші з вами спільні цінності. І ми світлі люди! І ми захищаємось всі ці цінності вже місяць!

▪️ І я не звинувачую НАТО, хочу бути зрозумілим. Ви не винні. Це не ваші ракети, це не ваші бомби руйнують наші міста. Сьогодні, до речі, зранку були фосфорні бомби. Фосфорні російські бомби. Знову були вбиті і дорослі і знову були вбиті діти. Я просто хочу, щоб ви знали: Альянс ще може запобігти смертям українців від російських ударів, від російської окупації. Надавши нам всю ту зброю, якої ми потребуємо.

▪️ Так, ми не в Альянсі. І я не висуваю ці претензії. Але українці ніколи не думали, що Альянс і держави Альянсу – це по-різному. Що в питаннях життя і смерті ви порізно можете бути силою, а от разом – ні. Що і НАТО може боятись дій Росії.

▪️ Я впевнений, ви вже розумієте, що Росія не думає зупинятися в Україні. Не думає і не буде. Вона хоче піти далі. Проти східних членів НАТО. Держав Балтії, Польщі – це точно. Чи перестане тоді НАТО думати про це, переживпти, як відреагує Росія? Хто може бути впевнений в цьому? І чи є у вас впевненість в тому, що 5-та стаття здатна спрацювати?

▪️ Ви можете надати нам один відсоток від усіх ваших літаків. Один відсоток від усіх ваших танків. Один відсоток! Ми не можемо це просто купити. Таке постачання прямо залежить тільки від рішення НАТО, від політичних, до речі, рішень. Системи залпового вогню МЛРС. Протикорабельна зброя. Засоби протиповітряної оборони. Хіба можна вистояти у такій війні без цього?

▪️ Більше, прошу, ніколи, ніколи не говоріть нам, що наша армія не відповідає стандартам НАТО. Ми показали, на що здатні наші стандарти. І як багато ми можемо дати загальній безпеці в Європі і світі.