Збірна Англії впевнено перемогла Ірланію у матчі 1-го туру Ліги націй УЄФА 2024/25.

Протистояння Англії та Ірландії – це історія не тільки про футбол. Можливо, у 2024-му між цими націями вже немає настільки ж палкої ворожнечі, як у минулому столітті, однак англійці завжди будуть тригером для айрішів. Щоправда, остання їхня перемога над “трьома левами” датується 1988 роком, але вдома “зелена армія” не поступалася аж 60 років. Нині ж сусіди приїхали із новим тренером – Лі Карслі очолив Англію після відходу Гарета Саутгейта.

Підопічні Хеймера Хальгрімссона налаштуватись дати бій, ледь не забивши на 4-й хвилині. Героєм міг стати Моламбі, який замикав подачу з кутового на дальню стійку, однак удар головою пройшов над воротами. На 11-й же хвилині Іда запустив передачу на лівий край штрафного, а Смодікс пробив звідти в правий кут – Пікфорд парирував!

Між цими епізодами стався навіс Александера-Арнольда на самотнього Кейна. Йому дали пробити головою метрів з восьми. Харрі пробачив ірландців. Пробачив їх і Гордон, який на 12-й хвилині вийшов сам на сам після шикарного пасу Трента. Переграти Келлехера не вдалося, добивання Кейна накрили, однак тут же по воротах пробив Райс – і це був гольовий постріл. 0:1!

Ще за три хвилини Деклан розігнав контратаку, в завершенні якої Гордон прострілював на Кейна. Харрі замикав з лінії воротарського, змусивши Келлехера виконувати ефектний сейв. А от на 26-й хвилині англійці зробили все, як слід – Райс обігрався з Майну, потім із Сака, а далі викотив м’яч на 11 метрів під удар Грілішу. 0:2!

Відігратися з такого рахунку було дуже важко. Розгнівані вболівальники скандували образи на адресу Райса, називаючи його зрадником. Дідусь і бабуся Деклана – ірландці, тож хавбек міг виступати за їхню збірну.0 Втім, ще у 20-річному віці він обрав збірну Англії.

До речі, батьки Гріліша теж ірландці, а Джек теж відмовився від рідної національної команди. Тренер англійців – Лі Карслі – взагалі виступав за збірну Ірландії й відмовився співати гімн королівства перед матчем.

Англія продовжила домінувати до самої перерви, хоча особливих моментів підопічні Лі Карслі не створювали. Декілька хороших атак не отримали гострого завершення, однак на перерву віце-чемпіони Європи відправились з хорошою статистикою – 9:4 за ударами (5:1 у площину), 1,45 xG vs 0,2, 74% володіння.

“Три леви” не стали зраджувати традиції, втративши інтерес до гри одразу по перерві. Результат було зроблено, тож команда зосередилась на прагматичному контролі. В основний час другого тайму гості провели всього три удари по воротах – втім, і цього могло вистачити для розгрому. На 86-й хвилині свіжий Боуен увійшов на лівий кут штрафного та потужно зарядив під поперечку. Келлехер парирував.

У компенсований же час англійці створили ще два моменти. Сака з правого краю карного майданчика крутив у дальню дев’ятку, а також прострілював на лінію воротарського під замикання Боуену. Келлехер врятував в обох випадках. Ірландія ж до кінця матчу змогла огризнутись тільки двома ударами – із них пригадується тільки вривання Смодікса з пострілом повз ближній кут.

У підсумку, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу. Лі Карслі успішно дебютував на чолі “трьох левів”.