Президент Джо Байден у вівторок, 3 травня, відвідав оборонний завод концерну Lockheed Martin у Трої, штат Алабама, де виробляються такі системи озброєнь, як протитанкові ракети “Джавелін”. Це озброєння Армія України ефективно використовує для відбиття нападу росії.

Президент США виступив перед робітниками, розповів про допомогу у сфері безпеки, яку його адміністрація надає Україні, та подякував працівникам підприємства за пряму участь у наданні цієї допомоги.

Глава Білого дому наголосив на тій особливій, за його словами, ролі, яку відіграють у боротьбі України з Росією американці, зокрема чоловіки та жінки, які працюють на заводі в Алабамі. Завод, на якому працюють приблизно 600 людей, за останні 20 років випустив понад 50 тисяч ракет Javelin.

«Одна з головних причин, з яких вони (українці) можуть продовжувати боротьбу і перетворювати цю війну на стратегічну поразку росії, – сказав Джо Байден, – це те, що їхню спину прикривають Сполучені Штати разом з їхніми союзниками та партнерами. Лише США переправили Україні 5,5 тис. “джавелінів”… Це зробили ви. Насправді це ви зробили. Це ви змінюєте ситуацію для цих бідолах, які знаходяться під переважним, абсолютно пригнічуючим вогнем. Ви змінили життя цих людей. Багато років тому, виробляючи зброю та техніку, ми допомогли захистити свободу та суверенітет Європи. Те саме відбувається і зараз».

Але Байден також приділив увагу глобальним процесам. На його думку, зараз світ переживає переломний момент історії.

«Все змінюється так швидко, що потрібно намагатися контролювати ситуацію. У світі триває битва між автократією та демократією. Китайський лідер Сі Цзіньпін висловив це без натяків, сказавши: «У 21-му столітті демократію неможливо підтримувати, тому що все занадто швидко змінюється: для демократій потрібен консенсус [при прийнятті рішень], і тому вони не встигають [за перебігом подій], в той час як в автократії керує одна людина». Я не жартую, це його (Сі Цзіньпіна) слова. Але справа зовсім не така: завдяки вам, у цій першій, якщо хочете, битві [між демократією та автократією] у народу України є можливість захищати себе і позбавити світ ризику того, що американські солдати почнуть боротися з російськими солдатами і почнеться третя світова війна. І, якщо говорити прямо, зазвичай військові росії виглядають простофілями на тлі українців».

У центрі виступу Байдена був запит, який він направив до Конгресу минулого тижня. У запиті міститься вимога максимально швидко виділити фінансування у розмірі 33 мільярди доларів, щоб допомогти Україні й надалі протистояти російській агресії. Як пояснила раніше прес-секретар Білого дому Джен Псакі, 20 із 33 мільярдів доларів мають піти на надання військової допомоги Києву.