У рамках п’ятого туру Англійської Прем’єр-ліги в очному протистоянні зіграли “Борнмут” та “Челсі”. В стартових складах обох команд вийшли українські футболісти.

АПЛ, 5-й тур.

Борнмут – Челсі 0 : 0.

“Борнмут”: Нето — Ааронс, Забарний, Келлі, Керкез (Сенесі, 74) — Крісті (Брукс, 89), Кук — Уаттара (Клюйверт, 63), Біллінґ, Таверньє (Сіністерра, 74) — Соланке

“Челсі”: Санчез — Ґюсто, Дісасі, Сілва, Колвілл (Чілуелл, 81) — Уґочукву, Ґаллахер — Стерлінг, Фернандес (Маатсен, 81), Мудрик (Палмер, 63) — Джексон

Попередження: Керкез (62) – Стерлінг (4), Мудрик (41), Дісасі (76), Джексон (80), Чілуелл (90+6)

Михайло Мудрик несподівано вперше в сезоні вийшов у стартовому складі. Компанію йому склав інший гравець збірної України. Ілля Забарний традиційно посів місце в центрі оборони “вишеньок”. Матч стартував о 16:00. Чи не найбільший склад у топ-чемпіонатах сьогодні – максимально коротенький. Загалом із 7 польових гравців лише Чілвелу більше 21 року. Саме Бена Почеттіно вирішив посунути з позиції лівого вінгера, мовляв, потребував більш атакувального виконавця. І Мудрик ледь не скористався цією ситуацією.

Своєчасні рішення Михайла. Де треба, проходить з м’ячем і накручує або віддає пас. Українець продерся у штрафний і викотив майже ідеальний пас для Галлахера, але і Конор надто швидко залітав у воротарський, і Мудрик дещо незручно підняв снаряд. Помітно, що Михайло шукає Джексона і Галлахера своїми передачами за спини у пошукає вільних каналів. Екс-вінгер Шахтаря також викотив сенегальському форварду під удар в центральній зоні – стійка врятувала Нето.

Галлахер праворуч також гостро розрізав на хід Стерлінгу, який виконав щось середнє між ударом і прострілом. Рахім не забив і зі ще ближчої відстані. Удар екс-вінгера Ман Сіті заблокував Келлі. Натомість Данго Уттара не реалізував найкращий момент господарів. Короткий розіграш стандарту, м’яч пів дня котиться на дальню стійку, де ніхто не заважає, крім воротаря – класний сейв Роберта Санчеса. І яку ж цукерочку видав Мудрик на Галлахера на 33 хвилині: з носка у самісіньке серце штрафного – забивай не хочу. Конор пробив максимально примітивно, по центру.

Ніби і є гра в Челсі, але бракує переможного менталітету як у всієї команди, так і гравців поодинці. Якщо загалом Челсі значно більше володіє м’ячем, то бувають цілі 10-хвилинні відрізки, коли Борнмут контролює його. Під завісу першого тайму лондонці заграли ще активніше. Однак Мудрик ледь не привіз неприємності втратою на своїй половині (знову Санчес страхує). Двічі поспіль загравався і моментально намагався виправитися у жорстких підкатах. Це жовта, на думку рефері Девіда Кута.

Тим не менше в Михайла найбільше створених моментів (3), успішних спроб відбору (3) і виграних єдиноборств унизу (5) за перший тайм серед усіх футболістів Челсі. А ще 80% точності передач (у Забарного 85%, причому не пішли лише довгі паси – 4 втрати після них) і стовідсоткова якість дриблінгу (2 з 2). Проблеми з реалізацією тривають. Один лишень Мудрик набив 0,41 очікуваного асисту, що майже стільки ж, скільки за всі моменти Борнмута, разом взяті. Проблема в тім, що Галлахер, Джексон і Стерлінг не виглядали здатними відзначитися бодай разочок, хоча суперник з доволі високою лінією оборони дає грати.

Молодіжний чемпіон світу Ааронс ціною фолу зупиняє черговий рейд Мудрика, цього разу в центр. Стерлінг розкішно закручував зі стандарту, але снаряд від поперечини тільки частково залетів за лінію воріт, а гольове добивання добивання Колвіла, ще одного чемпіона Європи U-21, вже було з офсайду. Показовий момент на 53 хвилині. Швидка контра Челсі, Мудрик вибухає у напівфланзі, але Колвіл показує, наскільки він далекий від атаки і затягує з пасом. Чілвел міг би придумати щось значно цікавіше, але Бена Почеттіно чомусь бачить виключно на місці вінгера.

Забарний непогано страхує партнера по центру оборони. І тут же ціла хвиля атак і тиску Борнмута. Втрата Гюсто у жорсткій боротьбі, Сілва ледь не привіз занадто повільним виносом, сейви Санчеса. На 63 хвилині Почеттіно знімає Мудрика і відразу ж втішає відчутно незадоволеного українця, мовляв, ти добре зіграв, я задоволений. Вийшов Палмер. Стерлінг взявся загострювати після заміни Мудрика. Джексон запоров ще парочку моментів, Палмер також надто повільно і передбачувано виконував удар.

Галлахер вибиває фактично з кута після штрафного Біллінга (привіт Дісасі, який лише фолом зміг зупинити суперника). Соланке накрутив пару суперників – Санчес ногою парирував. Трибуни заводяться, і вже Борнмут значно ближчий до перемоги. Почеттіно аж на 81 хвилині вродив ще 2 ходи. Чілвел і Маатсен замість Колвіла та Енцо. І Бен відразу ж створює розкішний момент – Джексон пробиває головою після подачі з лівого краю, Нето витягує. Відкрита гра пішла. Який ж момент вбивчий не реалізовують гості. Палмер обігрався із Стерлінгом – Нето тягне удар впритул, Маатсен добиває у блок.

Борнмут відповідає своїми атаками. Дуже важко доводить відпрацьовувати гравцям Челсі. Динамічно, але якось прямолінійно. Суддя дає 8 хвилин на визначення переможця. Швидкість руху м’яча а атакувальної думки більша в команди Іраоли, ніж у підопічних Почеттіно. Немає слів.