28 років тому в Лізі чемпіонів стався один із найгучніших скандалів в історії турніру. У ньому було замішане київське Динамо.

13 вересня 1995 року Динамо зіграло свій перший матч на груповому етапі Ліги чемпіонів. У Києві команда з молодими Шевченком і Ребровим впоралася з грецьким Панатінаїкосом — 1:0.

А потім головний арбітр матчу іспанець Антоніо Лопес Ньєто повідомив в УЄФА про те, що офіційні представники Динамо давали йому хабар напередодні гри. У рапорті суддя написав, мовляв, українська делегація запропонувала йому і помічникам норкові шуби і 30 тисяч доларів.

У кожному конфлікті є дві версії. Найчастіше вони абсолютно суперечать одна одній. Згадаймо, що говорили з цього приводу учасники подій.

Версія Ньєто

Іспанський арбітр розповів, що йому й асистентам у готель принесли норкові шуби. А потім запросили на традиційну вечерю. Ньєто з помічниками, нібито, відвезли на віллу за місто, де були дівчата у відвертому вбранні. Там же арбітру передали записку: «Антоніо, перемога Динамо. 30 000 доларів для вас».

Версія Динамо

Представники клубу запевняли, що суддівська бригада вирішила купити в столиці хутряні вироби. Вони поїхали в магазин, вибрали собі шуби та шапки. Головний суддя взяв дві шуби, решта — по хутряній шапці на загальну суму 30 тисяч доларів. Покупки їм відвезли в готель. Але коли іспанці дізналися вартість товару, то відмовилися платити і придумали історію про те, що шуби — це хабар від Динамо.

Вердикт УЄФА

Вислухавши обидві сторони, контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА ухвалив рішення виключити Динамо з Ліги чемпіонів і дискваліфікувати клуб ще на два роки. Генеральному менеджеру Динамо Ігорю Суркісу та генеральному секретарю клубу Василю Бабійчуку було довічно заборонено займатися футболом.

Допоміг Кравчук

Рятувати престиж клубу взявся перший президент України Леонід Кравчук, який очолив спеціально створену Опікунську раду ФК Динамо (Київ). Він безпосередньо звертався до голови УЄФА Леннарта Йоганссона.

За допомогою юристів і колишніх зв’язків Кравчуку і команді вдалося пом’якшити санкції. Навесні 1996 року УЄФА зняв дискваліфікацію з Динамо, а також помилував Ігоря Суркіса і Василя Бабійчука. У постанові у справі УЄФА вказав, що «не бажає перешкоджати розвитку футболу в Україні».