Львівський «Рух» публічно розкритикував пропозицію MEGOGO щодо проекту УПЛ-ТВ. У львівському клубі вирішили опублікувати повністю пропозицію від MEGOGO і поставили конкретні запитання.

Відритий лист львівського Руху

АНАЛІЗ ПРОПОЗИЦІЇ МЕГОГО І ПИТАННЯ ДО НЕЇ

  • 1. Офіційна пропозиція Мегого до клубів озвучена у добровільно-примусовому тоні. Це нагадує заклик вступати до радянських колгоспів.
  • 2. Офіційна пропозиція Мегого до клубів УПЛ розпочинається ключовим пунктом – Пул коштів. Це перший пункт, який цікавить Мегого. І нагадує – усе мають оплатити виключно клуби УПЛ, причому з передоплатою на півроку вперед.
  • 3. Назва проекту. Мегого пропонує свою назву – УПЛ Продакшн. УПЛ-ТБ кудись розчиняється. Незрозуміло статус та організаційно-правов форма цього новоутворення. Хто дав Мегого повноваження на ці зміни?
  • 4. Призначення відповідальних – Белінський, Коротченко, Поляков (???). Мегого уже призначило своїх смотрящих. Це парафія Мегого? На якій підставі? Хто давав повноваження Мегого на ці зміни?
  • 5. Мегого повідомляє, що призначені ними «смотрящі» (Белінський, Коротченко та Поляков) – повинні отримувати зарплату від УПЛ. Навіть в такому дрібʼязку, як оплата трьох своїх працівників, Мегого перекладає на клуби. Феноменальне партнество!
  • 6. Визначення контрагента для виробництва трансляцій – Мегого пропонує компанії «Інженер сервіс» або «1+1 медіа». Враховуючи, що «1+1 медіа» є афілійованою компанією з власниками клубів альтернативного пулу (Дніпра-1, Динамо, Зоря), по суті, це означає, що Мегого схиляє 13 клубів працювати виключно зі своїм технічним підрядником – компанією «Інженер сервіс». Причому, досі потенційним партнером не озвучено жодних цифр вартості виробництва матчів, які повинні сплачувати клуби.
  • 7. «УПЛ Продакшн» (яке фінансується виключно за рахунок клубів) має безпосереднє підпорядкування ТОВ «Мегого» в особі Артема Панченка. Це повна узурпація влади і повноважень з боку потенційного партнера.
  • 8. Мегого призначає коментаторів матчу. Концепція УПЛ ТБ з самого початку передбачала створення пулу коментаторів під егідою клубів УПЛ і його затвердження на загальних зборах клубів УПЛ.
  • 9. Мегого безкоштовно додає до кожного матчу власні рекламні прояви і промоматеріали. Цікава позиція: дайте нам ваші гроші, ми за них створимо для вас продукт, розмістимо на Мегого і за допомогою вашого продукту отримаємо дохід і просування своїх продуктів і послуг.
  • 10. Ліга має передати Мегого одноосібне право формувати творчий і технічний ресурс.
  • 11. Ліга має своєчасно вносити кошти на рахунок для виробництва трансляцій. Причому має сплатити їх на півроку вперед.
  • 12. Цими коштами мають розпоряджатися фізичні особи Белінський, Коротченко та Поляков, які з доброї волі Мегого стають уповноваженими особами УПЛ Продакшн, які підпорядковуються виключно Артему Панченку.
  • 13. УПЛ Продакшн (по факту Мегого) хоче формувати календар змагань УПЛ.
  • 14. Мегого вимагає право розміщувати свої власні промоматеріали (які не мають відношення до УПЛ) в матчах української Прем’єр-ліги. (причому, розміщувати абсолютно безкоштовно!).
  • 15. Мегого надасть клубам квоту на 60 секунд для клубних спонсорів. Якщо клуб хоче мати більше спонсорських проявів, то за умовами договору цей дохід йде не клубам, а УПЛ.
  • 16. Мегого пропонує створити спільну з УПЛ компанію, яка буде продавати рекламу в матчах УПЛ. (Інші ОТТ також матимуть такі права чи позбавлені їх?)
  • 17. Не зрозуміло, що буде відбуватися з 7 туру? Що таке «реєстрація аудіовізуального медіа»? А якщо не буде реєстрації? Які будуть доходи? Як на інших платформах? В яких пакетах будуть матчі? А де цифри? Чіткий фінансовий план, план-прогноз доходів, P&L, CashFlow?
  • 18. Мегого вже визначило, що саме воно займатиметься дистрибуцією міжнародних прав УПЛ.
  • 19. Мегого очікує на одноголосне прийняття всіма клубами стандарту трансляцій.
  • 20. Мегого уповноважило себе одноосібно управляти коштами клубів, одноосібно формувати творчий і технічний ресурсу, одноосібно призначати коментаторів тощо.

ПИТАННЯ до власника «Мегого» Степана Черновецького та ідеологів проекту

  • Чому компанія «Мегого» зацікавилась матчами української Прем’єр-ліги лише за тиждень до старту нового сезону?
  • Чи не варто було Мегого, щоб уникнути дефіциту часу, розпочати перемовини з клубами у травні чи червні?
  • Поясніть, чому в Мегого з’явилось бажання спробувати себе в УПЛ лише після того, як співпрацю з лігою припинила Setanta?
  • Як прокоментує Степан Черновецький інформацію в ЗМІ про те, що між Setanta та Мегого в останній рік існували усні домовленості (по суті, змова), згідно яких Мегого не мала права претендувати на матчі УПЛ допоки з лігою працювала грузинська компанія Setanta?
  • Чи не є це порушенням антимонопольного законодавства?
  • Чи знає Степан Черновецький про те, що Артем Панченко впродовж тривалого часу працював в російському баскетбольному клубі «Красний Октябрь» (Волгоград) … Як до цього ставитесь?
  • В пропозиції співпраці в жодному з пунктів не вказано, які витрати в проекті несе Мегого. Чи готове Мегого розділити бодай якісь фінансові витрати клубів?
  • Чи планує Степан Черновецький в найближчому майбутньому придбати один з українських футбольних клубів і допомогти УПЛ вийти на рівень беззбитковості?

ПІДСУМКИ І ВИСНОВКИ

Перше, що потрібно розуміти: УПЛ ТБ – це потенційний конкурент Мегого. Якщо незалежна платформа УПЛ ТБ, матиме трансляції 195-ти матчів УПЛ – це серйозний гравець ринку, на якому зараз царює Мегого. Потенційна нова ОТТ платформа, яку клуби можуть створити у майбутньому – серйозний удар по позиціях Мегого. Ця платформа може боротись за матчі інших трьох клубів УПЛ (зараз по суті Мегого ними володіє, адже має у своїй сітці 2+2 та УНІАН), нова платформа можливо захоче здобути весь український футбол – а це, наприклад, матчі збірної України, можливо у разі комерційного успіху, новий гравець зможе претендувати на інші чемпіонати та турніри. Чому б ні, якщо бізнес-модель працюватиме, проект можна розвивати у багатьох напрямках. І це не виглядає чимось космічним і утопічним. Це головне, що треба зрозуміти, починаючи читати лист від Мегого. Це лист від чинного комерційного проекту до потенційного свого конкурента.

Мегого у своїй пропозиції не “пропонує бачення та розвитку УПЛ ТБ”. Це по суті пропозиція про трансляцію матчів на їх платформі і все. УПЛ ТБ – це не лише про трансляцію поєдинків. Це про хайлайти матчів, експертні студії до та після матчів, флеш-інтерв’ю, підсумкові програми, різноманітні формати оглядів, авторські проєкти, футбольна історія, архівні матеріали, матчі юнацьких та жіночих команд та багато іншого навколофутбольного продукту, який і повинен забезпечити РОЗВИТОК українського футбольного чемпіонату. Ми знаємо ставлення Мегого до навколоматчевого продукту, ми всі є їх глядачами. Наприклад, маючи права на матчі чемпіонату світу взимку вони робили студію лише до деяких матчів, вважаючи недоцільним витрачати на це кошти, у них не було кореспондентів на місці події та багато інших атрибутів великого турніру.

Це показує їх бізнес-підхід до футболу, вони хочуть отримати максимум прибутку, не витрачаючи на це зайвих коштів. А навколоматчевий контент – це якраз і є той продукт, який може розвивати інтерес до футболу, поглиблювати глядача в тему, робити футболістів та клубні бренди впізнаваними. Не говорячи вже про комерційні можливості такого продукту (додаткові слоти та можливості для рекламодавців, нативні інтеграції, іміджева популяризація). Мегого про це мову не веде, їх головна задача привести глядача на свою платформу і вже далі продавати йому інші чемпіонати, єврокубки, фільми, серіали та інший свій продукт, про що свідчить ось цей пункт в листі : “надання прав розміщення промоматеріалів Мегого на продукті УПЛ ТБ”.

Перша сторінка листа і перший пункт “пропозиції” дуже показові. Під пунктом номер 1: створення єдиного пулу коштів паном Белінським. Виглядає, як першочергова мета.

Заробітна плата відповідальних осіб за продакшн лягає на УПЛ або клуби. Але УПЛ Продакшн, як структура має безпосереднє підпорядкування Артему Панченку, або комусь іншому з Мегого. Тобто зарплати від УПЛ, а управління – Мегого.

У пунктах де “відповідальність МЕГОГО” майже немає нічого, що потребує від Мегого якихось інвестицій зі своєї сторони в УПЛ ТБ, яке вони пропонують їм віддати і для них фінансувати. Єдине, що може взяти на свої плечі Мегого – це коментування матчів. Оскільки в публічній площині була інформація про заробітні плати коментаторів (800 грн за матч), можемо припустити, що це не завдасть нищівного удару по бізнесу Мегого.

Загалом лист переповнений ультиматумами: відповідальні особи – конкретні прізвища; технічні вимоги до єдиного стандарту трансляції – лише ось такі і ніяк інакше (технічні вимоги адаптовані під можливості відомого підрядника); персонал матчу – лише від 10 років стажу (це свідчить, що нових спеціалістів у цій галузі не вітають, люди хочуть працювати “збитим колективом” який раніше працював на Футболах та останій сезон на Сетанті, монополісти ринку).

10 років стажу – взагалі цікава вимога. Давайте її поставимо Артему Панченку, якому пропонується усе віддати у керування. Скільки років стажу в українському футболі в цього спеціаліста? 10? Точно ні, принаймі відкриті джерела свідчать про статус Артема: “баскетбольний експерт”. Його досвід і стаж, яким з нами він радо готовий ділитись – це зокрема робота у росії, він там був менеджером баскетбольного клубу “Красний Октябрь”, також працював з тамтешнім кіберспортом і з сайтом, фінансованим газпромом.

Безкоштовним УПЛ ТБ на Мегого пропонують залишати лише перші 6 турів, далі – переходити на платну модель. 6 турів спеціалісти вважають достатнім для популяризації українського чемпіонату для широкої аудиторії.

Загалом партнерською пропозицією цей лист назвати важко. Жодного слова про розвиток УПЛ ТБ немає, лише пропозиція віддати трансляції Мегого і плисти за течією.