Канцлер Німеччини Олаф Шольц відповів на запитання депутатів Бундестагу. Звісно, в центрі уваги діалогу між главою уряду та парламентарями була війна України з росією.

Шольц відзначив, що жахливі кадри з Бучі його глибоко вразили. “Перед своїм відходом російські солдати влаштували різанину українських цивільних осіб, у тому числі дітей, жінок та літніх людей, а вбивство цивільних осіб є воєнним злочином”, цитує німецького лідера Німецька хвиля.

Він назвав “цинічною брехнею” твердження Москви про те, що йдеться про інсценування, і закликав притягнути до відповідальності злочинців та замовників. При цьому Шольц розповів про те, що його уряд підтримує всі міжнародні зусилля, спрямовані на похвилинне відновлення картини звірств у Бучі та інших українських містах та селах, допомагає розслідувати злочини та збирати докази.

Олаф Шольц зажадав від Путіна “негайно припинити цю вбивчу та самогубчу війну й вивести свої війська з України”. А доки це не станеться, продовжував канцлер, Німеччина й надалі надаватиме Україні всебічну допомогу, зокрема і зброю. Таку, що є в арсеналах Бундесверу, додав Шольц, і що діє швидко та ефективно.

Ще один напрямок – посилення санкційного режиму. На підході вже п’ятий пакет санкцій, які, за словами канцлера, “цілеспрямовано сприятимуть тому, щоб росія відчула наслідки цієї війни і припинила її”.

Чи буде це постачання зброї, чи йдеться про прийом українських біженців чи санкції, ціль Берліна, відверто заявив Олаф Шольц, полягає в тому, щоб “росія не перемогла у цій війні”.

Нагадаємо, раніше Олаф Шольц заявляв про необхідність покласти край німецькій залежності від імпорту російських нафти, газу та вугілля якнайшвидше і гранично інтенсивно.