В’ячеслав Грозний у розмові з редактором Fanday.net жорстко пройшовся Росією та зрадниками батьківщини — Тимощуком, Ордецем, Поклонською та Рафаїловим. Позиція тренера була чіткою та зрозумілою.

— В’ячеславе Вікторовичу, де ви зараз і чим займаєтеся?

— Я та моя сім’я перебуваємо в Україні, як і всі патріоти. Ми користуємося своєю країною на різних ділянках фронту. Хтось безпосередньо воює зі зброєю на передовій, хтось вступив у тероборону, хтось займається волонтерською роботою, хтось виявляє диверсантів та мародерів, хтось воює проти кремлівських фашистів в інформаційному просторі. Конкретизувати не хочу, але це зараз і не потрібно. Я не люблю піар, у мене навіть соцмереж немає. Ми просто маємо вигнати ворога зі своєї землі.

– Розкажіть, де вас застала війна?

— Дружина з дочкою та онуком були у київській квартирі, а я на дачі під Києвом. Вранці 24 лютого мені зателефонувала дружина і сказала, що почалися обстріли. В цей же час над моєю дачею пролетіли гелікоптери. Дружина прошепотіла у слухавку: «Невже це війна?». Потім подивилися новини та дізналися, що справді почалася війна. Для мене це був шок, як для всіх людей.

— Висловіть свою позицію щодо війни з Росією.

— Для мене кремлівські фашисти, котрі прийшли на нашу землю зі зброєю в руках убивати українців, є ворогами. Путін — це продовження Сталіна та Гітлера у найгіршому вигляді. За Сталіна Україна втратила від голодомору 7 мільйонів людей, у Другій світовій війні ми втратили не менше 10 мільйонів, це я ще не говорю за сталінські табори. Путін продовжувач цієї справи. Більше того, він хоче всіх нас знищити як націю. Він улаштував геноцид українського народу.

Путін розв’язав війну ще у 2014 році, анексувавши Крим та тимчасово окупувавши частину Донецької та Луганської області. Багато хто каже, що там повстав народ Донбасу. Немає такого поняття, як «народ Донбасу». Це Росія нав’язує таку ідеологію. Ми – унітарна держава, і ми маємо жителі Донецької та Луганської областей, а не народ Донбасу.

У нас своя історія, традиції, своя культура. Ми незалежні, вільні та демократичні на відміну від сусідів, у яких тотальна диктатура вже понад 20 років. Літера Z для мене означає Zомбіленд. Z – це свастика Путлера, як у Гітлера. Люди у Росії зомбовані пропагандою. Якби вони побачили, що в нас справді відбувається, вони вже вийшли б на вулиці і сказали: «Ні війні.

Є там і адекватні люди. Дякуємо за позицію Макаревичу, Ахеджаковій, Фейгіну та іншим, хто не побоявся нас підтримати.

— Ви спілкувалися зі своїми російськими друзями. Що вони говорять?

— Я посварився з багатьма і видалив їх контакти, оскільки вони тотально зомбовані і надіслав їх слідом за російським кораблем. З 99 відсотками я більше ніколи не спілкуватимуся. Вони розповідають, що в нас сидять бандерівці та нацисти, і нічому не вірять, що я говорю. Я не знайшов жодного цензурного слова в розмові з ними і надіслав їх подалі. 

-Коли ми переможемо?

– Ми вже перемогли. Українці показали усьому світу, що сильніше. На землі ми просто заганяємо рашистів. Низький уклін нашим воїнам. Звичайно, у повітрі нам складно, але дайте нам необхідну зброю, ми заженемо їх і там.

— Чи погодиться Путін на поразку?

– Ніколи! Зараз вони закликатимуть молодих хлопців як гарматне м’ясо, щоб організувати другу хвилю атак.

— Як тоді закінчити війну, якщо Путін не погодиться?

— Потрібно, щоб усі країни об’єдналися. Щоб Байден наказав НАТО закрити небо над Україною. Тоді все скінчиться. Ядерною зброєю лякати не треба. В інших країнах його не менше, ніж у Росії.

— Чи реально перемогти, якщо НАТО не закриє нам небо?

— Реально, але це довше і буде більше втрат.

— Чому досі ніхто не висловився із російських футболістів, окрім Смолова?

— Багато хто просто бояться, бо опиниться за ґратами за висловлену правду. У них буде конфісковано майно, і вони втратять все, тому що в їхній країні спеціально перед війною з нами прийнято такі закони, щоб закрити всім рота, і щоб правда не доходила до преси. До того ж, вони зомбовані сміттєвими пропагандонами Соловйовим та Скабеєвою.

— З росіянами зрозуміло, але що скажете про Тимощука та Ордеця, які мовчать і продовжують працювати за криваві гроші?

— Під час війни людина обов’язково має займати позицію, кого вона підтримує. Іншого не дано. Я категорично проти того, що робить Тимощук. Читав версію його колишнього менеджера, що він не міг вчинити інакше. Ну то зміни тоді паспорт на російський і не кажи, що ти українець! Я зневажаю людей, які тікають та мовчать під час війни. Твій батько йде до тероборони, а ти навіть не можеш сказати: «Зупиніть війну!». Воронін пішов із московського Динамо. То май і ти характер. Певне Тимощук пов’язаний із Росією набагато більше, ніж бізнесом. Жоден український футболіст не повинен залишатись на території країни, яка веде війну проти нас.

— Зараз їм уже зачинено дорогу в Україну?

– Думаю так. Вони вже й не повернуться назад. Моя думка, що Тимощук та Ордець ухвалять російське громадянство. Це їхнє право. Тоді я вважаю, що УАФ вчинила правильно, позбавивши Тимощука тренерської ліцензії та всіх регалій. У цій ситуації вони перестали існувати для мене, як люди та футболісти. Окрім Тимощука та Ордеця більше не можу згадати футбольних людей, які негативно себе виявили.

– Рафаїлов?

— Висловлюю йому мою глибоку зневагу. Так бридко чути від нього такі слова. Ти працював в Україні багато років. Хоч би не гади там, де ти їв! Яке ти маєш право лити багнюку на країну, яка тебе годувала? Ти нечисть і негідник! Зараз багатьох людей, включаючи дітей, відвозять із Маріуполя до фільтраційних таборів Донецька та Луганська, а також до Росії. То чому ти про це не говориш, Рафаїлов?! Тобі Україна тільки добре зробила. Не плюй у колодязь. Я не відчуваю до нього нічого, крім огид і ненависті. Які в Україні нацисти? Ця раша прийшла до нас і вбиває дітей, гвалтує жінок, мародерствує та скоює інші злочини. Це ти, Рафаїлове, нацист і мразота!

Багато хто в Донецьку та Луганську, маючи український паспорт, отримали російський та кажуть, що вони російські. Так здайте тоді український паспорт та переїжджайте до Росії. Навіщо притягувати до нас війну? Скільки у нас сепаратюг розлучилося. Я говорю не про всіх жителів Донецька та Луганська, у мене там є багато друзів із адекватною позицією. Я говорю про ті чепушиліни типу Аксьонова в Криму, які вирішили, що вони царі. Або політична повія-прокурорка Поклонська, яка розповідає, що має робити наш президент. Та закрий ти вже свій рот! Він і без тебе знає, що робити. Ти зрадниця та зрадниця батьківщини!