На початку квітня 2022-го року Литва офіційно заявила, що відмовляється від російського газу. Про таке рішення оголосив Міністр енергетики Литви Дайніус Крейвис. Він зазначив, що багато років тому його країна ухвалила рішення, які нині дозволяють безболісно відмовитись від російських енергоносіїв.

Не змусили себе довго чекати й сусіди Литви Естонія та Латвія. Ці країни також відмовились від імпорту природного газу з росії. Про це повідомив голова правління оператора системи природного газу у країнах Балтії АТ Conexus Baltic Grid Улдіс Барріс.

Барріс заявив, що замість російського природного газу країни Балтії будуть забезпечувати себе паливом з Клайпедського терміналу зрідженого природного газу та Інчукалнського сховища природного газу.

Відмову балтійських країн від російського газу прокоментував глава Офісу президента України Андрій Єрмак:

“Країни Балтії відмовилися від російського газу… Чудовий приклад для країн ЄС. Ембарго на енергоресурси РФ має бути абсолютним, бо ми разом маємо зупинити зло, обваливши економіку Кремля”.

Додамо, що попри широкий пакет санкцій, світ поки що не ухвалив ембарго на російські енергоносії. Однак США та провідні країни Європи активно працюють над імпортозаміщенням російської нафти. Литва, Латвія й Естонія першими в Європі пішли ще далі й відмовились від газу.