Вольфсбург програв Барселоні (2:3) в рамках фіналу Ліги чемпіонів 2022/23.

Ліга чемпіонів серед жінок, фінал

Барселона – Вольфсбург – 3:2

Гол: Гіхарро, 48, 50, Рольфо, 70 – Пайор, 4, Попп, 37

Найтитулованіші команди Іспанії та Німеччини зійшлися у матчі за право називатися найсильнішою командою Європи.

Беззаперечним фаворитом експертів та букмекерів була Барселона. Шанси Вольфсбурга оцінювали надзвичайно скромно. Це й не дивно, адже каталонки останніми роками стали справжньою машиною для перемог. В Іспанії їм просто немає рівних – лише в останньому турі Ла Ліги вони зазнали першої поразки не просто в сезоні, а за минулі два чемпіонати.

Щоправда, у Лізі чемпіонів дуже часто не вистачає фінального кроку. Нинішній фінал став для Барселони вже четвертим за останні п’ять років. От лише виграти вони спромоглися лише один – у 2021 обіграли Челсі. Цікаво, що тоді “синьо-гранатовими” керував нинішній головний тренер збірної України серед жінок Луїс Кортес.

Що ж стосується Вольфсбурга, то його домінування в Німеччині не настільки сильне. Баварія іноді успішно складає конкуренцію “вовчицям”. Як у нинішньому сезоні, коли золоті медалі вирушили до Мюнхена. Зате “зелено-білі” вийшли у свій шостий фінал Ліги чемпіонів. Після перемог у 2013 та 2014 роках Вольфсбург тричі програв вирішальний матч і сьогодні ризикував встановити антирекорд за кількістю поразок у фіналі ЛЧ.

Барселона зі стартовим свистком помчала до воріт суперника, який без зайвої протидії втискався у власний штрафний. Але вже там німкені демонстрували зразкову гру в обороні – вчасно блокували та накривали. А ще – використали першу ж свою нагоду. Бронз не впоралася з пресингом, і м’яч дістався Пайор. Найкраща бомбардирка нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів красивим ударом відправила м’яч у сітку.

Максимально нелогічна подія, адже гру тотально контролювала іспанська команди. “Вовчиці” абсолютно не намагалися нав’язати опоненткам свої умови. За перший тайм Барселона завдала по чужих воротах 16 ударів. Щоправда, лише два з них дійшли до площини, сім – німкені заблокували.

Натомість Вольфсбург міг би стати професором в університеті ефективності. До перерви вони мали лише три удари. Усі прийшлися в площину. Два з них стали голами. Подвоїти перевагу вдалося завдяки Пайор. Авторка першого м’яча цього разу асистувала. Єва виконала класну подачу з лівого флангу, під яку відкрилася Александра Попп. Захисниці каталонок максимально невдало розташувалися, тож німкеня забивала без реального спротиву.

Справедливість нагадала про своє існування на початку другого тайму. Якихось п’яти хвилин вистачило Барселоні, аби відновити рівновагу. Дубль оформила Патрісія Гіхарро. Спочатку для неї все зробила Хансен, яка накрутила кількох суперниць та викотила іспанці під удар на 11 метрів. Другий м’яч Гіхарро забила після навісу, увірвавшись в зону поміж двома захисницями.

Якийсь час Вольфсбургу знадобився на те, щоб отямитися. Барселона чомусь не спробувала добити дезорієнтованого суперника. На полі стало спокійніше, а тоді ми побачили, що “вовчиці” також уміють атакувати. Кілька непоганих спроб змусили захист каталонок попрацювати. Він впорався. А один зі стрімких випадів на чужу половину поля приніс третій гол.

Знову “зелено-білі” не впоралися з навісом із правого флангу. Футболістка Вольфсбурга, намагаючись винести м’яч, влучила у свою одноклубницю. Цим скористалася Кальдентей, який викотила під набігання Рольфо. Фрідоліна майстерно пробила під дальню стійку, вивівши Барселону вперед.

Залишалося грати ще 20 хвилин. Здавалося, часу більш ніж достатньо, але не було навіть натяку, завдяки чому Вольфсбург може створити диво. “Синьо-грантові” впевнено контролювали гру, дозволяючи суперницям сподіватися виключно на стандарти чи навіси. Зиску це очікувано не принесло.

Фінальний свисток зафіксував вольову перемогу Барселони, яка вдруге виграла жіночу Лігу чемпіонів. Перший успіх, нагадаємо, стався два роки тому. Вольфсбург програв у свої чотири останні фінали головного клубного турніру Європи, чого не траплялося з жодним іншим клубом.