Чемпіонат Світу. Півфінал
14 грудня, 21-00. Аль-Хор. “Аль-Байт Стадіум”
Головний арбітр: Сесар Рамос (Мексика)
ТВ: MEGOGO, Суспільне

Загальний стан

Французи йдуть своїм шляхом на турнірі не без коливань. Пропустили першими від Австралії, перемогли Данію лише голом на 86-ій хвилині, програли Тунісу. Англії у чвертьфіналі вони поступилися за грою та статистикою. 8:16 за ударами по воротах, 43:57 за володінням м’ячем. Втратили перевагу в рахунку, знайшли нову, мало не втратили і її, врятувавшись від додаткового часу завдяки невдалому пенальті Гаррі Кейна.

Сприйняли “Ле Бле”, втім, гру цілком спокійно. Насамперед залишилися задоволеними характером, що дозволило вийти переможцем і з такого матчу. Вони впевнені у власних силах, спокійні, почуваються більш ніж здатними виграти турнір.

У марокканців вагань немає. Залізна оборона лише з одним пропущеним на турнірі та й тим – від свого гравця, повна відмова від м’яча, натомість, небезпечні контратаки. Проти Португалії вони володіли м’ячем 27 відсотків часу, але в першому таймі відсували гру в центр поля, чітко проходили його, пробивали по воротах частіше, ніж суперник. А в другому, попри втрати двох головних центральних та головного лівого захисника, втримали 1:0.

Збірну Валіда Реграгі дещо критикують за такий захисний стиль гри. Він навіть дивується, що так багато критики. Але для своїх, для Марокко, Африки та всього арабського світу цей уродженець передмістя Парижа вже герой, епохальний тренер без жодних зауважень.

Сьогодні Реграгі знову закликає грати за Африку та арабський світ. Запевняє, що похід Марокко зовсім не закінчено. Називає його Роккі Бальбоа Чемпіонату Світу. Заявляючи, що володіння м’ячем та XG не мають жодного значення. За володінням його команда передостання з 32-ох на турнірі, що їй зовсім не заважало. Франція за володінням восьма і також від нього не в захваті. Але від неї всі очікують домінувати.

Чи вдасться марокканцям втримати міць своєї оборони? Чи вдасться французам зламати її в позиційній атаці або трохи віддати їй м’яч і впіймати на перехопленнях та контратаках? Чи вистачить аутсайдеру сил після виснажливих захисних матчів, а фавориту – спокою, холоднокровності та уважності? Про терпіння, наприклад, говорить капітан Уго Льоріс. Воно точно знадобиться.

Кадри

Наприкінці турніру починають накопичуватися кадрові проблеми. Автор голу Англії Чуамені та його колега по центру поля Рабіо не зовсім здорові. У запасі Фофана, Камавінга, Верету та Гвендузі, які грали вкрай мало на турнірі. У центрального захисника Упамекано також проблеми. Конате або Саліба може вийти. У чвертьфіналі Дешам виконав лише одну заміну під час матчу, тут, схоже, знадобиться більше.

Мбаппе невдало відіграв проти Англії і бажатиме реабілітуватися та продовжити боротьбу за звання найкращого бомбардира турніру. Хоча йому доведеться протистояти одноклубнику Хакімі, швидкому гравцю та лідеру за спробами відбору м’яча на всьому турнірі. Антуан Грізманн пов’язує півзахист з атакою. Він видав два асисти проти Англії і тепер найкращий асистент в історії збірної. Олів’є Жиру тоді забив вирішальний гол і вже з чотирма на турнірі.

У Марокко кадрові проблеми набагато більші. Агер та Мазрауї пропустили матч проти Португалії і нині під питанням. Хоча їх блискуче замінили Ель-Ямік та Аттіят-Алла (останній віддав асист до голу, а також до виходу Абухлаля віч-на-віч і сам виходив віч-на-віч). Капітан Саїсс тоді витримав лише 57 хвилин і також під питанням. Хоча і його впевнено замінив Дарі, але постійні втрати зрештою повинні вдарити по команді.

Опорник Амалла та лідер команди в атаці Зієш якраз будуть готові. Як і автор голу португальцям Ен-Несірі. А ось запасний Сабірі – навряд чи. Ще один запасний – Хеддіра – точно пропустить матч через дискваліфікацію.

Крім вищезгаданих, увагу слід звернути на диригента центру поля Соф’яна Амрабата. Топ-клуби вже думають про нього, і його протистояння з Грізманном має стати надзвичайно цікавим.

Франція: Льоріс, Кунде, Варан, Конате, Т. Ернандес, Камавінга, Рабіо, Грізманн, Дембеле, Жиру, Мбаппе

 Марокко: Буну, Хакімі, Агер, Ель-Ямік, Аттіят-Алла, Амрабат, Унаї, Амалла, Зієш, Ен-Несірі, Буфаль

Статистика

  • Франція та Марокко зустрічалися у визнаних ФІФА матчах п’ять разів. Всі – товариські. Тричі перемагала перша, двічі була зафіксована нічия.
  • В одному з нічийних випадків пробили післяматчеві пенальті, і їх виграв Марокко. Це сталося 1998-го року, за кілька днів до початку Чемпіонату Світу.
  • Останній хронологічно матч відбувся 2007-го, завершився з рахунком 2:2, і тоді пенальті не пробивали
  • Показники Франції проти африканських команд на Чемпіонатах Світу – перемоги над ПАР, Того та Нігерією, поразки від тієї ж самої ПАР, Сенегалу та Тунісу
  • Франція третя на турнірі наразі за ударами по воротах та восьма за володінням м’ячем. Марокко за цими показниками, відповідно, 28-ий та 31-ий
  • Востаннє будь-яка збірна виходила у два фінали на Чемпіонатах Світу поспіль в 1994-му та 1998-му роках. Мова про Бразилію.
  • Європейська збірна востаннє досягала такого в 1986-му та 1990-му. Тоді збірна ФРН вийшла грала навіть у трьох фіналах поспіль
  • Франція пропускала у всіх п’яти матчах на турнірі і загалом пропускає на Чемпіонатах Світу в шести поспіль.
  • Марокко не пропустив на турнірі в чотирьох з п’яти матчів.
  • Останніми двома командами, які не пропустили в п’яти матчах на ЧС, були Іспанія 2010-го року та Італія 2006-го. Обидві виграли турнір
  • Шість перемог Франції поспіль у матчах плей-офф Чемпіонатів Світу – найкраща серія в її історії
  • Кіліан Мбаппе не забив Англії, але в останніх 15-ти матчах за збірну, в яких отримував ігрові хвилини, забив 16 разів. У двох матчах поспіль за неї він не забивав з вересня 2021-го
  • Арбітр матчу мексиканець Сесар Рамос вже судив Марокко на цьому турнірі, а саме його перемогу над Бельгією в групі (2:0). Також він судив матчі Данія – Туніс (0:0) та Португалія – Швейцарія (6:1). Францію він не судив ніколи в кар’єрі, не судив і Марокко до цьогорічного Чемпіонату Світу

Пряма мова

Дідьє Дешам, головний тренер збірної Франції: “Вони не просто хороші в обороні. Вони не дійшли б до півфіналу, якби просто оборонялися. Вони перемогли одних з найкращих команд світу, зробили історію. І це не сюрприз, оскільки ми бачили їхні виступи на найвищому рівні. Вони не вкрали перемоги, а заслужили їх.Ми обов’язково знайдемо рішення, але факт, що вони здатні добре захищатися, і суперники ще не спромоглися зламати їхню оборону. Потрібно створити їм неприємності і надійно грати.

Попередні чемпіони погано виступали на наступних турнірах, і ми раді, що успішно пройшли цей виклик”.

Валід Реграгі, головний тренер збірної Марокко:

“Хосеп Гвардіола довго був моїм героєм, я хотів грати в футбол з володінням м’ячем. Але це можливо, коли в тебе є Кевін Де Брюйне, Бернарду Сілва. Багато хто в Європі критикує наш стиль. Вони не люблять бачити африканську команду, яка грає розумно. Вони звикли, що ми граємо весело, але вилітаємо. Ці дні минули. У нас був 0.01 відсотка шансів виграти Кубок Світу. Тепер 0.03. Але ми спробуємо зруйнувати статистику.

Можливо, ви скажете, що я божевільний, але трохи божевілля – це добре. Ми дуже амбітні і дуже голодні і хочемо переписати історію. Ми хочемо вивести Африку на вершину світу”.