Чемпіонат Світу-2022. Група D. Другий тур
26 листопада. 18:00. Доха. “Стадіум 974”
Головний арбітр: Шимон Марциняк (Польща)
Трансляція: MEGOGO, Суспільне

Дві поразки від Данії у Лізі Націй в 2022-му році змусили Францію боротися за виживання в Дивізіоні А. Вижити вдалося, але через такі результати та травми “Ле Бле” підходили до Чемпіонату Світу з неабиякою тривогою. Данці ж не пробилися до півфіналу ЛН, але були сповнені впевненості у здатності стати головною сенсацією ЧС. Втім, перший тур Мундіалю змінив ситуацію на 180 градусів. Чи не зміниться вона знову?

Перемога над Австралією з рахунком 4:1 принесла спокій всередині та навколо збірної Франції, посмішки, але аж ніяк не ейфорію. Всі пам’ятають її слабкі виступи цього року, на Чемпіонаті Європи та у Відборі на Чемпіонат Світу в 2021-му. Пам’ятають і про постійні кадрові втрати через травми. Ставляться до її успіху насторожено. Зрештою, вона розпочала матч погано, пропустила першою. На 67-ій хвилині рахунок ще був 2:1.

Le Parisien заявив: “Франції нарешті набридло бути бовдурами. Нарешті ми відчули полегшення”. Ось і все. Без святкувань.

Ще й різкий контраст Англії між 6:2 над Іраном в першому турі та 0:0 з США в другому збиває будь-яку ейфорію. Контраст і за результатом, і за грою, абсолютно беззубою вчора. Тобто покладатися на виступ в одному матчі на цьому турнірі не слід, і він нічого не обіцяє. Також пам’ятають, що проблеми останніми роками “Ле Бле” мають проти європейських команд, а Данія, на відміну від Австралії, саме така.

Самі данці, півфіналісти Євро, підходили до турніру з великими амбіціями та надіями. Але зненацька відіграли вкрай слабко в атаці проти Тунісу. Навіть поступилися йому за ударами по воротах. Беззуба, повільна гра почала покращуватися лише в останній стадії матчу, але й тоді Андреас Корнеліус видав один з найбільш диких промахів в історії турніру, не влучивши у порожні ворота з метра. Загальний спокій перейшов у відверту нервовість.

В поточній ситуації будь-яке очко, будь-який гол будуть дуже важливими для Данії. Швидше за все, вона не залежатиме лише від себе в останньому турі, тому потрібно покращувати позиції. Зокрема, не пропускати багато. Тому підопічні Каспера Х’юлманда повинні відіграти дуже обережно. Хоча часом і пресингувати та загострювати. Підопічним Дідьє Дешама також важливо насамперед не пропустити. Забити вони завжди здатні.

Статистика

  • Франція та Данія зустрічалися 16 разів. Вісім перемог у першої, шість – у другої, дві нічиї. В офіційних очних матчах перевага навіть у Данії – 4:3 за перемогами і одна нічия. В чотирьох останніх офіційних вона не програвала – 2:0 на Чемпіонаті Світу-2002, 0:0 на ЧС-2018, 2:0 та 2:1 у Лізі Націй-2022
  • В семи останніх матчах у всіх турнірах Франція здобула лише дві перемоги. Над Австрією та Австралією. За двох нічиїх та трьох поразок. Данія здобула дві в останніх п’яти за однієї нічиєї та двох поразок
  • Чотири з п’яти останніх чемпіонів світу вилітали на наступному чемпіонаті вже в груповому турнірі. Серед них сама Франція 2002-го. З 2006-го року чемпіон не вигравав свій перший матч на наступному ЧС. Франція перервала цю серію перемогою над Австралією
  • Франція здобула п’ять перемог поспіль на Чемпіонатах Світу. Якщо здобуде сьогодні шосту – встановить свій рекорд і повторить досягнення Іспанії 2010-го року, після якого таких ні в кого не було
  • Чотири останні матчі Данії на Мундіалях завершилися внічию, якщо не брати до уваги додатковий час та пенальті. П’ять поспіль виходило лише одного разу в історії – у Бельгії на межі століть
  • Єдина 0:0 на попередньому Чемпіонаті Світу була зафіксована у матчі Франція – Данія. Першу нульову нічию на ЧС-2022 було зафіксовано у матчі Туніс – Данія
  • Лише чотири чемпіони світу вигравали два свої перші матчі наступного чемпіонату
  • В останніх п’яти матчах збірної Данії на Чемпіонатах Світу забивалося менше трьох м’ячів

Кадри

У матчі проти Австралії лазарет французів поповнився Лукасом Ернандесом. Він поїде додому. В п’ятницю Кінгслі Коман отримав травму на тренуванні і неясно, чи буде у заявці. Рафаель Варан готовий грати, але навряд чи Дешам змінить пару центрдефів. Може поміняти правого захисника Павара на Кунде. Лівим залишиться брат Лукаса Тео, який блискуче замінив його.

Сила Франції – у величезному кадровому потенціалі. Він був продемонстрований і в першому турі, коли важко було обрати гравця матчу. Опорник Рабіо видав гол і асист, Мбаппе з таким самим доробком. Жиру з дублем і, якщо заб’є сьогодні – обійде Тьєррі Анрі і стане одноосібно найкращим бомбардиром в історії збірної з 52-ма голами.

Данія втратила до кінця турніру лідера опорної зони Ділейні. Величезна втрата, особливо коли потрібно грати проти такого грізного суперника. Його має замінити Йєнсен з “Брентфорда”. Хоча припускають і відхід Крістіана Еріксена до центру поля та вихід Поульсена або Дамсгора попереду. Але це буде занадто нахабним акцентом на атаку в грі проти Чемпіона світу.

Поульсен або Дамсгор може замінити одного з форвардів у схемі 3-5-2. Скова Ольсена або ж Дольберга. Хоча, можливо, Х’юлманд навіть повернеться до схеми 4-3-3, з якою перемагав Францію у вересні.

Еріксен проти Тунісу намагався створювати, але очікують від нього набагато більше. Хоча Х’юлманд задоволений їм завжди і каже, що хотів би мати 11 еріксенів в команді. Попередній Мундіаль він провів невдало, що трапилося з ним на Євро – всі пам’ятають. Час прориватися.

Франція: Льоріс, Кунде, Конате, Упамекано, Т. Ернандес, Чуамені, Рабіо, Грізманн, Дембеле, Жиру, Мбаппе

Данія: Шмейхель, Р. Крістенсен, Андерсен, К’єр, А. Крістенсен, Меле, Йєнсен, Хойб’єрг, Еріксен, Дамсгор, Дольберг