Головний тренер київського “Динамо” Мірча Луческу, який недавно виїхав з Києва, розповів італійським ЗМІ, як йому це вдалося.

“Моя дружина Неллі та моя сім’я, побачивши кадри по телевізору, кілька днів благали мене повернутися. Я зробив це неохоче після розмови з президентом “Динамо” та гравцями. Я перебуваю з ними у постійному контакті, мені потрібно знайти спосіб вивезти їх із Києва, особливо футболістів із сім’ями та дітьми. Вони не можуть там залишатися.

Зі зборів ми повернулися в суботу, тренувалися до четверга. У таких ситуаціях найскладнішим почуттям є страх. У мене ніколи такого не було. На базі “Динамо” не було телебачення. Українське телебачення не хоче шокувати населення та не транслює кадри війни. Інформація прийшла до мене від моїх близьких у Румунії та багатьох моїх друзів по всьому світу, навіть з Брешії. Так що я наважився, але неохоче. Але ми повинні були зробити це, запобігши ризикам.

Ми їхали вночі, перші 100 кілометрів швидкість не перевищувала 20 кілометрів на годину. Метою було дістатися кордону з Молдовою, де ми виявили чергу у 5 кілометрів. Ми провели у машині майже добу, щоб подолати 500 кілометрів, але це був єдиний спосіб уникнути ризиків”.

Окремо Луческу зазначив, що вірить у подальший опір українського народу та дуже переживає за своїх гравців, які залишились у Києві.

“Українці горді, прив’язані до свого народу. Я можу гарантувати вам, що вони будуть боротися і чинити опір ще довго.

Російський народ, я впевнений, проти війни. Я бачив кадри демонстрацій у Москві та Санкт-Петербурзі. Ці дії в Україні розпочали лідери, президент путін, а не народ. Я сподіваюся на перемир’я і на те, що дипломатія зробить те, що повинна. Я не можу дочекатися, щоб повернутися до Києва та відновити роботу з “Динамо”.

Але не кажіть, що я повернувся до звичайного життя, це неправда. Головою та серцем я у Києві, я зі своїми гравцями та з тими, хто там залишився. Я знаю, що гравці “Шахтаря” та Роберто Де Дзербі намагалися виїхати з України потягом через Польщу, але безуспішно. Мені пощастило більше, але я з ними. І з тими, хто залишився у Києві”.

Нагадаємо, Луческу вибрався з Києва рано-вранці 26 лютого – приблизно через добу після падіння на столицю Україну перших російських бомб і ракет.