Генеральний директор “Шахтаря” Сергій Палкін в інтерв’ю BBC розповів про труднощі існування клубу під час війни.

Відтоді як 10 років тому “Шахтар” залишив Донецьк, домашні матчі Ліги чемпіонів він провів у шести різних містах – Львові, Харкові, Києві, а також за межами України – у польській столиці Варшаві та німецьких містах Гамбург і Гельзенкірхен.

“Ви розумієте, яке в нас життя? Я думаю, що ми унікальний клуб, тому що якщо ви подивитеся на історію європейського футболу, то не знайдете такого клубу, як наш – дуже жорстка, дуже сильна і складна історія.

Коли ми були в Донецьку, було досить легко проводити цю трансферну політику. У нас у країні був мир, неймовірна футбольна інфраструктура, і для нас було дуже легко підписувати будь-якого таланта з будь-якої країни.

Коли ми запрошуємо гравця, коли він бачить, який у нас стадіон, наш тренувальний табір, місто, всі підписують контракт наступного дня.

Наш успіх був у тому, що ми приймали рішення досить швидко. Ми часто перемагали в боротьбі за гравців, [незважаючи] на конкуренцію з боку “Манчестер Юнайтед”, “Арсеналу” та багатьох провідних європейських клубів, бо ми дуже швидко ухвалювали рішення, коли виявляли таланти й ухвалювали рішення про купівлю.

Коли ми їхали з Донецька, було дуже важко. Ми втратили місцевих уболівальників, ми втратили наш прекрасний стадіон, тому що на той момент це був один із найкращих стадіонів у Європі. Ми втратили наше місто, ми втратили наш тренувальний табір.

Ситуація ставала все складнішою і складнішою. Сьогодні практично неможливо спілкуватися з людьми, які там [у Донецьку] перебувають.

Коли у вашій країні йде війна, відбувається повномасштабне вторгнення, важко залучити найкращих спеціалістів, тому що вони бояться – ось і все.

Ми намагаємося гарантувати гравцям якусь безпеку – де вони живуть, де грають, як пересуваються, всю цю логістику. Але іноді це складно”, – розповів Палкін.