«Динамо» в першому турі основного етапу Ліги Європи приймало «Лаціо» і зазнало поразки з рахунком 0:3.

Ліга Європи. Основний раунд. 1-й тур.

«Динамо» – «Лаціо» – 0:3

 Голи: Діа (5, 35), Деле-Баширу (34)

 Попередження: Дубінчак (63)

 Вилучення: Брагару (72, груба гра) – Нослін (82, груба гра)

«Динамо»: Бущан, Дубінчак, Михавко, Себальос (Біловар, 19), Тимчик, Шапаренко (Рубчинський, 64), Бражко, Піхальонок (Андрієвський, 84), Кабаєв (Герреро, 84), Ванат, Ярмоленко (Брагару, 64)

Запас: Нещерет, Вівчаренко, Дячук, Попов, Караваєв, Малиш, Буяльський

«Лаціо»: Проведел, Пеллегріні, Романьолі, Патрик (Хіла, 57), Марушич, Весіно, Ровелла, Педро Родрігес (Дзакканьї, 68), Деле-Баширу (Нослін, 79), Чауна (Ісаксен, 57), Діа (Кастельянос, 68)

Запас: Мандас, Фурланетто, Гендузі, Лаццарі, Нуну Тавареш

Арбітр: Тасос Сідіропулос (Греція)

Стадіон «Фолькспаркштадіон» (Гамбург, Німеччина)

Головний тренер римлян на передматчевій прес-конференції заявив, що Ліга Європи – це шанс для резервістів. Свої слова він підтвердив при виборі стартового складу, залишивши ключових футболістів на лавці запасних. Зокрема, там опинились Кастальянос (основний форвард), Дзакакньї (найрезультативніший вінгер), Тавареш (фулбек з досвідом АПЛ і 3 асистами в Італії) та Гендузі (центрхав збірної Франції).

Також можна відзначити відсутність в основі Лаццарі, Хіли й Ісаксена. І все одно склад “орлів” виглядав пристойно – Марко Бароні випустив досвідчених і заслужених Педро, Весіно, Романьйолі, а також грізного форварда Діа. Ворота ж він довірив Проведелю – напівросійському голкіперу, якому вдавалося забивати голи в ЛЧ (і поважати путіна).

Звісно ж, українським фанам дуже хотілося, щоб Динамо “опустило” Ваньку Проведеля на декілька пропущених. Олександр Шовковський під таке завдання випустив максимально бойовий склад – винятком став Буяльський, якого притримали в резерві. Очікувалось, шо у матчі буде багато перехідних фаз, а Віталій більш потрібний для зламу середніх блоків.

Найбільша інтрига крутилась навколо позиції центрбека. З одного боку, із лазарету повернулись Попов і Дячук, але з іншого – вони ще не виходили на поле після травм. У матчах УПЛ в ролі ЦЗ пробували Бражка, але вже проти Руха вирішили обійтись без екзотики. Пару в центрі оборони склали Себальйос і Михавко.

Прогнозована катастрофа

Перед матчем дуже тривожили два аспекти. По-перше, римляни входять у топ-3 Серії А за високими відбираннями, високими поверненнями м’яча та інтенсивністю пресингу. По-друге, у “орлів” найвища точність дальніх передач і найбільша кількість кутових у Італії (з 5 замиканнями). Ці особливості вдало накладались на вразливість Динамо – оборона створює розриви, губиться під сильним тиском і вкрай погано захищається по закиданнях і кросах у штрафний.

Що найбільш прикро, вже на 19-й хвилині задня лінія киян зазнала пробоїни. Себальйос зазнав пошкодження, а замість нього вийшов Біловар. Формально все було по позиції, але по факту це било по злагодженості дій. До того ж, Браян діяв проактивно, високо зустрічаючи на прийомі, а Крістіан є реактивним (від слова “реакція”) захисником.

От тільки перший гол Динамо пропустило ще при здоровому Себальйосі. Це сталося вже на 5-й хвилині. Браян вибив м’яч у центр, а там Лаціо виграв підбирання – постаралися Весіно, Педро Родрігес та Діа (Піхальонку й Бражку забракло агресії). У підсумку Педро опинився на м’ячі на лінії півкола.

Михавко проявив пасивність у атаці гравця з м’ячем, Тимчик смикнувся в інший бік (інстинктивно перемкнувся на вривання Пелегріні), а екс-зірка Барси й Челсі покарав пасом на Діа. Булай з меж штрафного покотив у правий нижній кут.

У наступні 30 хвилин Динамо не створило жодного небезпечного моменту, а потім сталася катастрофа. На 34-й хвилині. На 34-й Бражко уважно зіграв по Деле-Башіру, допрацювавши до кінця й вибивши закидання йому на хід – втім, у опорній зоні на підбиранні опинився Весіно (за ним не встиг Шапаренко, але навряд чи він дуже винен). Уругваєць першим же дотиком запустив пас на хід низом.

Біловар не встиг зреагувати та добігти, а вінгер покарав виходом сам на сам. 2:0!

А ще за хвилину цей же Деле-Башіру забіг за спину Дубінчаку. Шапаренко не встежив за ривком лаціале, а той виконав навіс на лінію воротарського. Звідти без спротиву замикав Діа – Тимчик де-факто не зіграв проти свого гравця (хоча шансів запобігти замиканню у Олександра все одно було мінімум). 3:0.

Далі можна було не грати. Лаціо й не грав – у останні 10 хвилин римляни надали більше свободи для Динамо, підсівши на власну третину й дозволивши створити декілька моментів. У другому таймі італійці працювали другим номером, чекаючи шансу на контратаці.

І вони дочекались. На 52-й хвилині Марушіч вривався на правий край штрафного та пробивав у Бущана, а на 62-й Діа вискочив віч-на-віч. Його удар у дальній нижній кут прийняла на себе стійка, а добивання від Педро парирував Бущан.

Динамо ж у другому таймі примудрилось залишитись у меншості внаслідок вилучення Брагару. Максим отримав пряму червону всього через 8 хвилин після виходу на заміну. Марко Бароні намагався скористатись перевагою, кинувши у бій Дзакканьї й Кастельяноса – останній навіть міг забити з навісу Марушіча. Тимчик встиг його заблокувати головою.

А потім і Лаціо залишився у меншості. Склади зрівняв Нослін, якому показали пряму червону через три хвилини після виходу на поле. На жаль, Динамо теж не скористалось наданою перевагою. Фінальний свисток зафіксував поразку з рахунком 0:3.