У матчі четвертого туру Англійської Прем’єр-ліги “Тоттенгем” зустрівся з “Арсеналом”. Український збірник Олександр Зінченко не потрапив до заявки “канонірів” на цей поєдинок.

АПЛ, 4-й тур.

Тоттенхем – Арсенал 0 : 1.

0 – 1. Габріель – 64.

На жаль, Зінченко в основу не потрапив, хоча шанси були хороші. “Каноніри” підходили до дербі з двома важкими втратами у центрі поля – Райс відбував дискваліфікацію, а Едегор зазнав травми у матчі за збірну. На лівому фланзі оборони теж стало менше варіантів, адже Калафорі теж загримів до лазарету. Томіясу ж звідти й не вилазив.

Втім, Сашка наздогнала стара й надокучлива проблема – травма литкового м’яза. Українцю ніяк не вдається повністю відновитись від його ушкодження, а цей м’яз на тлі навантажень має високу схильність до рецидивів. Позицію Зінченка зайняв Тімбер, а в центрі поля розташувалось тріо Жоржінью-Парті-Троссар. Звільнений лівий фланг атаки зайняв Мартінеллі, а Хаверц опинився на вістрі нападу.

Битви між Тоттенхемом і Арсеналом рідко бувають нудними. Не можна сказати, що цей поєдинок став винятком, однак яскравості йому бракувало. У першому таймі команди провели всього по 5 ударів, награвши на 0,4 очікуваних голи – зате побили рекорд АПЛ по жовтих картках до перерви (їх було аж 7).

За моментами теж була скромна рівність. Найкращий шанс Тоттенхема у дербі стався ще на 6-й хвилині, коли Соланке запустив Сона на лівий кут воротарського. Кореєць звідти виконав катбек, а Кулусевскі замкнув метрів з п’яти під ближню стійку – Райя парирував!

Окрім цього, пригадується тільки крос Кулусевскі з підкруткою в дальній кут (Райя перехопив) та заблокований Тімбером удар Меддісона – рикошет полетів на лінію воріт, а там Райя ледь не випустив його з рук. Втім, голу не сталося, а сам епізод став можливим через атаку голкіпера з боку Соланке.

Арсеналу ж в актив можна занести навіс Тімбера з лівого флангу на 18-й хвилині, який з лінії воротарського головою замкнув Хаверц. Вікаріо дістав м’яч з-під дальньої стійки! Ще за хвилину Троссар прорвався до кута штрафного й пробив з підкруткою, однак вийшло занадто слабко для воротаря.

Ось і вся гострота. Більшу частину матчу команди штовхалися й намагалися завершити атаку кросом. Особливо сильно цим грішив Тоттенхем. У “канонірів” же взнаки давалася відсутність Райса та Едегора – Деклан ефективно підіймає м’яч з власної третини на чужу, а Мартін фантастично доповнює Сака. Зрештою, бракувало і класичних розрізних пасів Зінченка.

Без них Арсенал демонстрував дуже простий футбол. Ба більше – віце-чемпіони навіть не стали боротись за контроль, віддавши м’яч “шпорам”. У першому таймі володіння Арсенала склало 33%, а в другому опустилось до 32%.

Попри всі проблеми, слід відзначити вищу ефективність гри “канонірів”. У першому таймі підопічні Мікеля значно випередили Тоттенхем за кількістю дотиків у штрафному (19:12), хоча саме вони відмовились від роботи першим номером. Вони мали більше влучань у площину (3:1) та заробили більше кутових (5:3). У другому таймі статистика вирівнялась, однак відчутної переваги над пасивним Арсеналом “шпори” так і не добилися.

Крім того, гості демонстрували вищу варіативність у атаці. Команда Енджі Постекоглу практично кожний свій випад завершувала подачею чи прострілом – причому без гострих завершень. А от підопічні Мікеля Артети мали декілька способів тривожити оборону суперника.

По-перше, в очі впадали прориви Мартінеллі, якому вдалося виконати аж 8 обіграшів на дриблінгу – із них 7 до перерви. 6 із них виявились успішними. Це більше, ніж мали усі інші гравці на полі разом узяті (3 до перерви). Габріель на цьому відрізку ще й зробив 7 дотиків до м’яча в штрафному, що принаймні на 3 більше, ніж у будь-якого іншого гравця на ту мить.

По-друге, Арсенал пробував організовувати звичні комбінації зі схрещуванням на правому фланзі. По-третє, “каноніри” значно краще діяли при кросах і стандартах. Зокрема, до перерви пригадується два замикання від Хаверца, а на 64-й хвилині колектив провів свій перший гол зі стандарту в новому сезоні.

Його забив Габріел, замкнувши подачу з кутового. А сам кутовий розпочався із контратаки з переведеннями на правий фланг – Сака змістився з правого флангу до штрафного й пробив у захисника. Подальший корнер і приніс успіх гостям.

Нічого подібного не демонстрував Тоттенхем, що теж можна занести в актив Арсенала. Мікель Артета знову нагадав, що вміє ставити оборону. Щоправда, він був аж надто прагматичним – після забитого м’яча “гармаші” теж нічого не створили. На 80-й хвилині у бій кинули Жезуса, Нванері та дебютанта Стерлінга, однак вони не змінили картину гри.

Два удари, які призвели до гола на 64-й хвилині, так і залишились єдиними для гостей у другому таймі. Вони ж і принесли успіх – вперше з кінця 1980-х Арсенал здобув три поспіль перемоги на полі Тоттенхема. “Каноніри” повертаються на другу позицію в турнірній таблиці АПЛ, а от “шпори” йдуть на 13-й сходинці.