29 років тому в Лізі чемпіонів стався один із найгучніших скандалів в історії турніру. У ньому було замішане київське Динамо.

13 вересня 1995 року Динамо зіграло свій перший матч на груповому етапі Ліги чемпіонів. У Києві команда з молодими Шевченком і Ребровим впоралася з грецьким Панатінаїкосом — 1:0.

А потім головний арбітр матчу іспанець Антоніо Лопес Ньєто повідомив в УЄФА про те, що офіційні представники Динамо давали йому хабар напередодні гри. У рапорті суддя написав, мовляв, українська делегація запропонувала йому і помічникам норкові шуби і 30 тисяч доларів.

У кожному конфлікті є дві версії. Найчастіше вони абсолютно суперечать одна одній. Згадаймо, що говорили з цього приводу учасники подій.

Версія Ньєто

Іспанський арбітр розповів, що йому й асистентам у готель принесли норкові шуби. А потім запросили на традиційну вечерю. Ньєто з помічниками, нібито, відвезли на віллу за місто, де були дівчата у відвертому вбранні. Там же арбітру передали записку: «Антоніо, перемога Динамо. 30 000 доларів для вас».

Версія Динамо

Представники клубу запевняли, що суддівська бригада вирішила купити в столиці хутряні вироби. Вони поїхали в магазин, вибрали собі шуби та шапки. Головний суддя взяв дві шуби, решта — по хутряній шапці на загальну суму 30 тисяч доларів. Покупки їм відвезли в готель. Але коли іспанці дізналися вартість товару, то відмовилися платити і придумали історію про те, що шуби — це хабар від Динамо.

Вислухавши обидві сторони, контрольно-дисциплінарний комітет УЄФА ухвалив рішення виключити Динамо з Ліги чемпіонів і дискваліфікувати клуб ще на два роки. Генеральному менеджеру Динамо Ігорю Суркісу та генеральному секретарю клубу Василю Бабійчуку було довічно заборонено грати у футбол.

Рятувати престиж клубу взявся перший президент України Леонід Кравчук, який очолив спеціально створену Опікунську раду ФК Динамо (Київ). Він безпосередньо звертався до голови УЄФА Леннарта Йоганссона.

За допомогою юристів і колишніх зв’язків Кравчуку і команді вдалося пом’якшити санкції. Навесні 1996 року УЄФА зняв дискваліфікацію з Динамо, а також помилував Ігоря Суркіса і Василя Бабійчука. У постанові у справі УЄФА вказав, що «не бажає перешкоджати розвитку футболу в Україні».