Чи можна назвати перемогу київського “Динамо” та прохід до плей-офф кваліфікації Ліги Чемпіонів сенсацією?

Якщо ви дивились на букмекерські коефіцієнти напередодні і читали настрої навіть українських вболівальників, то відповідь на це питання очевидна — так, це сенсація. Після матчу можна багато сперечатись з приводу червоної картки на старті другого тайму, яка вирішила долю протистояння, але це все ми і так побачимо в британських ЗМІ, які давали свою оцінку виступу шотландського “Рейнджерс”.

Проте ми, українці, краще поговоримо про вдалі заміни від Олександра Шовковського та волю до перемоги, яку завжди приємно бачити. Детальніше про це у нашому звіті про цей матч, а тут ми будемо вивчати те, що про це все думають в Британії і які причини подібній поразці вони виділяють, гайда розбиратись.

Одразу хочеться зазначити, що у Шотландії та Англії великий акцент робиться саме на втраті потенційних 40 мільйонів фунтів, які “Рейнджерс” мали б отримати за вихід до групового етапу. Навіть у заголовку на сторінці видання Football Scotland ми бачимо згадку про це: “40-мільйонні лігочемпіонські мрії Рейнджерс розбиті, а Динамо крокує далі”.

У підзаголовку одразу ж бачимо згадку про вилучення на початку другого тайму, а в самій статті можемо прочитати наступне: “Це був вечір розчарувань для світло-блакитних, який можна підсумувати однією подією — вилученням Жефте, коли йому вручили другу жовту за момент з боротьбою за верховий м’яч проти Олександра Караваєва. Захисник Рейнджерс не міг повірити власним очам, коли італійський арбітр Марко Ґуіда потягнувся в кишеню і виніс свій вердикт. Це був поворотний момент цього матчу, яким дуже успішно скористались гравці Динамо, які опинились із чисельною перевагою”.

Спроби знайти якісь інші причини цієї поразки у статті від Football Scotland вийшли безуспішними. Тому ми перейдемо на інший шотландський ресурс — Daily Record. У заголовку вони також згадали про втрату потенційних 40 мільйонів фунтів за невихід до основного етапу Ліги Чемпіонів. Втім у самому матеріалі знайшли куди більше цікавих моментів, на яких слід сконцентрувати увагу.

Безперечно, там також в першу чергу згадали про дуже спірну червону картку Жефте, при цьому відзначають, наскільки “Рейнджерс” був цікавішим у першому таймі і їм банально не пощастило вийти вперед і вирішити питання цього протистояння ще до того, як команда залишилась у меншості. Про київську команду вони особливо нічого не написали, червону картку назвали несправедливою, втім відзначили ще одну проблему, яка завадила “Рейнджерс” сьогодні здобути потрібний результат: “Ми хотіли б згадати чудовий вечір 1987-го року на Айброксі, коли команда Грема Сунсесса обіграла могутнє на той час київське Динамо. Вболівальники і досі говорять, що атмосфера на стадіоні, коли рейнджери виграли з рахунком 2:0, була однією з найкращих в історії. І як би Філіпп Клеман не намагався згуртувати вболівальників прийти та створити атмосферу на Гампдені, нічого не вийшло, це було і близько не так потужно”.

“Останні надії Рейнджерс на Лігу Чемпіонів зникли”, — з таким заголовком вийшло видання Sky Sports. Звісно, особлива увага в цьому матеріалі була приділена саме червоній картці Жефте. “Команда трималась протягом 30 хвилин після червоної картки, але зрештою розвалилась, коли Олександр Піхальонок та Назар Волошин, які вийшли на заміну, забили швидкі два м’ячі і поховали всі надії шотландців на нічию”.

Зате автор цього матеріалу відзначив команду Олександра Шовковського, яка витримала тиск від колективу Клемана на перших хвилинах і навіть знайшла чим відповісти. Тобто вони не скидають все не невдачу та вилучення, віддають належне і киянам: “Київ виглядав дуже стрімким та цілеспрямованим, вони тримали оборону Рейнджерс в постійній готовності”.

Алан Хаттон, який працює експертом на британському ВВС, назвав рішення головного арбітра вилучити Жефте “ганьбою”. Він описав це рішення як катастрофічне і саме воно коштувало Рейнджерс підсумкового результату. А Біллі Доддс з цього ж видання пише наступне: “Структура сезону Рейнджерс вже зруйнована, ось те рішення від арбітра на початку другого тайму коштувало команді Клемана всього сезону, який тепер потрібно організовувати по-іншому, в тому числі це стосується і трансферного вікна, адже команда недоотримає 40 мільйонів фунтів”.

“Жодного милосердя від киян після того, як вони залишились у більшості: два голи за три хвилини — висока ціна, яку вони змусили заплатити Рейнджерс за власну помилку”, — це уривок з матеріалу The Sun. І це було чи не єдине видання, яке вирішило не так детально концентрувати свою увагу на червоній картці, натомість в матеріалі є чимало критики в бік головного наставника “Рейнджерс” та команди загалом. Втім відзначити, що той епізод дуже вплинув на долю протистояння, вони також не забули.

Ось таким вийшло протистояння київського “Динамо” проти “Рейнджерс”. Звісно, наші британські колеги невдоволені рішенням арбітра, їх можна зрозуміти. От тільки шкода, що поразку улюбленої команди вони розглядають винятково через призму цього вилучення. Можливо, були й інші проблеми, окрім червоної?