Другий тур групи E, Євро-2024
П’ятниця, 21-е червня
Дюссельдорф, Меркур Шпіль-Арена
Арбітр: Майкл Олівер (Англія)
Словаччина 16:00 Україна
Відеотрансляція: MEGOGO, Megogo Футбол 1, Суспільне

Словаччина: останні новини

“Соколи” мають удвічі нижчу загальну вартість складу на порталі Transfermarkt ніж “синьо-жовті”. Проте, як показали перші поєдинки квартету E – числа та новомодні показники у футбол не грають. І Україна, і Бельгія, будучи перед своїми матчами в рангах фаворитів, зазнали фіаско. Команда Франческо Кальцона створила справжню сенсацію у першому турі. Словаки зуміли витиснути максимум зі своїх моментів, та при цьому холоднокровно нівелювали усю загрозу, яка надходила зі сторони підопічних Доменіко Тедеско.

Проте, ніякої ейфорії чи переоцінки власних сил, на відміну від нас перед поєдинком з командою Едварда Йорданеску, у словаків не прослідковується. Ба більше, абсолютно навпаки. Гравці збірної Словаччини розуміють, що у певному сенсі у Франкфурті все зійшлось на користь саме цієї збірної.

Наприклад, захисник Давід Ганцко після поєдинку з “червоними дияволами” сказав: “Незважаючи на те, що ми набрали три очки проти фаворита, поки що нічого не вирішено”. В свою чергу словацький нападник Лукаш Гараслін заявив, що українську збірну не слід недооцінювати і що проти нас вони хочуть зіграти ще краще, ніж проти Бельгії. І потрібно сказати, що подібний настрій і адекватність розуміння в рядах “соколів” у певному сенсі насторожує та лякає. Особливо, на нашому поточному ментальному фоні.

Втім, не потрібно і применшувати заслуги та гру самих футболістів Словаччини. Крім характеру, у грі з Бельгією підопічні італійського спеціаліста показали хорошу структуру та організацію. Нам точно буде непросто. Ця Словаччина – дуже непоступливий та кусючий суперник абсолютно для всіх команд. Вона нав’язує свій темп та заганяє своїх опонентів у некомфортне становище, вміло перемикаючи ігрові стилі по ходу зустрічі.

Щодо складу, то навряд чи 55-річний Кальцона буде щось змінювати. Да і за великим рахунком, навіщо?! Все і так чудово працює. Знову ж таки, на відміну від нас…

Орієнтовний склад збірної Словаччини: Дубравка, Пекарік, Вавро, Шкрініар, Ганцко, Куцка, Лоботка, Дуда, Шранц, Боженік, Гараслін.

Україна: останні новини

Ну що, як справи найбільш зіркова збірна в історії України та тренер-месія? На це було боляче дивитися… Як сказав Руслан Маліновський: “Після таких матчів вибачення футболістів нікому не потрібні”. Додати нічого.

Добре, досить критики, давайте до конструктиву. Так, у нас ще є усі математичні шанси виходити в плей-оф напряму, однак загалом справи кепські. Різниця м’ячів -3 після першого матчу, тріумф прямого конкурента над фаворитом та блякла (назвемо це так) гра “синьо-жовтих” не дає особливої наснаги та оптимізму, відверто кажучи.

На папері ми все ще спокійно можемо обігрувати близько до нас за рівнем словаків. Проте, тут головне питання у ментальному та психологічному стані нашої команди. І тут, як здається, все поки погано. Переоцінка власних сил та можливостей, недооцінка суперника та тотальний провал – це все у симбіозі дає вибохову бомбу негативних емоцій, яка може вилитись у непербачуваний результат з величезною амплітудою. Як у велику мотивацію на позитивні звершення, так і у падіння у ще більшу яму.

В будь якому разі, тут на авансцену повинен виходити головний тренер і доводити свою кваліфікацію, та компетентність. Потрібна величезна робота над помилками та нові ідеї. Крім того, необхідно привести у почуття та підбадьорити своїх підопічних. Однак, чомусь після гри з румунами Сергій Станіславович, замість того, щоб повністю взяти вину за результат на себе, ще більше морально натиснув на і так розбитих футболістів.

Ще раз, щось конкретне очікувати та прогнозувати у поєдинку зі “словацькими соколами” неймовірно складно. Може бути як феєрія, так і безідейні муки. Добре, що хоч, наче українські футболісти це розуміють.

“Це дуже добре збалансована команда, яка сильна в захисті, як і Румунія. Так що буде дуже важко. Проти них буде навіть складніше, ніж проти Румунії”, – поділився думками на рахунок команди Кальцона наш основний нападник Довбик.

Якщо ж говорити про стартовий склад, то знаючи впертість Реброва, навіть не зважаючи на фіаско у першому турі, не варто очікувати якусь грандіозну ротацію персоналій. Можливо, у воротах Луніна замінить Трубін, на фланзі оборони Коноплю – Тимчик, а у опорній зоні Степаненка – Бражко. От що більш ймовірно, так це перехід на схему у три номінальні центральні захисники з появою на полі Сватка, як це було у першому контрольному спарингу проти німців. Тим більше, Віталій Миколенко не встигне відновитися після пошкодження, щоб закрити традиційну лінію в чотири оборонці. А як показав Олександр Зінченко, він все ж не є номінальним чистим фулбеком, його тягне більше в центр.

До речі, тоді проти “Бундестім” це виглядало непогано. Нам не потрібно було нічого вигадувати з тими 65% володіння м’ячем (як проти Румунії) – відбились, вибігли в контратаку, повернулись назад. Все просто. І оскільки, як бачимо, тренерському штабу так і не вдалось побудувати конкретну систему гри, та і очевидно навіть визначитись з нею до кінця… То нам потрібен простий та ефективний футбол – терпіти та очікувати свій шанс. Ось це в нас виходить більш-менш.

Ми любимо усіх наших футболістів, і віримо в них. Але ж треба дивитися реальності в обличчя та розуміти відповідальність. Вперед, доведіть, що матч з румунами – це лише випадковість та помутніння на сонці!

Орієнтовний склад збірної України: Трубін, Тимчик, Забарний, Сваток, Матвієнко, Бражко, Судаков, Зінченко, Циганков, Мудрик, Довбик.

Словаччина – Україна. Особисті зустрічі

У своїй історії ці збірні провели 4 товариські гри, а також 4 рази пересікалися на офіційному рівні. Зокрема, двічі в рамках відбору до Євро та двічі – у Лізі Націй. Загальна статистика очних поєдинків з невеличкою перевагою саме на стороні “синьо-жовтих” – в України на одну перемогу більше.

Восстаннє словаки та українці зустрічалися у далекому листопаді 2018-го року. Тоді Словаччина знищила збірну під керівництвом Андрія Шевченка з рахунком 4:1.

Статистика очних поєдинків:

Перемоги: 2 – 3
Забиті м’ячі: 10 – 9
У середньому голів за матч: 1.25 – 1.13
Найбільша перемога: 4:1 – 2:3