В неділю стартувала на Євро і група C, в якій грають Словенія, Данія, Сербія та Англія. Перші дві грали раніше і вже встигли оформити першу нічию на Євро, а от серби та англійці грали ввечері.

Як збірну Італії називали фаворитом Євро-2024, так Англію називають фаворитом ЧЄ-2024. Тому родоначальникам футболу вже з першого матчу доводилося показувати, чому їх так високо котирують. Робити це вони зібралися з трьома футболістами в складі, які можуть грати на позиції правого захисника – безпосередньо правого бека грав Вокер, Кіран Тріпп’єр вийшов на протилежному фланзі, а Трент Александер-Арнольд грав у опорній зоні.

Англійці захопили ініціативу і змусили Сербію бігати за ними в спробах відібрати м’яч. Ті прийняли виклик (а що їм залишалося) і спробували нав’язати жорстку силову боротьбу на грані фолу. І швидко пропустили – Беллінгем в центрі розігнав атаку, в підсумку Сака навішував справа, здавалося, безадресно, але Беллінгем встиг добігти на позицію центрфорварда і появою нізвідки застукав зненацька центральних захисників, у польоті головою розстрілявши ворота.

Далі англійці заспокоїлися, а серби зрозуміли, що можна самим теж пробувати грати, суперник теж може помилятися. Аде захоплення атаками ледь не зіграло злий жарт – Беллінгем встигав відпрацьовувати і в захисті, внаслідок чого контратака закінчилася виходом Вокера на ворота Сербії. Захисник справа вирішив чи то бити, чи то прострілювати, але Гаррі Кейн повірив у гол і не побіг замикати дальню штангу, куди і покотився м’яч, а міг подвоїти перевагу.

А далі родоначальники футболу вирішили економити сили, звівши гру до стилю «і самі не граємо, і вам не дамо». Точніше, м’яч трохи затримався в ногах сербів, але рівно настільки, що катати його на своїй половині і дуже зрідка навішувати. І навіть перевага в зрості не дала сербам жодних дивідендів, як і їхній звичний жорсткий стиль.

Більше того, пошкодження отримав якраз сербський гравець – за кілька хвилин до перерви Філіп Костич опинився на газоні і був змушений просити заміну.

В другому таймі серби спершу збиралися грати так, як і в першому, свідченням чого була заміна опорника Гуделя, який мав жовту картку. В такій грі мати гравця оборонного типу, що висить на картці, досить небезпечно.

А прагматизм Англії вражав, команда стала явно економити сили. Внаслідок цього «білі орли» посміливішали, стали атакувати і в одному з епізодів навіть вимагати пенальті через контакт з Мітровичем, але арбітр Даніеле Орсато вирішив, що там нічого кримінального не було.

Активний тиск сербів став ще більшим, коли вони зрозуміли, що англійці дозволяють це робити. Але переважно м’яч тримався між штрафними, гравцям легше вдавалося захищати свої ворота, ніж атакувати чужі. Цікаву статистику навели коментатори – до голу відсоток володіння м’ячем становив 88 на 12 на користь англійців, а після голу до перерви – 59 на 41 на користь вже сербів.

В матчі ще було і кілька дальніх ударів, і удар Кейна в поперечину, і момент Влаховича з впевненою грою Пікфорда, але рахунок не змінився. Можливо, даний матч став одним з найменш цікавих з тих, що були досі на Євро. Подивимось, як команди в наступному турі протистоятимуть Словенії та Данії відповідно.

Євро-2024. Група С. 1-й тур

Сербія – Англія – 0:1

 Беллінгем, 13

 Гудель, 39, Тадич, 75, Стойкович, 83 (за межами поля)

Сербія: Райкович – Павлович, Міленкович, Велькович, Лукич (Йович, 61), Гудель (Іліч, 46), С.Мілінкович-Савич, Костич (Младенович, 43), Живкович (Бірманчевич, 74), Мітрович (Тадич, 61), Влахович.

Англія: Пікфорд – Уокер, Стоунз, Гехі, Тріпп’єр, Александер-Арнольд (Галлахер, 69), Райс, Беллінгем (Мейну, 86), Фоден, Сака (Боуен, 76), Кейн.

Арбітр: Даніеле Орсато (Італія)

Стадіон: «Фельтінс-Арена» (Гельзенкірхен)