Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру змагань ПФЛ

В останніх матчах «Інгулець» втратив кілька очок – домашня нічия з «Кудрівкою-Нивою», потім мінімальна поразка в Волочиську… А тут – візит до Львова, справжній іспит найдосвідченішим фахівцем Першої ліги для одного з наймолодших.

Перемогти «Карпати» – це не просто поточний результат для «Інгульця», це доказ правильності руху клубу та тренерського штабу, це підтвердження перспективності 37-річного головного тренера, який проводить перший повний сольний сезон на чолі команди.
Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Першій лізі – головний тренер петровського «Інгульця» Владислав Лупашко. Його підопічні обіграли львівські «Карпати» (2:1 у виїзному матчі), знову скоротивши відставання від лідера та закріпившись на другому місці.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Щодо історії взаємин, то «Інгулець» востаннє грав із «Карпатами» ще в 2019 році – до повномасштабного вторгнення. Причому, вибив класичний клуб із двох поспіль розіграшів Кубка України по пенальті (Лупашко грав у першому з цих матчів, на шляху до сенсаційного фіналу – першого для клубів нижчих ліг за всю історію). У плані поточної турнірної ситуації «Карпати» наростили відрив до восьми очок, а переслідувачі наблизилися до «Інгульця» до чотирьох очок. Звісно, перемога була надзвичайно важливою для петровців, щоб закріпитися в зоні прямого підвищення в класі.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Кадрова ситуація в «Карпат» була нормальною, робочою, проте одна позиція зазнала ураження. Через дискваліфікацію Саківа, травми Булези та Сухаря, ліворуч у захисті доводилося ставити номінального правого захисника/півзахисника Романюка. Проте чи був інший вихід? Хіба мало реалістичні варіанти на кшталт Катрича з юнацького складу чи лівого півзахисника Картушова, який нижче за флангом не грав досить давно. До того ж, «Карпати» оновили центр півзахисту і вдалий вихід Рябова та особливо Демченка в другому таймі показав, що ці зміни в стартовому складі не принесли користі.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем (1:0 вдома з «Епіцентром») тренерський штаб петрівців провів дві зміни в стартовому складі. Замість Ченбая в центр захисту повернувся Малиш, а досвідченого новачка Панасенка замінив у середині поля інший зимовий новачок – Сад. Відзначимо, що в «Інгульця» півзахисник Козиренко системно грає правого захисника (переважно, вдало).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
«Інгулець» використовує базову тактичну схему 4-1-4-1, яка забезпечує реалізацію тренерських задумів. Підопічні Лупашка найкращі в дивізіоні за кількістю та якістю створених моментів, кількістю ударів у середньому за матч, за відсотком володіння м’ячем і якістю пасової роботи. Це яскраво виражена стильова команда – комбінаційного плану, з гарним контролем м’яча та виходом від оборони в атаку через пас, а не винос і довжину.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Наразі «Інгулець» лише започатковує свої успішні серії – це друга поспіль перемога команди після осічки з «Агробізнесом». Але є кілька факторів, які варто відзначити. Перше – «Інгулець» стає найкращим у чемпіонському раунді за виїзними матчами (перше місце, 26 очок – рівно з набраним у домашніх іграх). За кількістю забитих і пропущених м’ячів це друга команда сезону. Відразу сім перемог із 16-ти команда під керівництвом Лупашка здобула з різницею в один гол (підтвердження керованості та злагодженості гри). Це наймолодший фахівець дивізіону станом на зараз.

Лауреат п’ятого туру другого етапу в номінації «Тренер туру Першої ліги»:
Владислав Лупашко («Інгулець» Петрове)
Середній бал – 4,6

Середняки Другої ліги не так часто звертають на себе увагу, проте в їхній роботі є свої труднощі. Приміром, ФК «Кудрівка» в дебютному сезоні в Другій лізі та серед професіоналів в цілому прямо під час сезону суттєво омолодила склад гравців і тренерський штаб. У попередньому турі вона зазнала найбільшої поразки в сезоні, проте знайшла фізичні та моральні сили, щоб реабілітуватися за цей програш.

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання у Другій лізі – головний тренер ФК «Кудрівка» Василь Баранов. Його підопічні обіграли одеський «Реал Фарму» (1:0 у виїзному матчі), здобувши першу виїзну перемогу під керівництвом нового головного тренера.

1. Номінальний результат команди – 4
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Грали сьома та 12-та команди поточної першості – це не був центральний матч туру. В першому колі ФК «Кудрівка» перемогла «Реал Фарму» на своєму полі – 3:1, але від того стартового складу в команді залишилося лише троє гравців, а із числа голеадорів – тільки двоє. До того ж, після 1:7 із ЮКСА було важко спрогнозувати, як швидко отямиться омолоджений колектив (середній вік гравців у звітному турі порівняно зі стартовим – 23,1 проти 28,1 років).

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Свої втрати були в кожної з команд. «Реал Фарма» не міг розраховувати на захисників Щербака та Попова, ФК «Кудрівка» – на півзахисників Зоренка та Жикола (який особливо здорово зіграв у попередньому турі, забивши одному з лідерів – своєму колишньому клубу «Чайці»).

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з попереднім матчем тренерський штаб ФК «Кудрівка» провів три зміни в стартовому складі. Воротаря Ферта замінив Следзевський, замість опорника Коваленка вийшов оборонець Здоренко (він зіграв на своїй звичній позиції, а вище піднявся досвідчений універсал Лещенко), нарешті, в атаці замість Волошина додався Гармаш. Він постійно мінявся зонами з Долгоп’ятовим і Євтушенком, суттєво допомагаючи з глибини нападнику Легостаєву (в підсумку видав на нього гольову передачу).

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
ФК «Кудрівка» є досить тактично різноманітною командою. Восени спробувала і гру в три центрбеки. Навесні експериментувала зі схемою 4-4-2 в її практичних реалізаціях 4-1-3-2 та 4-4-1-1. При цьому команда Баранова непогано комбінує, утримує м’яч, непогано налагодила володіння. Промовистий факт: у трьох із чотирьох попередніх матчах кудрівчани переважили в контролі своїх суперників, навіть декого з групи лідерів.

5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Звісно, після 1:7 від тарасівчан варто було провести своєрідну реабілітацію, перезавантаження команди. Проте Баранов точковими змінами висловив, по суті, довіру підопічним. Наразі ФК «Кудрівка» перебуває в унікальній, як для дебютанта-середняка, серії – 7 виїздів поспіль без поразок (4 перемоги та 3 нічиї з вересня – після 0:3 від ЮКСА). Більшість – 18 очок із 32 набраних – ця команда здобула саме на виїзді. Тут є, звичайно, напрацювання й попередників, але варто відзначити новий штаб, який працює з менш досвідченими гравцями від зимового антракту – й уже має деякі успіхи. Ця перемога дозволяє вже в наступному турі із сьомого місця боротися за п’яте, де лише по одному разу ФК «Кудрівка» бувала в вересні та жовтні.

Лауреат 25-го туру в номінації «Тренер туру Другої ліги»:
Василь Баранов (ФК «Кудрівка»)
Середній бал – 4,6

Пресслужба ПФЛ за матеріалами uafc.org.ua