Півзахисник “Металіста 1925” Дмитро Криськів розповів про ситуацію в рідному Харкові, який страждає від обстрілів російських окупантів.

Також гравець харківського клубу розповів, як вдалося евакуюватись із першої столиці України.

— Дімо, ти одним з останніх гравців своєї команди залишив Харків. Чи хтось із хлопців досі у місті?

— Здається ні. Після того як я поїхав, зв’язався з усіма футболістами “Металіста 1925”, і вони були вже в безпечних місцях. Якщо такі в Україні, звісно, ​​лишилися.

— Як тобі все починалося?

— Думав, що сниться страшний сон. Не вірилося, що у 21-му столітті нас можуть розбудити постріли та вибухи.

Ми були з дівчиною на орендованій квартирі, і одразу зрозуміли, що треба збирати речі. До останнього сподівалися, що це шаленство припиниться, тому з Харкова одразу не поїхали. Зібралися з моєю та її сім’єю на одній квартирі ближче до центру міста, і сиділи там близько 10-ти днів (уже точно й не пам’ятаю). Але коли прилетіло до будівлі ОДА, зрозуміли: “Час бігти”.

До вечора начебто все стихло, і ми трохи заспокоїлися. Все ж таки це не так просто — залишити рідне місто. Але потім два снаряди впали метрів за 200-х від нашого будинку. Тремтіли стіни, і це був сигнал.

— Страшно?

— Звичайно. Спочатку всі думали, що йде обстріл військових об’єктів, але в центрі Харкова їх близько немає. Допомагало, що нас було багато.

— У притулку ви перебували частіше, ніж у квартирі?

— Ні. Перші дні спускалися в підвал по кожній тривозі, але потім один військовий нам пояснив, що коли ми живемо на першому поверсі, вдома буде безпечніше. Ми заклеїли вікна, а самі розмістилися в коридорі. Там і спали.

— Як виїжджали із Харкова?

— Близько п’ятої ранку вирушили на залізничний вокзал, а до поїзда, який прямував до Львова, потрапили приблизно через 12 годин. Дорога була тим ще випробуванням. Хтось порахував, що у нашому вагоні помістилося 120 людей. Плюс тварини – собаки, коти. Втім, як кажуть, у тісноті — та не в образі.

— Чому зрештою зупинився у Луцьку?

— У цьому питанні мені допомогли керівники нашого клубу — Андрій Недєлін та Юрій Данченко. Тут багато моїх футбольних друзів. Телефонували і представники штабу молодіжної збірної, пропонували прийняти у Полтаві.

— Коли збирав усі потрібні речі, бутси захопив?

— Звичайно. Хоч зараз і не до футболу, але так, гадаю, вчинив кожен гравець. Всі ми професіонали, і повинні, окрім так необхідної зараз усім допомоги, тримати себе у формі. Я розумію, що цей чемпіонат України важко дограти, але молодіжній збірній напевно нададуть можливість закінчити відбірковий турнір та уявити країну на Євро.

Втім, ще раз наголошу, що це зараз не головне. Перші думки зранку — зробити щось корисне для людей та країни. Ми маємо свій неофіційний гуманітарний штаб, який очолює дружина Валері Бондаря. Збираємо якісь кошти, вона виробляє закупівлі та відправляє допомогу до Харкова, Бучу та інших місць.

— Із російським футболом тебе щось пов’язує?

— Ні. Раніше, звичайно, стежив за результатами матчів чемпіонату цієї країни, але тепер — будьте ласкаві. Для мене їхній футбол помер, — сказав Криськів