Другий кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів – це 28 команд, розділених на чотирнадцять ігрових протистоянь. У кожному протистоянні – по два матчі.

Переможці за сумою двох матчів вийдуть у третій кваліфікаційний раунд Ліги чемпіонів; переможені зі шляху чемпіонів перемістяться у третій кваліфікаційний раунд Ліги Європи на шлях чемпіонів; переможені зі шляху представників ліг перемістяться у третій кваліфікаційний раунд Ліги Європи на основний шлях.

23.07.2024

“Буде-Глімт” (Норвегія) – РФШ (Латвія) 4:0
Голи
: Міккельсен 2, Салтнес 18, Капскармо 40, Міккельсен 76


“Буде-Глімт” ще ніколи не грав у групі (основному етапі) Ліги чемпіонів. Не факт, що гратиме цього сезону, але другий кваліфікаційний раунд подолає. РФШ просто феєрив у першому колі відбору, – забив сім голів суперникові, – а тепер вже феєрять на фоні РФШ. Тепер уже у ворота чемпіона Латвії за один матч влетіло чотири голи.

Перемога норвежців – більш ніж заслужена. Господарі завдали по воротах суперника понад двадцять ударів, сім разів влучили у площину, при тому, що РФШ – жодного. “Буде-Глімту” ще належить поїхати до Латвії, але вже зараз можна починати готуватися до “Ягеллонії”.


“Паневежис” (Литва) – “Ягеллонія” (Польща) 0:4
Голи
: Імас 15, Імас 28, Імас 29, Хансен 80

Чому до “Ягеллоннії”? Бо вона, як і “Буде-Глімт”, не дала шансів іншій балтійській команді – “Паневежису”.

Чемпіон Литви уже зробив сенсацію, пройшовши у першому кваліфікаційному раунді ГІК. Але далі – зась. Буде корисно, якщо в Польщі “Паневежис” хоча б не програє, відібравши від Польщі якісь очки у Таблиці коефіцієнтів. Бо наразі у нашого конкурента у цьому сезоні – повний порядок: три матчі (усього) – три перемоги. Відрив від України зріс на 0.75 бала від початку сезону й наразі складає уже понад півтора очка.

Українець Андрій Карвацький потрапив до заявки “Паневежиса”, але не вийшов на поле.


“Лінкольн Ред Імпс” (Гібралтар) – “Карабах” (Азербайджан) 0:2
Голи
: Жуніньо 45+2, Байрамов 75

“Карабах” грав у плей-оф останнього розіграшу Ліги Європи і ледь не пройшов там “Баєр” Хабі Алонсо. Ну куди з ним тягатися чемпіону Гібралтара? “Лінкольн Ред Імпс” ще легко відбувся, пропустивши вдома лише два м’ячі.

Вдома “Карабах”, безперечно, підтвердить свою перевагу й буде очікувати на переможця пари “Лудогорець” – “Динамо” (Мінськ).


“Мальме” (Швеція) – КІ Клаксвік (Фарерські острови) 4:1
Гол
и: Йонсен 21, Болін 37, Йонсен 43, Рієкс 85 – Фредеріксберг 75

Ще одна ігрова пара, в якій рівень суперників занадто різний. Попри гол ідола фарерського футболу Фредеріксберга, КІ Клаксвік програв з великим рахунком.

“Мальме” ще не вийшов у наступний раунд, але це чисто формальність. Коли вона буде урегульована, то будуть підстави вболівати за шведів, якщо вони зіграють проти ПАОКа (якщо той пройде “Борац”) – конкурента “Шахтаря” у рейтингу клубів.


АПОЕЛ (Кіпр) – “Петрокуб” (Молдова) 1:0
Гол
: Маркіньюш (пен.) 38

Насправді, чемпіон Молдови провів добрий матч. “Петрокуб” діяв з позиції сили, настріляв десять ударів, кожен другий з яких був у площину. У АПОЕЛа – тільки два влучання, але при цьому є гол (з пенальті).

Перемога на досвіді та класі. Однак з огляду на перебіг гри, напрошується висновок про те, що у цій парі вся боротьба ще попереду.



FCSB (Румунія) – “Маккабі” (Тель-Авів, Ізраїль) 1:1
Голи
: Дава 76 – Бітон 70

Як і очікувалося, конкурентна битва двох сильних як для такого рівня турніру команд. Це вже далеко не те, що було у FCSB на попередній стадії (там просто було тренування з підвищеною відповідальністю). Довелося трудитися.

Забив за румунську команду Джойскім Дава – так-так, той самий, який свого часу грав в УПЛ за “Маріуполь”.


“УЕ Санта Колома” (Андорра) – “Мідтьюлланн” (Данія) 0:3
Голи
: Франсуліно 12, Діао 28, Шимшир 63

Навряд чи можна говорити про те, що данці залишили інтригу на домашній матч. Просто вирішили не перенапружуватися, а здобути перемогу у спокійному режимі. Зрозуміло, що “Мідтьюлланн” – сильніший за “УЕ Санта Колому”.

Хоча андорці завдали по воротах суперника сьогодні одинадцять ударів – це для них досягнення. Гру в захисті “Мідтьюлланну” однозначно варто підтягнути, бо інакше у наступному раунді модуть бути проблеми.


“Ференцварош” (Угорщина) – “Нью-Сейнтс” (Вельс) 5:0
Голи
: Траоре 15, Траоре 21, Захаріассен 24, Траоре 54, Маркіньос (пен.) 62

А у наступному раунді “Мідтьюлланн” зіграє з “Ференцварошем”. Це на 99.99 відсотків визначилося після перемоги угорців 5:0 у першому матчі над “Нью-Сейнтс”. Чи могло бути інакше? Могло, пригадаймо минулий рік і поразку від КІ Класквіка.


“Динамо” (Київ, Україна) – “Партизан” (Сербія) 6:2
Голи: 
Шапаренко 40, Бражко 43, Караваєв 45+1, Кабаєв 55, Попов 83, Піхальонок 90+3 – Сальданья (пен.) 21, Сальданья 66


“Лугано” (Швейцарія) – “Фенербахче” (Туреччина) 3:4
Голи
: Ель Вафі 4, Біслімі 64, Валенсуела 90+4 – Джеко 45+1, Джеко 46, Джеко 67, Кадіоглу 74

Команда, яка програє у цьому протистоянні, зіграє у третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи з невдахою пари “Динамо” (Київ, Україна) – “Партизан” (Сербія). У першій серії україно-сербського протистояння глядачі, зрештою, побачили вісім забитих м’ячів, а у матчі “Лугано” – “Фенербахче” – сім. Майже те саме, але розподіл – рівномірний.

У цій парі жодна з команд не мала тотальної переваги, на відміну від пари “Динамо” – “Партизан”. Джеко забив тричі за “Фенербахче”, на що у віцечемпіона Швейцарії була своя відповідь. А ось на гол турецької зірки Кадіоглу господарі не відповіли.

Ближче до вильоту в Лігу Європи зараз – “Лугано”. Але тут ще далеко не все вирішено, на відміну від протистояння “Динамо” – “Партизан” (6:2).


“Шемрок Роверс” (Ірландія) – “Спарта” (Чехія) 0:2
Голи
: Бірманчевич 38, Візнер 75

“Спарта” – неприємний суперник для фаворитів, а коли сама “Спарта” виступає у ролі фаворитам, то вкрай несолодко тим, хто їй протистоїть. “Шемрок Роверс” переконався на власній шкірі. Чемпіон Ірландії – команда силова, яка вміє боротися, але інтенсивність чехів виявилася для сьогоднішніх господарів непідсильною.

Гості не так вже й багато били по воротах, однак акцент було зроблено на точності, на якості ударів. Як підсумок – дуже зручна гостьова перемога. Вдома буде легше.