Мирон Маркевич: На Олімпіаду збірна України має їхати у найсильнішому складі

2024 рік — історичний для України. Одразу чотири наші збірні вийшли на великі форуми. Юнацькі команди будуть представлені на Євро-2024 (U-17), Євро-2024 (U-19), національна — на Євро-2024. І, нарешті, вперше в історії наша збірна U-23 потрапила на Олімпійські ігри.

Про зліт українського футболу на міжнародній арені сайт zbirna.com поговорив з одним із найавторитетніших вітчизняних фахівців Мироном Маркевичем.

— Мироне Богдановичу, і з чим пов’язані такі увспіхи українського футболу? Одразу чотири наші збірні пробилися на великі форуми…

— Приємно усвідомлювати такий успіх, який у нашій історії стався вперше. Насамперед треба подякувати футболістам, які були максимально мобілізовані у всіх поєдинках. Хлопці напевно розуміли, що в такий складний для країни час треба стрибнути вище голови. Також впевнений, що команди грали для наших воїнів, серед яких є багато шанувальників футболу.

— На що може розраховувати національна збірна на Євро-2024?

— У нас підібрався дуже сильний колектив, хоча синьо-жовті змусили нас понервувати під час матчів плей-офф кваліфікації чемпіонату Європи. Але головне, що було здобуто позитивний результат. Звичайно, на підопічних Сергія Реброва тиснув психологічний тягар, а в такому футболісти не завжди можуть продемонструвати всі свої найкращі якості, попри це, команда впоралася з хвилюванням. Вважаю, що у фінальній частині Євро синьо-жовті покажуть зовсім інший футбол, якісніший. Вважаю, що вболівальники збірної України мають право розраховувати як мінімум на чвертьфінал.

— Наша група на чемпіонаті Європи за іменами не є найскладнішою. Румунію та Словаччину треба обігрувати?

— Думаю, і з Бельгією можна тягатись. Там нічого страшного немає. Як я вже сказав, із групи ми повинні виходити.

— Ми вперше в історії пробилися на Олімпіаду. Це вже великий успіх. Але чи можна добитися на цьому турнірі чогось серйозного?

— Я впевнений, якщо Олімпійська збірна поїде на турнір у найсильнішому складі, то вона може бути серйозним конкурентом для фаворитів турніру.

— У головного тренера Олімпійської збірної України Руслана Ротаня може виникнути проблема із викликом гравців. Клуби можуть не відпустити своїх виконавців, оскільки на той час у нас може розпочатися чемпіонат і потрібно готуватися до кваліфікацій єврокубків. До того ж, під час Олімпіади немає дат УЄФА чи ФІФА. Що робити?

— Насамперед у це питання має втрутитися керівництво УАФ. Та й самі футболісти, які хочуть виступати під прапорами Олімпійської збірної, мають проявляти ініціативу, адже такий шанс дається раз у житті, та й то не завжди. Для нас це історична подія. Думаю, клуби, особливо вітчизняні, мають піти назустріч наставникам збірної. І, звичайно, необхідно вже зараз розмовляти із представниками іноземних команд, у яких виступають кандидати до Олімпійської збірної.

— Чи не варто висунути це питання на державний рівень?

— Однозначно погоджуюся. У найсильнішому складі на турнірі чотириріччя, першому для України, можна досягти багато чого.

Сапотюк Юрій

Recent Posts

Воротар Манчестер Сіті виграє трофей кожні 18 хвилин на полі

Учора «Манчестер Сіті» став чемпіоном Англії сезону 2023/2024. У складі команди Пепа Гвардіоли титул завоював, зокрема,…

48 хв. ago

Мессі отримав виклик до збірної Аргентини на Копа Америка

Збірна Аргентини опублікувала заявку з 29 футболістів на товариські матчі у США проти Еквадору та…

57 хв. ago

Ярмолюк: Збірна України – топ, може обігрувати Англію

Півзахисник Брентфорда та збірної України U-21 Єгор Ярмолюк оцінив подальші перспективи «молодіжки».Читати далі

1 годину ago

Офіційно. Україна візьме участь в Олімпійських іграх у Парижі

Україна офіційно підтвердила участь на Олімпіаді-2024, що відбудеться у Парижі з 26 липня до 11…

1 годину ago

Джерело: Лунін закінчив клубний сезон, два матчі проведе Куртуа

За інформацією авторитетного видання Marca, останні два матчі цього сезону «Реала» відіграє воротар Тібо Куртуа,…

2 години ago

Бущан: Нинішній сезон для Динамо – американські гірки

Голкіпер "Динамо" Георгій Бущан прокоментував перемогу над "Кривбасом" (3:1) у матчі 29-го туру УПЛ, який…

2 години ago