Вінгер “Лехії” Максим Хлань розповів, чому вирішив в односторонньому порядку розірвати контракт з “Зорею” та поділився думками про футбольного агента Вадима Шаблія.

– Є відкрита інформація, що в тебе був контракт з “Зорею”, залишалося пів року. Ти сам вирішив розірвати через те, що вони тобі тиснули фактично…

– Аб’юзивна поведінка.

– … що підписуй контракт, інакше ти будеш бігати по колу, ми тобі не будемо давати розвиватися і т.д. Ти вирішив за пів року до завершення контракту сам піти і потім підписав по факту контракт з “Лехією”.

– Я розірвав чинний контракт в односторонньому порядку. З мене фактично просто знущалися. Це все відкрито, це кожен з гравців “Зорі” може підтвердити.

– Але все рівно виглядає якось… Наприклад, якийсь футболіст після тесту Купера може теж сказати: “Це ментальне знущання, я не хочу бігти”. Тобто, ти вважаєш, цього достатньо, щоб розірвати контракт?

– Ні, там було багато інших причин, але тест Купера ти біжиш для чогось. Ти знаєш, що ти готуєшся до сезону, до ігор, щоб у тебе була витривалість. А я до чого готувався?

Потім, коли мені сказав… сказали, не буду на особистості переходити, що я в ці пів року, що залишалися, буду тільки бігати по колу, навіть м’яча не буду торкатися. Це була підготовка до чого? Це було аморально з їхнього боку.

– У тебе дуже велика сума була прописана за розрив контракту. Казали, в районі 10 мільйонів. Я правильно розумію, “Зоря” вимагає від тебе таку суму за односторонній розрив контракту?

– Так.

– Тобто, зараз “Зоря” хоче, щоб ти компенсував їм гроші, хоче фактично вплинути на твою кар’єру, а ти відбиваєшся тим, що “Зоря” хотіла фактично знищити твою кар’єру своєю поведінкою?

– А я не відбиваюся цим, вони прямо це мені заявляли. І не одному мені. В Україні це нормальна практика, ми це всі знаємо. Я не приховую цього, не боюся це казати, тому що всі бачать тільки 1-2 футболістів – зірок, талантів, але не знають, скільки поховали тих самих талантів.

Скільки їх пішло, вони зараз десь на заводах працюють і не гірші, ніж ті, що зараз виступають у Європі. Вони залежні просто від деяких людей в українському футболі, від деякої людини.

– Ти говориш про Шаблія, зрозуміло. Якщо ти вже зачепив, то Шаблій не є ж твоїм агентом і не був ніколи?

– Не був ніколи.

– Але він давав коментарі про тебе, я просто не розумію як хто – як представник “Зорі” чи…? Тобто, не секрет, що він має вплив на трансферну кампанію “Зорі”, багато футболістів саме його в цій команді. Він давав інтерв’ю про тебе, що ти ж не Роналду, щоб диктувати умови. Який вплив у Шаблія?

– Я зовсім не знаю, чому він дав цей коментар. Але я його не сприйняв негативно чи позитивно. Мені без різниці. Просто є факт, що ця людина може повпливати дуже серйозно на твою кар’єру – як у хорошому сенсі цього слова, так і в поганому, на жаль.

На даний момент, я вважаю, це найбільша проблема нашого українського футболу. І вона, як я помічаю, виходить навіть за рамки України, – сказав Хлань для ютуб-каналу “Трендець”.