АПЛ. Арсенал впевнено переміг Лутон – Зінченко вперше за два місяці вийшов в основі

Арсенал у рамках 31-го туру АПЛ 2023/24 переміг Лутон (2:0).

Поєдинок на “Емірейтс” мав важливе значення для північних лондонців, адже у випадку перемоги вони б вийшли на першу місце (принаймні, на добу). І навпаки – втрата очок дозволила б Манчестер Сіті потіснити “канонірів” на третю сходинку.

Суперник виглядав цілком прохідним. Безвиграшна серія Лутона тривала 10 матчів у всіх турнірах при 7 поразках, внаслідок чого команда опустилась у зону вильоту. Втім, на цьому відрізку новачок АПЛ мав 4:4 з Ньюкаслом, а Тоттенхем з Астон Віллою перемогли його лишень завдяки голам на останніх хвилинах. Арсенал мав налаштовуватись на важкий бій.

На такий важливий матч Мікель Артета випустив Зінченка. Це була перша поява українця в основі “гармашів” після травми й відновлення – востаннє таку честь Олександру виказали аж два місяці тому. Виходи на заміну показували, що Сашко важко набирає форму, але з Лутоном гра покращилась суттєво.

Арсенал тотально домінував у першому таймі, взагалі нічого не дозволивши супернику. 63% володіння лондонці конвертували в 11 ударів по воротах (проти 2-х у Лутона). Із загостренням все було не настільки весело – господарі награли на 0,8 очікуваних голів. Тим не менш, за моментами “каноніри” мали 4:0 на свою користь”.

Тим не менш, перша реально небезпечна контратака із завершенням призвела до взяття воріт гостей. Сміт-Роу накрив Мпензу в центрі й скинув м’яч Едегору, а той пройшов уперед та віддав проникний пас Хаверц. Сам Мартін побіг на лівий край штрафного, куди й викотив передачу Кай – далі стався удар у дальній кут. 1:0!

Це був 30-й гол Едегора за Арсенал.

На 34-й хвилині підопічні Мікеля Артети могли подвоїти перевагу. Парті замість дальнього удару виконав хитру передачу на лінію півкола, де відкрився Едегор. Мартін моментально видав розрізний пас Сміту-Роу, а Еміль пробив у голкіпера з рикошетом – добивання ж від Нельсона та Едегора накрили.

На 41-й же хвилині усіх здивував Вайт, який відкрився на позиції десятки й виконав розворот майже у стилі Зідана. Далі пішов пас на Нельсона, а той запустив на край штрафного Хаверца. Постріл Кая парирував Камінскі, однак вже на 44-й йому довелося виймати м’яч із сітки вдруге.

Героями стали Сміт-Роу і Нельсон. Перший прийняв пас на хід від Троссара й прорвався лівим флангом до межі поля, після чого виконав простріл у воротарський майданчик. Нельсон замикав, а м’яч від ноги Хасіоки залетів у ворота – автогол, 2:0.

До речі, Нельсон вийшов у старті Арсенала в АПЛ вперше з липня 2020 року, пропустивши 3 роки й 263 дні. Більше часу без основи в історії клубу мали тільки Матьє Фламіні (5 років 126 днів) і Сол Кемпбел (3 роки й 296 днів). На перерву команди відправились за комфортної переваги північних лондонців.

Другий же тайм виявився повним розчаруванням. Моментів не виникало майже до фінального свистка. Та що там моментів – перший удар по воротах вболівальники побачили аж на 80-й хвилині, коли Томіясу пробив з-за меж штрафного повз праву стійку. На 88-й же з дистанції приклався Нкетія, який цілив у лівий нижній. Камінскі парирував.

Лутон нічим цікавим не відповів, тож фінальний свисток зафіксував перемогу Арсенала з рахунком 2:0. Північні лондонці набрали 65 очок, бодай на добу очоливши турнірну таблицю АПЛ. Ліверпуль і Манчестер Сіті відстають на 1 заліковий бал – але мерсисайдці свій матч ще не зіграли.

Кілька слів про Зінченка. Українець провів дуже симпатичний матч, працюючи у звичній ролі інвертованого вінгера. Із 66 передач 55 виявились точними (83%), що за мірилами Олександра навіть низько – одного разу він взагалі серйозно обрізав команду. Тим не менш, позитив переважав, а фірмові вертикальні передачі низом крізь лінії нікуди не поділись.

Ефективність у обороні теж була високою. Зінченко виграв усі 4 єдиноборства (1 у повітрі), жодного разу не дав переграти себе на дриблінгу (при двох спробах), виконав 5 виносів і 2 перехоплення. Молодець!

Максимович Назар

Recent Posts

Ямаль зіграв 50-й матч за Барселону – йому ще немає і 17-ти

Ламін Ямаль відсвяткував свій перший серйозний ювілей у професійній кар'єрі.Читати далі

1 годину ago

Фрідман відреагував на резонансну заяву Максимова: функціонер повідомив, чи буде існувати Дніпро-1

Комерційний директор Дніпра-1 В’ячеслав Фрідман відреагував на резонансну заяву головного тренера команди Юрія Максимова та…

1 годину ago

Піолі: За три роки ми перевершили всі очікування, і тепер люди поводяться так, ніби друге місце — це щось погане

Головний тренер Мілана Стефано Піолі прокоментував Football-Italia срібло для команди за підсумками сезону у Серії А.Читати далі

2 години ago

15 років тому Шахтар переміг Вердер і виграв Кубок УЄФА

Рівно 15 років тому, 20 травня 2009 року «Шахтар» у фіналі останнього в історії розіграшу…

2 години ago

Вперше за 76 років Реал не виграв у матчі Ла ліги, забивши 4 голи

У матчі 37-го туру Ла ліги Реал зіграв унічию з Вільярреалом. Команди провели неймовірний матч, забивши…

2 години ago

Роберто Де Дзербі: Жоден клуб мені нічого не пропонував

Головний тренер Брайтона Роберто де Дзербі прокоментував своє майбутнє.Читати далі

2 години ago