Окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти України та проводить наступальні дії у Східній операційній зоні з метою встановлення повного контролю над територією Донецької та Луганської областей та утримання сухопутного коридору з тимчасово окупованим Кримом.

Про це у своєму зведенні за 2 травня повідомляє Генштаб ЗСУ.

Найбільша активність загарбників спостерігається на Слобожанському та Донецькому напрямках. На Запорізькому, Криворізькому та Миколаївському напрямках ворог проводить перегрупування військ, посилює артилерійські підрозділи та підрозділи протиповітряної оборони. Намагається налагодити систему матеріально-технічного забезпечення угруповання військ у цих напрямах.

Противник і надалі завдає ракетно-бомбових ударів по об’єктах у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях.

Ворог із метою удосконалення транспортної інфраструктури здійснив наведення понтонно-мостової переправи через річку Сіверський Донець. Окупанти продовжують обстріл позицій наших військ та цивільних об’єктів, розташованих на незначному віддаленні від державного кордону України з території Російської Федерації.

У Білгородській області йде зосередження резервів окупантів для ведення бойових дій у Східній операційній зоні.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на встановленні повного контролю над населеними пунктами Рубіжне та Попасна та просуванні у напрямках населених пунктів Лиман та Сіверськ.

На Южнобузькому напрямку ворог веде бойові дії з метою покращення свого тактичного становища. Не залишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської області, продовжує розгортання підрозділів реактивної та ствольної артилерії для вогневої поразки позицій наших військ.

Триває перекидання матеріальних засобів із тимчасово окупованої території АР Крим з використанням залізничної інфраструктури України.

На Бессарабському напрямку ситуація у Придністровському регіоні Республіки Молдова залишається напруженою. Противник через підконтрольні засоби масової інформації продовжує поширювати провокативні повідомлення щодо посилення загрози населенню Придністров’я з боку України.

Зберігається загроза ракетних ударів по об’єктах біля нашої держави.

В акваторіях Чорного та Азовського морів кораблі супротивника залучаються до ракетних ударів по території України, виконують завдання ізоляції району ведення бойових дій та ведуть розвідку.

Сили оборони України завдають ворогові втрат за всіма напрямками та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.