Нападник “Динамо” та юнацької збірної України U19 Матвій Пономаренко взяв участь в усіх трьох поєдинках еліт-раунду відбору до чемпіонату Європи 2024 року.

“Жовто-сині” здобули три перемоги, посіли перше місце у групі, що дозволило нашій команді вийти до фінальної частини Євро, а сам Матвій зробив вагомий внесок у загальний успіх, забивши у трьох поєдинках п’ять м’ячів.

– Матвію, вітаємо з виходом на Євро-2024. Чи вже встигли усвідомити цей успіх?

– Дякую за привітання. Так, в принципі, вже усвідомили, що нам вдалося зробити. Ми прагнули цього досягти, вірили, у нас підібралася хороша команда, з якою вдалося вийти на Євро.

– Здалося, що збірна пройшла еліт-раунд на одному диханні, впевнено обігравши усіх суперників. Що було найскладнішим?

– На папері, можливо, все виглядає легко, але насправді за цим успіхом стоїть важка праця всієї команди, тренерів, лікарів, адміністративного штабу. На кожну гру ми виходили зосередженими, грали самовіддано, і за рахунок цього досягли результату.

– Який матч з трьох вам запам’ятався найбільше?

– Звичайно, останній, проти Швейцарії, в якому вирішувалася доля путівки на чемпіонат Європи. Нас влаштовувала навіть нічия, але завдяки позамежній налаштованості ми не залишили супернику жодних шансів на успіх. Швейцарцям необхідно було будь-що забивати, але їм не вдавалося цього зробити, через що вони нервували, ми же діяли спокійно і довели матч до перемоги.

– Чи надихнув вас успіх юнацької збірної України U17, яка теж напередодні вийшла до фінальної частини Євро-2024 своєї вікової категорії?

– Так, звичайно. Але пораділи за хлопців, а потім потрібно було впоратися з власним завданням та кваліфікуватися на Євро. Чим ми гірші за них? (посміхається)

– У трьох матчах з Північною Македонією, Латвією та Швейцарією ви забили п’ять м’ячів, чи задоволені власною грою та результатом?

– Як на мене, якщо нападник забиває в кожному матчі, то це є дуже хорошим показником. У еліт-раунді вдалося забити пʼять мʼячів, і це дуже непогано. Звичайно, сам би я нічого не досяг, тож дякую всім партнерам по команді, які допомагали мені забивати, й ми всі разом вийшли на чемпіонат Європи.

– Який із ваших забитих м’ячів сподобався вам найбільше або був найбільш цінним?

– Найціннішими стали два голи Швейцарії, а найбільше сподобався перший результативний удар у матчі зі швейцарцями, а також єдиний у поєдинку з Латвією.

– Що відчували, коли пролунав фінальний свисток заключного матчу зі швейцарцями? Яка атмосфера була у роздягальні?

– Звичайно, в усіх була ейфорія, всі були дуже щасливі. Ця перемога для всієї України, для наших ЗСУ. У роздягальні тренер подякував нам за гру, похвалив за те, що вдалося успішно подолати цей відбірний шлях. Усі розуміємо, що попереду на нас чекає важкий фінальний турнір, але поки є час трошки порадіти цьому успіху.

– Ви провели кваліфікаційний раунд під керівництвом Олега Кузнецова, а в матчах еліт-раунду команду очолював Дмитро Михайленко. Чи змінилося щось у грі? Чи швидко звикли до вимог нового наставника?

– В принципі, звикли швидко, адже Дмитро Станіславович – висококласний тренер, раніше працював із “Дніпром-1”, має чудовий підхід до молодих футболістів. Я вважаю, що з його приходом ми отримали додаткову мотивацію, іскру, завдяки чому продемонстрували чудовий футбол і вийшли на Євро.

– Які ваші очікування від жеребкування фінальної частини Євро-2024? З якими командами хотілося б зіграти?

– Ми увійшли до вісімки найкращих команд, і прохідних матчів точно не буде. З усіма цікаво буде зіграти, і я вважаю, що нам до снаги грати на рівних із кожним суперником та а кожному матчі боротися за перемогу. Бачу по хлопцях, що всі цього хочуть, тож думаю, нам усе вдасться.