Головний тренер збірної Ісландії Оге Харейде взяв участь у прес-конференції напередодні фінального матчу відбору Євро-2024 проти збірної України.

Нагадаємо, що ця гра відбудеться у вівторок, 26 березня, у польському Вроцлаві. Переможець протистояння завоює путівку на Євро-2024 та зіграє у групі Е, де його суперниками стануть збірні Румунії, Словаччини та Бельгії.

– Чи всі готові до гри?
– Так, усі тренувалися. Усі добре показали себе на тренуванні та готові до завтрашнього матчу.

– Чи можливо у наш час думати виключно про футбол?
– Останнім часом мене всі запитують про моє ставлення до подій в Україні. Ми як представники демократичної країни, безперечно, співчуваємо українцям. Ісландія прийняла багато біженців з України. У той же час ми всі спортсмени і повинні концентруватися на грі. Для нас це найважливіше.

– Багато хто вважаєте, що Україна – фаворит. Чи це означає, що вам потрібно більше уваги приділити обороні?
– Іноді нам потрібно більше зосередитись на обороні. Однак це не перекреслює те, що наша команда має атакуючий менталітет. Україна – сильна команда із сильними гравцями. Але завтра фінал. І такий матч, можливо, буває один раз у житті. Ви кажете, що Україна – фаворит, але я дозволю собі не погодитися з цим. Шанси 50 на 50. Хоча б тому, що все вирішиться в одній грі, а в ній може статися що завгодно. Враховуючи, що всі вважають Україну фаворитом, вона відчуватиме на собі додатковий тиск. І, можливо, це зіграє нам на руку.

– Які сильні сторони збірної України ви виділите? І чи вважаєте, що ваш суперник має додаткову емоційну мотивацію, враховуючи все, що відбувається в Україні?
– Ми всі розуміємо, що Україна – сильна команда з індивідуально сильними футболістами. Вони можуть грати і в оборонний футбол, що було продемонстровано у матчі з Італією, та в атакуючий футбол, добре переміщуючи м’яч між лініями. Але всі розуміють, що якщо команда зосереджена на атаці, то втрачає концентрацію в обороні. Ми маємо сильних атакуючих футболістів, які можуть це використати.

Щодо другого питання, то ми всі спортсмени і, як усі, концентруємось на футболі, на грі. Але ми розуміємо, що футбол поєднує націю. І збірна України неодноразово показала, як для неї важливо перемагати на футбольному полі. Але не думаю, що якась емоційна складова дає їй перевагу.

– Що означає для Ісландії вихід на Євро-2024?
– Важливий крок для ісландського футболу. Ми – збірна, і команда збирається перед матчами на кілька днів. Але якщо ми пройдемо на Євро-2024, то у нас буде тренувальний збір, буде можливість провести разом більше часу та налагодити ігрові зв’язки, а це дуже важливо для ісландського футболу. Крім того, це реклама для Ісландії. Футбол поєднує, і вихід на Євро-2024 дуже важливий для ісландського футболу загалом і для ісландського народу.

– Які сильні якості Сергія Реброва ви виділите?
– Він був класним форвардом. Можливо, я не багато знаю його як тренера, але він робить хорошу роботу зі збірною України. А загалом Україна виховує якісних футболістів. Я пам’ятаю це по матчах проти Шахтаря, коли я тренував Мальме. І пам’ятаю, як грав проти радянських футболістів, серед яких було чимало українців. Таких як Олег Блохін. Тож Україна завжди виховує багато якісних футболістів.