Півзахисник збірної України Олександр Зінченко розповів про відмінність у ментальності між різними поколіннями українських футболістів.

– Зараз дуже багато людей поїхало в Європу та дуже багато говорять якраз про ментальність. Ти бачиш ти цю зміну менталки у збірній через те, що багато хто поїхав, багато молодих футболістів.

– 100%. Перш за все, інше покоління. Як люблять казати те покоління: «Ми пили й грали, і все виходило». Це покоління дійсно трошки відрізняється. Як ти сказав насамперед дуже багато легіонерів. Коли граєш в Європі, то розумієш, що ти розслабитися десь не можеш, тому що три хлопці позаду тебе вже стукають у двері на твоє місце. Конкуренція там на найвищому рівні. Ти не хочеш втрачати це місце, тому ти не можеш розслабитися, як це раніше було. Я кажу як є, бо раніше, коли ти досягав якогось рівня в українському футболі, ти розумів, що №1 у цій країні. Наступний позаду тебе – є простір. Ти може десь дозволяв собі якісь речі. В Європі такого немає 100%.

Зміна поколінь. Це завжди так відбувається. Коли нові молоді хлопці приходили, їм потрібен був час на адаптацію.

– Адаптація у нас не болюча. Зверни увагу, що у Німеччині, в Англії було дуже важко. У нас це якось сталося в один момент.

– 100%. Я себе згадую, коли тільки приїхав у національну збірну, мене викликали перед грою зі збірною Іспанією. Я просто памʼятаю, коли та приїхав в готель, то зі мною пів команди не привіталося навіть. Я боявся вийти з кімнати. Я реально боявся вийти з кімнати. Для мене ці футболісти – ті гравці, на яких я виріс, на яких я дивився тільки по телевізору і сьогодні побачив вперше у реальному житті. Була трошки така як скованість. Я був трошки затиснутий.

Зараз молоді хлопці приїжджають, вони розмовляють з тобою на одному рівні, тому що, перш за все, інше покоління, але ти теж себе стараєшся так розташувати, дати їм цей простір свободи, щоб вони говорили з тобою на рівних. Ти не відчуваєш цієї різниці у 7 років. Я зараз подивлюсь – хлопці 19-20 років, а мені вже 27. Раніше я собі дозволяти такого не сильно міг, але зараз все інакше і це добре. Я думаю, що це плюс, – сказав Зінченко.

Зінченко дебютував за збірну України у 2015 році.