Categories: Єврокубки

Ліга чемпіонів. Атлетіко став останнім чвертьфіналістом, перегравши Інтер у серії пенальті

Атлетіко у рамках матчу-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА 2023/24 переміг Інтер.

Атлетіко у виїзному матчі проти Інтера зазнав мінімальної поразки. Тоді “матрацники” обрали обережну схему 5-4-1 (замість 3-5-2), що позначилось на зіграності в атаці – та і Мората не встиг відновитись, аби провести повну гру. До зустрічі на “Метрополітано” Альваро вже був здоровим. Що найбільш важливо, пошкодження встиг залікувати Грізманн.

Атлетіко виграв 13 з 14-ти домашок у Ла Лізі, а також виграли усі три поєдинки в Мадриді у цьогорічній Лізі чемпіонів. Втім, Інтер теж був не промах. Міланці із 14-ти виїзних поєдинків у Серії А тріумфували 12 разів, а ще двічі зіграли внічию. Словом, матч-відповідь обіцяв бути цікавим.

Як і очікувалось, Атлетіко суттєво додав у атаці. На перших хвилинах особливо активним був Ліно, який двічі виконував кроси (до замикання не дійшло), а на 6-й хвилині вже мав момент. Самуель відкрився під передачу на хід лівим флангом, втік від Павара й Де Врея та пробив з краю штрафного – Зоммер врятував Інтер!

“Матрацники” намагалися зламувати фланги, користуючись активним залученням латералів Інтера до атак та загальною схильністю “нерадзуррі” до втрати балансу. Втім, із загостренням справи швидко розладились – а на 14-й хвилині гості ще й могли рахунок відкрити!

Чалханоглу закинув м’яч у карний майданчик під вривання Дюмфрісу, а той метрів з 13-ти пробив низом. Облак парирував, а потім ще й взяв добивання!

На 19-й же хвилині Лаутаро Мартінес відкрився на лінії півкола й несподівано завдав удару. М’яч рикошетом від Вітцеля полетів у дальній кут, однак Облак встиг зупинити його на лінії воріт! Атлетіко не знітився, але Інтер відчув силу – як наслідок, наступні 10-12 хвилин команди проводили на зустрічних курсах. Бракувало тільки моментів.

Винятком став епізод на 29-й хвилині, коли Ермосо виконав навіс з правого флангу на Морату. Альваро спокійно пробивав головою метрів з 10-ти, однак Зоммер спіймав м’яч. На 30-й же Ермосо сам стріляв з лівого кута штрафного, спрямувавши м’яч над воротами. Покарання за марнотратство прилетіло оперативно.

На 33-й хвилині міланці закрутили фірмову комбінацію зі зміною позицій та опусканням Лаутаро в глибину. Мартінес обстукався з Мхітаряном і Де Вреєм, після чого запустив у прохід лівим флангом центрбека Бастоні. Той у дотик віддав пас у напівфланг, куди вривався Барелла – Ніколо увійшов на лівий край та прострілив на 11 метрів, куди влетів лівий латераль Дімарко. 1:0!

Але святкували “змії” недовго. Вже на 35-й Коке закитнув м’яч у карний майданчик гостей, а сфера рикошетом від Павара відлетіла до ніг Грізманна. Антуан же пробив з розвороту в дотик – точно під ліву стійку. Блискуче орієнтування та керування корпусом. 1:1!

Це був вже 6-й гол Грізманна у цьогорічній Лізі чемпіонів. До клубного рекорду Дієго Кости бракує всього двох забитих м’ячів.

На 43-й Антуан міг і дубль оформити, прийнявши пас від Льоренте й бахнувши з меж штрафного, але Павар накрив спробу. У підсумку, відпочивати футболісти відправились за нічийного рахунку на “Метрополітано”. Це звісно ж, тішило підопічних Дієго Сімеоне. Тим не менш, завдання мінімум виконано не було – Атлетіко все одно відставав у загальному рахунку.

Ель Чоло обійшовся без замін, як і його візаві. Варто відзначити, що другий тайм не дуже відрізнявся від першого. Мадридці все так же володіли ініціативою, а також знову завдали значно більше ударів – але за показником очікуваних голів команди трималися на рівних. Втім, у грі довгий час не виникало реальних моментів.

До 70-х хвилин пригадується тільки один епізод. Його створили господарі. Льоренте ефектно переграв Дімарко у штрафному та викотив передачу на 11 метрів, а Грізманн сходу пробив під праву стійку. Зоммер врятував Інтер!

Крім того, на 60-й хвилині Мората прийняв м’яч на 11 метрах, опинившись у ситуації 2-в-1 проти Бастоні. Залишалося тільки відкотити назад під удар Грізманну, однак Альваро вирішив пробивати сам. По горобцях. Всі інші підходи до воріт у виконанні обох колективів гострого завершення не отримали.

Ситуація змінилась на 70-х хвилинах, коли обидва тренери провели заміни. Дієго Сімеоне на 71-й хвилині випустив Корреа й Рікельме (замість Де Пауля та Ліно), а на 79-й з’явились Барріос та Депай (Моліна й Мората відправились відпочивати. Сімоне Індзагі, своєю чергою, зняв з пробігу Дюмфріса й Бастоні – їх замінили Дарміан та Ачербі (тобто, алленаторе освіжив позиції латераля й центрбека).

Ближче до завершення зустрічі Дімарко й Барелла поступились місцем Фраттезі й Бісеку, що теж не змінювало схему. Тим не менш, всі ці перестановки освіжили гру. І так освіжили, що Атлетіко ледь не вилетів у основний час.

Так, контратака Інтера на 77-й хвилині завершилась проникним пасом Лаутаро під удар Тюраму. Маркус приклався метрів з 13-ти, але м’яч просвистів над поперечкою. На 82-й Мартінес прокинув м’яч повз Барріоса й майже організував Бареллі вихід віч-на-віч – втім, Ніколо не втік, та ще й пробив точно по позиції Облака.

Тут вже прокинувся Атлетіко. На 86-й хвилині Мадрид навалився на штрафний, а м’яч почав метушитись по периметру. Зрештою, Депай підхопив його та завдав удару. Стійка врятувала Інтер!

А ще за хвилину міланців вже ніщо не врятувало – Коке віддав шикарну передачу на хід Депаю в карний майданчик, а той другим же дотиком пробив повз Зоммера. 2:1! Рахунок за сумою двох матчів зрівнявся, однак Атлетіко не бажав переходити у овертайми.

Міланці ж відчутно захиталися – за боксерською термінологією, команда впала у стан гроггі. Найпростіші завантажнння до воріт “нерадзуррі” завершувались панікою, а на 3-й компенсованій Льоренте міг закривати гру. Маркос замикав простріл Грізманна, бахнувши метрів з 10-ти – але м’яч полетів на трибуни!

Свисток Шимана Марциняка таки відправив команди в додатковий час. Інтер у першому екстра-таймі несподівано прокинувся – на 94-й хвилині забивати міг Тюрам, який пробивав головою метрів з восьми після навісу Бісека, а на 98-й Мартінес замикав подачу з кутового. В обох випадках м’яч пролетів поруч з каркасом.

Атлетіко огризнувся атакою з прострілом Рікельме. Депай завершував його ударом у дотик метрів з п’яти, але Зоммер не спав.

У другому овертаймі настільки яскравих моментів вже не виникало. Зате був час насолодитись дотепним епізодом перед міні-перервою – Тюрам в якусь мить прихопив Савіча за яйця, як колись Вінні Джонс. Попри це, скандалу не сталося. Футболісти дружньо посміялись.

А матч перейшов у серію пенальті. Перші удари провели Депай і Чалханоглу, впевнено перегравши голкіперів, а от потім почався треш. Алексіс і Сауль пробили по центру, дозволивши парирувати свої удари. А потім свіжий Классен пробив у лівий верхній – однак Облак витягнув і цей постріл!

Далі ударів завдали Рікельме, Ачербі й Корреа (влучно), а от вирішальний удар Лаутаро Мартінеса відправився у космос. Це означало виліт Інтера. Замість перемоги в Лізі чемпіонів, яку пророчили міланцям деякі експерти, “змії” їдуть додому в Серію А – а от Атлетіко стає чвертьфіналістом!

Максимович Назар

Recent Posts

Директор Шахтаря: В матчі чемпіонату U-19 була провокація з боку гравця “Динамо

Директор зі стратегічного розвитку та комунікацій "Шахтаря" Юрій Свиридов прокоментував розбірки під час матчу 28-го туру…

6 хв. ago

Мбаппе на аукціоні придбав за 520 тисяч євро портрет Пеле

Нападник ПСЖ та збірної Франції Кільян Мбаппе за 520 000 євро придбав на аукціоні портрет…

14 хв. ago

В’ячеслав Суркіс: Діти з Шахтаря в кричалках ображали мою сім’ю, мене, Динамо та його гравців

Голкіпер «Динамо U-19» В’ячеслав Суркіс розказав про сутичку під час матчу 28-го туру проти «Шахтаря» (2:1). Читати далі

18 хв. ago

Модрич відхилив 2 пропозиції від інших клубів і висловив бажання залишитися в Реалі

Півзахисник «Реала» Лука Модрич висловив бажання залишитися в клубі, повідомляє інсайдер Фабріціо Романо. Читати далі

21 хв. ago

Ворскла – УАФ: Два матчі – два рішення, що вплинули на результат. Коли це закінчиться?

«Ворскла» опублікувала офіційне звернення до УАФ з приводу помилкових суддівських рішень на користь суперників полтавців. Читати далі

27 хв. ago

Дмитро Шастал: Матч проти Олександрії обіцяє бути вогняним

Півзахисник рівненського «Вереса» Дмитро Шастал поділився очікуваннями від матчу 29-го туру УПЛ проти «Олександрії»:Читати далі

31 хв. ago