Фланговий захисник Ігор Солдат за свою насичену футбольну кар’єру відіграв майже 300 матчів на професіональному рівні.

Досвідчений гравець лінії оборони захищав кольори алчевської «Сталі», «Гірника», «Десни», «Інгульця», «ЛНЗ» у Першій лізі, а в елітному дивізіоні України виступав за «Верес» та «Минай». Взимку 2024 року розпочався новий етап у кар’єрі Солдата: тепер свій колосальний досвід та найсильніші футбольні якості захисник демонструватиме у складі команди, яка будує нову успішну історію – чернівецькій «Буковині»…

В інтерв’ю клубній пресслужбі Ігор Солдат пригадав найбільш пам’ятні матчі проти «Буковини», в яких йому доводилося зіграти, розповів про свою адаптацію та умови у новому колективі, а також про основні цілі на весняну частину сезону.

– Ігоре, за свою кар’єру, виступаючи за різні клуби, ти зіграв проти «Буковини» у восьми матчах. Який із цих поєдинків закарбувався у пам’яті найбільше та чому?

– Найбільше у пам’яті закарбувався поєдинок «Буковина» – «Верес», який відбувся у Чернівцях у 2019 році. Гадаю, вболівальникам тоді було неймовірно цікаво спостерігати за подіями на полі, адже той матч завершився перемогою «Буковини» з фантастичним рахунком 5:4! Ще хочу додати у список найбільш пам’ятних матчів домашню гру проти «Буковини» за «Верес» в тому ж сезоні 2019/20. Чому ця зустріч стала знаковою для мене? Тоді мені вдалося відзначитися забитим м’ячем! (усміхається)

– Можна сказати, що і Чернівці для тебе вже не такі і незнайомі, зважаючи, що у наше місто приїжджав як мінімум тричі, коли грав за «Сталь», «Гірник» та «Верес»…

– Так, був у Чернівцях декілька разів, але не можу сказати, що знаю добре місто. Перед матчами ми завжди зупинялись в готелі біля стадіону, тому була змога прогулятися лише у цій частині міста.

– Чи слідкував за «Буковиною» до переходу у наш клуб? Що можеш сказати про футбол, який демонструє команда під керівництвом Андрія Мельничука?

– Якщо чесно, то не надто пильно слідкував за поєдинками «Буковини», але дивився огляди матчів, тому що у складі «жовто-чорних» грають мої друзі. Звичайно, що виключно на основі переглядів хайлайтів матчів мені важко робити якісь глибокі висновки про стиль гри, яку демонструвала команда. Зараз у «Буковині» багато новачків, і ми тільки знайомимося з баченням гри Андрія Ярославовича та його тренерського штабу.

– З ким у колективі зараз найбільше спілкуєшся? Кого із гравців знав особисто перед переходом до «Буковини»?

– Більше спілкуюся, звичайно, з тими, кого знав раніше – це Артем Цурупін, Ігор Чайковський. З Артуром Новотрясовим і Василем Палагнюком раніше навіть грали разом в одній команді («Інгулець» і алчевська «Сталь» відповідно), також з Владиславом Хамелюком нещодавно захищали кольори черкаського «ЛНЗ». У нас зараз збори, тому багато часу проводимо разом. Намагаюся зі всіма спілкуватися, потроху знайомимося і звикаємо один до одного.

– Як проходить адаптація у «Буковині»? Які враження від перебування у команді?

– Адаптація проходить швидко і досить легко – нічого незвичного, все в робочому режимі. Враження від тренувального процесу і від змін в клубі тільки позитивні. У «Буковині» зараз створені всі умови для того, щоб футболісти думали лише про футбол.

– Які твої найсильніші футбольні якості?

– Футбольний інтелект та працездатність.

– Завжди мріяв грати на позиції захисника чи у дитячо-юнацькому футболі тренери використовували на інших позиціях?

– З дитинства я грав крайнього півзахисника, а уже в підлітковому віці мене використовували у центрі поля. У складі алчевської «Сталі» дебютував в Першій лізі на позиції центрального захисника, але згодом тренерський штаб спробував мене на фланзі захисту. Тренерам сподобалась моя робота на тренуваннях саме на цій позиції, вони відзначали мої ігрові дії саме на фланзі оборони. З того часу так і продовжив виступати у ролі флангового оборонця. Але за потреби можу впевнено «закрити» позицію центрального захисника.

– Гра яких футболістів справила на тебе найбільше враження у дитинстві? На кого хотів бути схожим?

– В дитинстві хотів бути схожим на Девіда Бекхема, тому і починав у дитячому віці грати на позиції правого півзахисника. Якщо говорити про команду, яка тоді справила на мене неабияке враження, то дуже подобалась гра «Манчестер Юнайтед».

– Хто, на твою думку, зараз найбільш перспективний гравець у «Буковині»? Кого б ще виділив зі складу команди?

– Хочу відзначити, що вся перспективна молодь «Буковини» дуже старається на тренуваннях, та й не тільки молоді гравці – помітно, що всі футболісти у команді старанно працюють і всі націлені на максимальний результат. Але окремо все ж таки виділив би Чайковського. Ігор пограв на найвищому рівні – і це помітно одразу.

– Які цілі ставиш перед собою на весняну частину сезону у Першій лізі?

– Цілі максимальні! Хочеться перемагати в кожному матчі і демонструвати якісний футбол!

Пресслужба ПФЛ