“Шахтар” в першому матчі плей-оф Ліги Європи зіграв внічию з “Марселем” – 2:2. Зустріч відбулася на формально домашньому для “гірників” полі – у Гамбурзі. Поділитися враженнями від цього поєдинку Footboom попросив екс-гравця “Шахтаря”, відомого експерта Олександра Сопка.

– Цільного враження від гри і результату у мене не залишилося, – зазначив Сопко. – Звісно, якби до матчу хтось би сказав, що все закінчиться внічию 2:2, це сприйнялось би позитивно, адже треба враховувати фактор першої офіційної гри “Шахтаря” після значної перерви, і фактор топ-суперника, яким бачився “Марсель”. Враховуючи те, що двічі вдалося відігратися, і те, що “гірники” продемонстрували характер, старання, то підсумок все-таки порадував.

З іншого боку, враховуючи склад цього “Марселя”, його нинішній стан, нашій команді можна було б розраховувати і на перемогу. Це тінь того “Марселя”, який ми бачили раніше, який ми знали і продовжуємо вважати топ-командою. Однак, судячи з гри обох команд, навіть перемога “Шахтаря” ще нічого б не гарантувала йому перед матчем-відповіддю. І “Марсель”, і “Шахтар” можуть наварити будь-що, і все залежить від того, хто менше грубих помилок припуститься.

– Що позитивного можна відзначити у грі “Шахтаря”, і які є найбільш кричущі недоліки?

– Задовольнило те, що “Шахтар” не відходить від своїх принципів – контролю м’яча, компактної гри, те, що “гірники” не намагалися спростити гру. “Шахтар” намагався пресингувати і контратакувати, однак, на фініші матчу йому не вистачало якісних завершальних передач в зону. Так, зуміли двічі зрівняти рахунок, билися до останньої хвилини – це позитив.

Негатив також був. На жаль, немає прогресу у грі в обороні. Дії багатьох футболістів “Шахтаря” в захисті засмучують, особливо – гра на флангах. Той же Азаров, таке враження, потрібної школи, як захисник, не пройшов. Йому не вистачає антропометрії, і боротьбі він, в основному, поступається, але й в атаці Азаров цього разу не був активним. Справа грав Конопля, який більше бачить себе в атаці, і вважає, що це компенсує гру в обороні. Враховуючи, що на цьому ж таки правому фланзі Зубков у захисті не допомагав, не дивно, що й проблеми саме там виникали. Вважаю, що Зубков, повертаючись назад, відпочивав і фактично ігнорував дисципліну.

Все це й призвело до голів, коли Конопля і м’яч загубив, а згодом і позицію, коли 34-річний Обамеянг легко обходить того ж Зубкова і Гочолеішвілі. Все це просто неприпустимо. Поки у футболістів “Шахтаря” буде подібне відношення до захисних дій, то неприємності гарантовані, навіть з таким розбалансованим “Марселем”, яким він є сьогодні. Треба вчитися дотримуватися базових речей, мати бажання грати у відборі.

– Стартовий склад “Шахтаря” вас не здивував?

– Саме такий склад і бачився. Під сумнівом була тільки участь Степаненка. Добре, що він зміг підготуватися й вийти, тому що по зарядженості на боротьбу він дасть фору будь-кому в “Шахтарі”. Звісно, опорна зона – це проблема номер один. Здивувало, що Келсі так і залишився на лавці запасних, зате Траоре, який був майже без підготовки, вийшов. Також здивувала поява з перших хвилин Егіналдо. В минулому сезоні ми звикли більше бачити Невертона. Однак, Егіналдо дуже старався – і гол забив, і витримав темп на протязі всього матчу. Поставив би йому оцінку чотири з плюсом за п’ятибальною шкалою.

– Як вам гра Судакова?

– Від нього я чекав більшого. Взимку було багато розмов щодо Судакова, авансів, і сум чимало різних називалося… Можливо, це на нього тисне. У грі з “Марселем” Георгій був трохи скутим, не вистачало звичної для нього легкості.

– “Марсель” до зустрічі з “Шахтарем” нерідко пропускав в першому таймі. Здалося, що “гірники” намагалися забити швидкий гол…

– “Шахтар” з перших хвилин краще контролював м’яч, і краще маневрував. Склалося враження, що без офіційних матчів “гірники” були не два місяці, а два тижні… “Шахтар” намагався примусити “Марсель” зайве побігати і оголити свої слабкі сторони. До речі, вважаю, що “Шахтар” забив чистий гол на 27-й хвилині, коли збили Зубкова, і м’яч в рамку відправив Егіналдо, однак арбітр свиснув невпопад.

– Суддівство було не на найкращому рівні?

– Так, рефері дивував. Іноді приймав рішення абсолютно в протилежну сторону, тобто, порушують одні, а він карає інших… Думаю, що кваліфікація цього арбітра не дуже висока. Це нервувало футболістів. На його щастя матч не був занадто грубим і, за винятком незарахованого голу “Шахтаря”, надскладних ситуацій для рефері в штрафних майданчиках обох команд не виникало.

– “Шахтар” в трансферній кампанії цієї зими знову зробив ставку на бразильців. І проти “Марселя” на поле вийшов один з новачків – Кевін. Як вам його гра?

– В деяких епізодах він непогано розібрався, добре рухався, пресингував, одним словом – не загубився на полі. Зазначу, що в спарингах на зборі було помітно, що це кваліфікований виконавець. Думаю, Кевін допоможе “Шахтарю”. Не виключаю, що фізично Кевін поки не готовий грати всі 90 хвилин, на відміну від того ж Егіналдо.

Той факт, що бразильців у “Шахтарі” стало більше, – це позитив, бо конкуренція буде – і в бразильській групі, і в цілому в команді. Буде більше креативу, якого останнім часом не вистачало “гірникам”.

На що я також звернув увагу, так це на можливість для “Шахтаря” грати на довгих передачах, і спроби такі були. Є вже такий невеличкий штрих змін у діях команди. Потрібна аритмія у діях, щоб дезорієнтувати суперника.

– Можна сказати, що це вже команда Пушича?

– Ні, я цього поки не бачу. Так, є більше дисципліни, порівняно з командою Ван Леувена, організації, компактності. Помітно, що робота ведеться. Але я чекаю прориву у відношенні до гри в захисті, причому, кожного футболіста – індивідуально. “Шахтар” наразі пропускає легкі голи і не має можливості ефективно контратакувати. Все інше прийде – бразильці адаптуються, потенціал в атаці буде пристойний.

– Як корективи треба зробити перед матчем в Марселі?

– Тепер у тренерського штабу “Шахтаря” є багато інформації про суперника. Зрозуміло, що “Марсель” – це не клуб рівня Ліги чемпіонів, і з ним можна успішно грати. Треба переглянути епізоди з пропущеними голами, розібрати помилки, адже вони були системними – по ланцюгу, коли один за одним помилялися декілька футболістів “Шахтаря”. Можливо, хтось в атаці “Шахтаря” новий вийде, побачимо.

– Відсутність Бондаря додасть головного болю Пушичу?

– Безумовно. Найпевніше, на цю позицію доведеться вийти Ракіцькому. Нелегко йому буде. У “Марселя” потужні нападники, фактурні. Тоді ще й перестановки доведеться робити – Матвієнко на іншу позицію переходити.

У “Марселя” попереду матч чемпіонату Франції, і це буде тиснути на них, вони не встигнуть нормально відпочити. Три матчі за тиждень – досить жорсткий графік для цього “Марселя”. Що стосується “Шахтаря”, то йому потрібно відновитися і спокійно готуватися до поєдинку-відповіді. У Франції все почнеться з нуля, гра буде дуже напруженою.