Ліга Європи, раунд плей-оф
15 лютого, 19:45.
“Фолькспаркштадіон” (Гамбург)
Головний арбітр: Ерік Ламбрехтс (Бельгія)
Пряма трансляція: Megogo Футбол

Шахтар (Донецьк, Україна)

Трішки оновлений “Шахтар” підійшов до весняної (практично) частини сезону. Хоч і швидше саме чемпіонство в УПЛ є пріоритетним завданням “гірників” на залишок цієї кампанії, однак і єврокубками непотрібно нехтувати. Тим паче, що з трьох домашніх поєдинків групи ЛЧ на “Фолькспаркштадіон” у Гамбурзі у двох вдалося виграти. І лише у першому матчі – проти “Порту” – “гірники” зазнали поразки. Не забуваємо, що тоді ще ван Леувен керував командою.

Підготовкою до цього матчу слугували лише спаринги. Важко щось з них конструктивне взяти, тому можна спиратися лише на статистику: три перемоги, дві нічиї, дві поразки, 12 забитих, сім пропущених. Пушич вказував на те, що результати у товариських матчах для нього великої ролі не грають. Власне, це стандартна практика. Команда зберегла свій кістяк і головну молоду зірку (про Судакова тут, про кого ж ще?) та посилилася новачками. Тобто на полі у Гамбурзі буде “Шахтар”, котрий ми уже знаємо, однак з поправкою на рівень фізичної форми, котру вдалося чи не вдалося здобути через низку спарингів.

Кадри номінальних господарів

Головною втратою для “гірників” є Тарас Степаненко. Він ще не готовий до такого матчу і скоріше всього не вийде на поле у четвер. Пушич награвав на його позиції Криськіва. До речі, Дмитро разом із Судаковим незадовго до матчу через дискомфорт не тренувалися, однак наразі вони повинні бути готові до поєдинку. А ось Траоре і новачок Марлон – точно поза заявкою.

Марсель (Марсель, Франція)

У минулому сезоні Руслан Маліновський допоміг “провансальцям” пробитися до єврокубків. Таким чином він буквально приклав свою ногу до того, щоб його дві колишні команди могли зустрітися. “Марсель” посів третє місце у Лізі 1, пробившись до третього раунду кваліфікації ЛЧ, однак “Панатінаїкос” пройшов тоді команду ще Марселіно. Зрештою, “олімпійці” опинилися у групі Ліги Європи, де в суперництві з АЕК, “Аяксом” і “Брайтоном” посіли другу позицію.

Наразі “провансальців” очолює гарячий Гаттузо. Нехай і в Гамбурзі синоптики прогнозують +12 градусів за Цельсієм, однак за умови (бажаної нам) переваги “Шахтаря” італієць влаштує справжню спеку. Тим паче, що причини для нервів є. За останні п’ять матчів – жодної перемоги. При тому, що два з цих поєдинків були з командами, котрі борються за виживання, ще одна зустріч – це виліт з Кубка Франції від вищезгаданого “Ренна”. Як підсумок у Лізі 1 – восьме місце у турнірній таблиці. І це минулорічний бронзовий призер.

Кадри гостей

Через дискваліфікацію не зіграє Ісмаїла Сарр. Також Ронж’є, Руїс і Надір не вийдуть на поле через різні види травм. Втрата Ронж’є є дуже вагомою – персону цього футболіста у центрі поля можна прирівняти до Степаненка у “Шахтарі”.

Останні п’ять матчів Шахтаря і Марселя

Останні п’ять зустрічей “гірників”

08.02. Лехія Гданськ – Шахтар 1:1 (ТМ)

08.02. Шахтар – Аркадаг 4:1 (ТМ)

03.02. Шахтар – Вележ Мостар 2:3 (ТМ)

03.02. Шахтар – Градец-Кралове 0:2 (ТМ)

28.01. Шахтар – Марибор 0:0 (ТМ)

Останні п’ять зустрічей “олімпійців”

09.02. Марсель – Мец 1:1 (Ліга 1)

04.02. Ліон – Марсель 1:0 (Ліга 1)

27.01. Марсель – Монако 2:2 (Ліга 1)

21.01. Ренн – Марсель 1:1 (по пен. 9:8) (Кубок Франції)

12.01. Марсель – Страсбур 1:1 (Ліга 1)

Особисті матчі між командами

16.04.2009. Марсель – Шахтар 1:2 (КУ/ЛЄ)

09.04.2009. Шахтар – Марсель 2:0 (КУ/ЛЄ)

Орієнтовні склади

“Шахтар”: Різник – Конопля, Бондар, Матвієнко, Азаров – Криськів, Бондаренко – Зубков, Судаков, Кевін – Сікан.

“Марсель”: Лопес – Клосс, Жіго, Балерді, Марлен – Онана, Унахі, Мейте – Ндіає, Обамеянг, Мумбанья.

Цифри і факти

  • Востаннє “Шахтар” грав офіційний поєдинок 63 дні тому. “Марсель” – минулої п’ятниці.
  • Команди лише раз перетиналися між собою – у тріумфальному для “гірників” сезоні 08/09. Тоді, у чвертьфіналі Кубка УЄФА голи Гюбшмана, Жадсона, Фернандіньо і Андріано допомогли “Шахтарю” пройти далі.
  • За останні п’ять матчів в гостях “провансальці” виграли лише одного разу. Це був поєдинок проти команди з п’ятого дивізіону “Тьйонвіль”, а рахунок був мінімальний – 1:0.
  • “Марсель” – передостання (17) команда Ліги 1 за результатами в виїзних поєдинках. Всього сім очок з 30 можливих.