Фінал Кубка Азії
10.02.2024. Катар, місто Лусаїл. Стадіон “Лусаїл Айконік”.
Йорданія 17:00 Катар
Відеотрансляція — Sport 1

Йорданія: останні новини

Йорданців взагалі могло б не бути не те, що у фіналі, а і взагалі у стадії плей-офф. Підопічні Хуссейна Аммута потужно розпочали груповий етап, розгромивши Малайзію (4:0). Після цього “Аль-Нашама” (прим. – прізвище національної збірної Йорданії) розписала результивну нічию зірковою Південною Кореєю – 2:2. А у заключному турі Йорданія мінімально поступилась Бахрейну (0:1), але втім вийшла в 1/8, як одна з найкращих команд, які посіли третє місце у своїх квартетах.

У плей-офф “рицарам” теж не було просто. Спочату у гольовій перестрілці створили неймовірний камбек та справжнє чудо проти Іраку – 3:2. Йорданія поступалась в рахунку аж практично до самого кінця компенсованого часу, але на 90+5 та 90+7 двічі забила та героїчно вирвала путівку у наступний раунд.

У чвертьфіналі команда марокканського наставника в основний час мінімально здолала Таджикистан (1:0). А у півфіналі на збірну Йорданії знову очікували південнокорейці на чолі з Сон Хин Міном, Хван Хі Чханом та Кімом Мін Дже. У підсумку йорданці створили грандіозну сенсацію, обігравши значно більш зіркових за себе опонентів та вийшли у фінал.

Шлях до вирішального поєдинку видався для національної збірної Йорданії надзвичайно важким. Чи вистачить сил та натхнення на фінал? Велике питання. Але для йорданців цей форум – це вже величезний успіх. Ніколи до цього команда не доходила далі стадії 1/4.

Орієнтований склад збірної Йорданії: Абу-Лайла, Насіб, Аль-Араб, Мері, Хаддад, Аль-Рашдан, Аль-Равабдех, Абу-Хашиш, Аль-Тамарі, Аль-Марді, Аль-Наймат.

Катар: останні новини

Що стосується господарів турніру, то катарці у шикарному стилі пройшли груповий етап та відібралися у плей-офф з першого місця, набравши максимальні 9 очок. При чому всі перемоги були сухими. В рамках квартету A національна збірна Катару розгромила Ліван (3:0), мінімально обіграла Таджикистан (1:0) та не залишила шансів для Китаю (1:0).

Перші проблеми та перший пропущений м’яч прийшли для команди Тінтіна Маркеса вже у плей-офф. На стадії 1/8 Катар пройшов Палестину – 2:1. У чвертьфіналі “бордовим” лише у серії пенальті вдалось здолати Узбекистан (1:1, серія пенальті – 3:2). А у півфіналі підопічні іспанського тренера у напруженому поєдинку перемогли Іран – 3:2.

На відміну від Йорданії, Катар може похвалитися золотими медалями Кубка Азії. При чому це сталось зовсім недавно – збірна Катара здобувала титул чемпіона у 2019-му році.

Загалом, на папері катарці виглядають більш переконливо. За “бордових” говорить і більш високий за класом склад, та досвід великих перемог.

Орієнтований склад збірної Катару: Баршам, Педру Мігел, Алі, Лукас Мендес, Абдурісаг, Абдулсаллам, Фатхі, Ваад, Ахмед, Альмоез Алі, Афіф.

Останні п’ять матчів Йорданії та Катару

Останні п’ять зустрічей господарів

6.02. Йорданія – Південна Корея 2:0

02.02. Таджикистан – Йорданія 0:1

29.01. Ірак – Йорданія 2:3

25.01. Йорданія – Бахрейн 0:1

20.01. Йорданія – Південна Корея 2:2

Останні п’ять зустрічей гостей

7.02. Іран – Катар 2:3

3.02. Катар Узбекистан 1:1 (3:2 – серія пенальті)

29.01. Катар – Палестина 2:1

22.01. Катар – Китай 1:0

17.01. Таджикистан – Катар 0:1

Йорданія – Катар. Особисті зустрічі

“Рицарі” та “бордові” мають досить багату історію очних протистоянь. Статистична перевага в свою чергу на боці саме Катару – 10 перемог проти 5. Ще два рази ці збірні розходились миром. Проте, варто відзначити, що в рамках Кубка Азії катарці та йорданці ще ні разу не пересікалися.