Виконувач обов’язків головного тренера «Зорі» Юрій Коваль розповів про трансферну політику луганського клубу.

– З року в рік Зоря привчила нас, що може втрачати по півкоманди, змінювати тренера, але на результатах це не особливо позначалося. Несподіваний відхід Патріка сплутав усі карти?

– Футбол, як і історія, не знають умовного способу. Відхід Патріка, звичайно, свою роль зіграв. Кожен із тренерів, який приходив у Зорю, має свій погляд на футбол. У бесідах із ними ми намагалися привести команду до спільного знаменника.

– Які враження від минулого сезону команди та роботи нідерландського штабу?

– Патрік ван Леувен – дуже системний і сильний тренер. Гра була красивою і результативною. Чи була б вона такою ж без гравців, яких ми втратили, – сказати складно. Ми багато з ним на цю тему говорили і зійшлися на тому, що в команді мають бути 22 рівноцінних футболісти.

– Це те, чого не було цього сезону?

– На жаль, не вийшло набрати й 12–15 одного рівня. Гравці прийшли в команду в різному ступені готовності. Звідси і виникли проблеми. Не було можливості привести всіх гравців до спільного знаменника.

– Як вирішуватиметься питання з футболістами, в яких залишається півроку діючого контракту із Зорею?

– Розмови з футболістами тривають. Проблема полягає в тому, що гравці трохи переоцінюють себе. Їм здається, що вони заслуговують на щось більше. У цьому плані Зорі точно нема чого переживати.

– Враховуючи те, що вкрай складно буде пробитися в єврокубки, це спонукатиме до трансферів на вихід?

– Трамплін футболістів і тренерського складу Зорі дуже високий. Я думаю, що немає сьогодні футболістів, яких не можна замінити.

– Які позиції в Зорі потребують підсилення?

– Буде неетично з мого боку це озвучувати. Ті футболісти, які є зараз, дуже кваліфіковані. Є травми, втома, купа випадковостей.

– Після зміни трьох тренерів вам довелося керувати командою в останніх матчах 2023 року. Робота зі свистком сильно відрізняється від ролі другого плану?

– Так, я був без свистка, але під моїм кураторством ми побудували структуру між командами U-19 та першою командою. Плюс я читаю лекції для Центру ліцензування УАФ. Процес управління ділиться на дві частини – управління футболістами і тренувальний процес. Враховуючи, що я читаю лекції, я повинен володіти новітніми методиками.

Для мене, маючи 32 роки професійної кар’єри, входження в тренерську роль не склало труднощів. Якби я пішов і працював завгоспом, а потім узяв свисток – це один момент. Я беру участь у всіх процесах взаємодії першої та другої команди, навчання наших тренерів. Я постійно з усіма на зв’язку, адаптації ніякої не було потрібно. Така склалася ситуація, що потрібно було допомогти команді струсонутися. Думаю, це завдання ми вирішили.