Президент одного з лідерів Другої ліги ФК Дружба Олександр Онищенко проаналізував виступи команди у першій частині сезону, відзначив серйозний рівень суперників, а також розповів про плани на міжсезоння.

Пам’ятні події

– Звичайно, дуже приємно, що ми 2023 року спромоглися виграти всі турніри, у котрих офіційно були задіяні, — велика вдячність за це команді, – відзначає президент Дружби. – Не сумніваюся, що пам’ять ще довго навертатиме до рідкісного за спортивною складовою та неймовірною мотивацією суперництва з іванківським Штурмом — і безпосередньо в національному суперфіналі, і впродовж усього турнірного року загалом. А з виступів у ПФЛ особливо запам’яталися матч з ЮКСА вдома, виокремлений унікальними емоціями після переможного голу в компенсований арбітром час, і, звичайно, виїзд до Звягеля.

Важливість кожного матчу

– Маємо щиро подякувати Збройним силам України — без їхньої мужності та самопожертви не було би ні змагань, ні наших тріумфів. А команда використала нагоду сповна. Не в останню чергу тому, що ми ніколи не розподіляли матчі на важливі й прохідні. Для нас кожний виграш приносив особливе спортивне задоволення. Нікому раніше не вдавалося виграти п’ять основних аматорських титулів упродовж одного сезону. Скажу чесно: навіть не мріялося про рекорд. Але, гадаю, ми заслужили його повною мірою.

Доленосний дзвінок

– Ми поступово піднімаємося вище турнірними щабелями, це принципова позиція клубу. Такий підхід сприяє становленню колективу — як у спортивних, так і в суто життєвих аспектах. Якось, пригадую, зателефонував мій товариш і в майбутньому клубний адміністратор Віталій Полозов. Саме він запропонував допомогти сільській команді, яка змагалася на рівні району. Дзвінок застав мене в Мадриді, на фіналі Ліги чемпіонів, тож домовилися про зустріч після повернення в Україну — звідси все й почалося. А потім інший мій товариш, Ярослав Мудрий, з яким ми грали у футбол ще за шкільних часів, порекомендував як тренера Дмитра Чирикала. З Дмитром Валерійовичем Дружба поступово набирала сили — я маю велику довіру до цього фахівця. Решта подій стосується сьогодення, вони загальновідомі.

Вірність принципам

– Я завжди дотримуюся народної мудрості: загадувати наперед — невдячна справа. Україна в огні, триває війна, з огляду на це наші бажання та завдання можуть змінюватися калейдоскопічно. Показовим є приклад Ниви — я був особливо засмучений, коли команда, що була за приклад для нас, опинилася на межі зникнення. Життя за нинішніх обставин коригує розвиток подій блискавично та жорстко. Тому Дружба залишається вірною своїм принципам. Ми рухаємося вперед і вище поступово, з урахуванням реальних можливостей. А життя покаже, у чому мали слушність і де помилялися.

Підсумки у профі

– Ми поступово набували ігрової та турнірної впевненості, що позначилося й на матчах із ситуативними лідерами. На жаль, наприкінці осіннього циклу команді чогось забракло, вона мала вигляд стомленої. Припускаю, що далася взнаки відсутність повноцінного відпочинку футболістів між двома сезонами. Тепер маємо виправляти ситуацію.

Рівень чемпіонату

– Конкуренції у Другій лізі дійсно гостра. Сподобалися Скала 1911 — за рідкісну мотивацію та запал, Звягель — за неабияку непоступливість, ЮКСА — за досвідчений професійний склад, окрасою якого стали швидкі бразильці, улюблена Чайка та Кудрівка — за виняткове уміння грати другим номером. А взагалі, спортивний рівень і конкуренція в Другій лізі дуже непогані — це найважливіше.

Плани на міжсезоння

– До кінця березня ми працюватимемо на базі ФК Лівий Берег, за що безмежно вдячні Миколі Миколайовичу Лавренку, президенту клубу. Там є чудова спортивна база з найкращим устаткуванням. А після новорічних свят Дружба готуватиметься й виступатиме на Меморіалі Макарова, проведе низку контрольних зустрічей і візьме участь у Зимовому Кубку ПФЛ упродовж лютого та березня.

Пресслужба ПФЛ за матеріалами ФК Дружба