Головний тренер футбольного клубу ЮКСА Микола Цимбал підбив підсумки літньо-осінньої частини чемпіонату Другої ліги України, яку «хрестоносці» завершили на високому другому місці в турнірній таблиці.

Наставник дебютанта змагань ПФЛ анонсував підсилення під час зимового трансферного вікна, розповів про підготовку підопічних в умовах відпустки, а також поділився планами щодо навчально-тренувальних зборів.

– З якими емоціями завершуєте 2023 рік?

– Завершую 2023 рік із позитивними емоціями. Тому що для мене є честю бути біля витоків створення першого в Україні християнського футбольного клубу, який вже знає та поважає вся футбольна Україна. Це додає наснаги та лише позитивних емоцій.

– Команда створювалася з нуля. Який результат перед стартом сезону Ви вважали вдалим?

– Перед початком сезону, кажу відверто, стояло завдання бути в середині таблиці, у зоні доступу до першої трійки, а вже взимку підсилитися і спробувати зачепитися за трійку найкращих. Але завдяки президенту, який допоміг домовитися з футболістами, завдяки праці тренерського штабу ми досягли більшого. І зараз ми є повноцінним претендентом на підвищення у класі. Тому те, що сталося, я вважаю вдалим для нашої команди. За перше півріччя я б поставив нам чотири з плюсом за п`ятибальною системою.

– Який матч для вашої команди став найскладнішим, а від якого отримали задоволення?

– Дуже важко відзначити один найскладніший матч, тому що їх у нас було дуже багато. Майже кожна гра в нас була дуже складною. Тому складно виділити. Я б відзначив домашні матчі з Кудрівкою (3:0) та Скалою 1911 (3:0), де в хлопців дуже багато виходило: вони забили чудові голи, виконали дуже багато з того, що ми просили. Це втілилося у перемоги над сильними суперниками.

– Чого команді не вистачило, щоб піти у відпустку одноосібним лідером?

– На мою думку, не вистачило глибини складу. У нас, на жаль, були травми в ігрових епізодах, дискваліфікації. У деяких матчах позначилася відсутність на полі лідерів, які пропускали ігри. А також не вистачило свіжості наприкінці чемпіонату, бо перед початком сезону в нас не було можливості закласти фундамент фізичної підготовки. Команда зібралася за три тижні до першої офіційної гри, а в повному складі ми сформувалися вже після п’яти зіграних ігор, з урахуванням кубкових. Лише до виїзного поєдинку з Чайкою (3:1) ми підійшли в повноцінному складі. Вважаю, що не вистачило саме «закладання фундаменту», повноцінної передсезонної підготовки. В останніх іграх це почало позначатися. Тому з надією чекаємо на зимові тренувальні зборі. Плануємо добре підготуватися, аби у весняних матчах чемпіонату уникнути цієї проблеми.

– Дуже добре в першій частині сезону проявили себе легіонери. Кого із них насамперед можете відзначити?

– У нас є троє бразильських легіонерів. Когось відзначати з них я не хочу. Вони всі, я вважаю, пройшли період адаптації. Це було нелегко, тому що вони прилетіли з іншого континенту, де сонечко, океан, все спокійно. І вони приїхали у воюючу країну. Звісно, вони потребували часу, аби адаптуватися до наших реалій, футболу, який в нас відрізняється від бразильського. Я вважаю, що всі вони завдяки допомозі нашого капелана Якова вже впоралися з цим. Ми від них чекаємо більшого у весняній частині чемпіонату.

– Бразильці відзначали, що в ФК ЮКСА є можливість звернути на себе увагу клубів вищих за рангом. Чи є вже рух у цьому напрямку з боку інших клубів?

– Я згоден з ними, що у ФК ЮКСА у них є така можливість. До нашого клубу зараз прикута увага багатьох скаутів, у тому числі клубів української Прем’єр-ліги. Так, до мене звертаються за рекомендаціями, питають представники різних клубів про наших легіонерів. Звичайно, їм ще потрібен час, щоб показати більш яскраву гру. У них для цього є все, є гарний потенціал, щоб наприкінці сезону були не тільки питання про них, а й конкретні пропозиції.

– У листопаді Ваша команда підсіла. З чим це повʼязано?

– Ви правильно підмітили. У листопаді був невеличкий спад. Я це пов’язую із відсутністю повноцінної підготовки до чемпіонату через короткі терміни та формування команди.

– Як можете оцінити рівень чемпіонату. Деякі фахівці вважають, що рівень конкуренції у цьому сезоні Другої ліги найвищий за останні 10 років.

– Фахівцям, які постійно слідкують за Другою лігою, видніше. Тому я погоджуюсь із ними. Вважаю, що чемпіонат дуже високої якості, як для Другої ліги. Дуже багато кваліфікованих гравців. У тих же Дружбі та Звягелі із досвідом гри в УПЛ. Також вважаю, що чемпіонат у цьому році значно сильніший, ніж у минулому, бо я слідкував за минулорічною Другою лігою. Тому можу впевнено сказати, що у цьому сезоні рівень конкуренції значно вищий.

– Чи готова та обойма гравців, яка наразі є в команді, грати на рівні Першої ліги? І яке місце в Першій лізі ЮКСА могла б претендувати?

– Так, звичайно. Основна обойма команди готова грати в Першій лізі. На мою думку, якщо ще трішки підсилитися, що ми й плануємо зробити цієї зими, з цією обоймою команда була б у верхній частині турнірної таблиці та боролася б за підвищення у класі.

– Які позиції плануєте підсилити під час зимового трансферного вікна? І чи можливий прихід нових легіонерів?

– Ми плануємо підсилення у кожну ланку: від воротаря до нападника. Підсилення у нас будуть якісні. До нас прийдуть вмотивовані гравці. Думаю, деякі наші трансфери приємно здивують футбольних спеціалістів.

– Чи задоволені результативністю нападників? Адже найкращим бомбардиром команди є атакувальний півзахисник Матеус.

– Тренер не може бути задоволений результативними діями своєї команди, тому що завжди хочеться забивати ще більше голів, ще більше проводити якісних, яскравих комбінацій. Тому буде проведено багато роботи під час підготовки до весняної частини сезону. Я вважаю, що ми покращимо дії у нападі під час зимової перерви.

– Розкажіть, як «хрестоносці» підтримують функціональну форму під час відпустки.

– Під час відпустки ті, хто знаходиться неподалік від клубної бази, тренуються із нашим тренером з фізпідготовки Фабріціо Фортесом у тренажерному залі. Для інших ми скидаємо в групу вправи, хлопці їх також виконують і тримають зворотній зв’язок із Фабріціо. Це все відбувається чотири рази на тиждень. Також всі футболісти, які мають змогу приїздити до Тарасівки, відвідують басейн. відновлюються, грають у тенісбол. У нас дуже якісна інфраструктура – зараз відкрився новий манеж. Тому всі умови для підготовки під час відпустки – на вищому рівні.

– Чи можете вже розповісти про плани команди стосовно навчально-тренувальних зборів?

– Так. Ми збираємося 5 лютого у Тарасівці, проведемо медогляд. Перший тренувальний збір відбудеться на базі нашої Академії, де є всі необхідні для цього умови. А потім плануємо два збори на Закарпатті, де буде багато якісних спарингів, які допоможуть нам награти склад та взаємодії до другої частини сезону.

Пресслужба ПФЛ