“Шахтар” поступився “Порту” в заключному поєдинку групового етапу Ліги чемпіонів з рахунком 3:5, втратив можливість пробитися в плей-оф турніру, і весною продовжить виступи в Лізі Європи.

Оцінити гру команд у результативному і емоційному матчі Footboom попросив легендарного екс-захисника “гірників”, українського тренера Сергія Ященка.

– Психологічно “Шахтар” не був готовим до цієї зустрічі, – зазначив Ященко. – Було помітно, що “гірники” бояться суперника. “Шахтар” намагався збивати темп з самого початку, але відсутність потрібного настрою, на відміну від “Порту”, знижувала уважність і призводила до відчутних помилок. “Порту”, граючи вдома, був рішуче налаштований на перемогу, без будь-яких думок про нічию.

Не виключено, що якби “Шахтар” влаштовувала нічия, і можна було б грати на 0:0, то цей результат вдалося б втримати. А коли треба йти вперед, та ще й з таким суперником, як “Порту”, завжди є ризик пропустити багато і програти з великим рахунком. “Порту” після кожного забитого м’яча отримував додаткові натхнення і сили.

– Стартовий склад “Шахтаря” вас не здивував?

– Абсолютно. А що, є у “гірників” більш сильні виконавці, ніж ті, що вийшли з перших хвилин? Тренер краще знає стан і настрій своїх підлеглих, і формує склад. З урахуванням суперника, звичайно…

– Тоді, спитаю більш конкретно: як вам гра Ракіцького, якого, напевно, небагато хто чекав у “старті”?

– На мою думку, його запрошення в нинішній “Шахтар” – помилка. Це вже не той Ракіцький, що був раніше. Але, якщо потрібно було тільки його присутність – не знаю… Дуже помітно, що у нього вже погана координація і швидкість. Звісно, всі ветерани, і Ракіцький не виключення, володіють хорошим пасом і баченням поля, однак в матчах найвищого рівня потрібна якісна реакція і боротьба.

– “Шахтар” практикує футбол з перепасовкою у своєму штрафному майданчику, через воротаря. Але помітно, що це надто ризиковано. Як вам такий стиль?

– Це нові тенденції у футболі, коли голкіпер стає ще одним польовим гравцем, фактично – захисником. В такому стилі саме через воротарів намагаються розпочати несподівану для суперника контратаку. Однак, в цьому матчі “Порту” дуже добре пресингував. “Гірникам”, можливо, потрібно було швидше зробити висновки і зменшити контроль м’яча. З під цього пресингу “Шахтар” іноді виходив непогано, але це було рідко. Для такого стилю “гірникам” не вистачає індивідуальної майстерності. “Порту” в обороні теж помилявся, і пропустив тричі під тиском “Шахтаря”, але ставалося це, коли господарі поля розслаблялися.

– Якби у “гірників” була б більш майстерна і мобільна захисна ланка, цей “Порту” можна було б здолати?

– Напевно, однак, факт в іншому – погляньте на турнірну таблицю, на те, скільки “Шахтар” пропускає. До того ж, оборона – це не тільки дії захисників…

– Різнику можна пред’явити претензії за пропущені м’ячі?

– В жодному разі. Навпаки, в багатьох моментах він врятував “Шахтар” від майже стовідсоткових голів. Оборона “Шахтаря”, на жаль, давала суперникам простір і можливість бити із зручних позицій.

– Чия гра у складі “гірників” вам сподобалась, і хто провалив цей матч?

– Найгіршим був Матвієнко, який зовсім випав з гри – з першої і до останньої хвилини. А щодо тих, хто сподобався… На своєму рівні зіграв Сікан, непогано діяв Зубков. Однак, все рівно – це не найкращий їх поєдинок.

– Оцініть виступ “Шахтаря” в цьому розіграші Ліги чемпіонів…

– Враховуючи той факт, що у складі команди було багато молодих виконавців, поставлю “гірникам” четвірку за п’ятибальною системою. Все ж таки з “Барселоною” й “Антверпеном” добре зіграли, дев’ять балів змогли здобути, і до останнього зберігали шанс на вихід в плей-оф.

– На що “Шахтар” може розраховувати в Лізі Європи?

– Слабких суперників там точно не буде. В плей-оф Ліги Європи вийдуть команди, які майже нічим не поступаються учасникам Ліги чемпіонів. Звісно, “Шахтарю” потрібно підсилити і оборону, і атаку. Попереду потрібен більш креативний форвард. А щодо захисту, то про Ракіцького я вже сказав, але й Степаненку необхідно об’єктивно себе оцінити. Вік вже позначається негативно на його грі. Тому, Тарасу треба, або прибавляти, і бути, як, приміром, Пепе у “Порту”, або поступитися місцем молоді. Взимку Степаненко доведеться щось вирішити.

В цілому, багато чого буде залежати від тренерського аналізу ситуації в “Шахтарі”, від якісного і детального розбору помилок, і правильного висновку щодо підсилення. Весною все побачимо.