6-й груповий тур. Квартет H. Сезон 2023/24
13.12.2023. Португалія. Порту, “Драгау”.
Арбітр: Іштван Ковач (Румунія)
“Порту” 22:00 “Шахтар”
ТВ: Megogo

“Порту”

В останньому турі ЛЧ “дракони” на виїзді поступилися “Барселоні” (1:2). Перед цим була досить впевнена домашня перемога над “Антверпеном” (2:0).

Після спарингу з каталонцями було три підряд перемоги в рамках внутрішніх турнірів. У кожному матчі “Порту” забив тричі, але і пропускав. Втім, особливої картини це не дасть. Загалом, в чемпіонаті Португалії “Порту” йде в лідерах зі “Спортингом”.

Що стосується головного єврокубка, то це вже цікавіше. Португальці мають відчутно кращу різницю м’ячів, ніж донецький “Шахтар”. “Драконам” явно легше даються голи на найвищому клубному рівні. Про що і говорить матч першого туру з “гірниками”, в якому підопічні Сержіу Консейсу здобули перемогу з рахунком 3:1. Проте, наприклад, “Порту” ні разу по ходу цієї кампанії не зумів відібрати очки у фаворита квартеру – “Барси”.

В цілому португальський колектив знаходиться, звичайно, у більш вигідному положенні та є фаворитом на папері. Але точно не сказати, що нинішнє “Порту” та “Шахтар” – це команди з різних галактик.

Орієнтовний склад “Порту”: Дієгу Кошта, Жоау Маріу, Кардосу, Пепе, Санусі, Пепе Акіно, Еустакіо, Варела, Галено, Еванілсон, Таремі.

“Шахтар”

Після нульової нічиї з “Поліссям” донецький колектив набрав непоганий хід. Команда Маріно Пушича видала серію з трьох перемог, при чому, що дуже важливо – “сухих” перемог. У Лізі чемпіонів “гірники” мінімально здолали бельгійський “Антверпен” (1:0). Після цього по 2:0 переграли харківський “Металіст 1925” та рівненський “Верес”.

До поєдинку з “драконами” “Шахтар” підходить в оптимальному своєму складі. Після травми повернувся Артем Бондаренко. У хорошому ігровому тонусі перебуває Георгій Судаков. Трохи набрав в обороні Микола Матвієнко.

Головне, що продемонстрував Пушич біля керма донецького клуба за цей досить короткий період, що він готовий йти на жертви та перебудовувати гру своєї команди у важких єврокубкових матчах.

Враховуючи статус гостьового поєдинку та життєво необхідний результат, варто очікувати, що і на цей раз “Шахтар” відійде від свого звичного для УПЛ “плейстайлу”. Скоріш за все, Маріно Пушич зробить ставку на короткотривалий контроль м’яча з насиченням зон підбору та миттєвим переходом від оборони в атаку.

Орієнтовний склад “Шахтаря”: Різник, Гочолеішвілі, Бондар, Матвієнко, Азаров, Бондаренко, Зубков, Судаков, Криськів, Невертон, Сікан.

“Порту” – “Шахтар”. Особисті зустрічі

За всю свою історію “дракони” та “гірники” провели сім очних поєдинків. Закономірно, що всі вони прийшлись на єврокубки. Зокрема колективи п’ять разів зустрічалися в рамках Ліги чемпіонів. До цих пір “Шахтар” ні разу не перемагав “Порту”. Тричі був сильнішим португальський колектив, ще два рази команди розійшлись миром.

Ще були два матчі в дааалекому 1984-му році. Тоді клуби пересікалися у Кубку володарів кубків.

“Порту” – “Шахтар”. Турнірне становище

Учасники нашої пари мають однакову кількість очок. Обоє забезпечили собі попадання у Лігу Європи. Однак, є один великий нюанс. Щоб здобути путівку у плей-офф головного єврокубка “драконам” достатньо просто не програти, а “гірників” влаштує лише перемога.

# КОМАНДА I П Н П З-П БАЛИ
1  Барселона 5 4 0 1 10-3 12
2  Порту 5 3 0 2 10-5 9
3  Шахтар 5 3 0 2 7-7 9
4 Антверпен 5 0 0 5 3-15 0