2 грудня. 16:00. Серія А. 14-й тур
Генуя. “Луїджі Ферраріс”
“Дженоа” – “Емполі”
Головний арбітр: Джанлука Аурельяно

Перше українське дербі сезону у Серії А. “Дженоа” приймає “Емполі”. Причому Руслан Малиновський та Віктор Коваленко підходять до нього після забитих м’ячів. На рахунку останнього навіть два в останніх двох турах, хай і другий офіційно відібрано та записано як автогол. Хочеться сподіватися, що обидва продовжать так само.

Зрозуміло, що обидві команди більше цікавлять глобальні проблеми, ніж стан одного гравця. “Емполі” в зоні вильоту. Хоча лише за додатковими показниками, тож чітко бачить шлях до виходу з неї. “Дженоа” ж випереджає його лише на чотири очки, хоча відчуває, що варта більшого. Вдома вона бачить нагоду віддалитися.

У попередньому турі обидві грали дуже пристойно, тренери залишилися задоволені, хвалили підопічних, казали, що не заслужили програти. Але зрештою обидві пропустили у доданий час і поступилися. “Емполі” ще й відкрив рахунок у своєму матчі і навіть зрівняв саме голом Коваленка/автоголом на 86-ій хвилині, але не втримав.

Генуезці загалом огидно грають в останні хвилини. Вже пропускали голи цього сезону на 83-ій, 84-ій, 87-ій, 91-ій, 93-ій та двічі на 94-ій. Тосканці не настільки мучили своїх вболівальників, власне, в останніх трьох матчах забивали після 85-ої. Але це принесло лише три очки. Гучну перемогу в Неаполі над “Наполі” не вдалося підтвердити проти “Сассуоло”.

Також слід зазначити, що “Дженоа” спирається на домівку, де виграла два останні матчі з рахунком 1:0. Причому у команд з зони вильоту – “Салернітани” та “Верони”. “Грифони” не грали особливо блискуче в цих матчах, але дуже солідно. А “Емполі” якраз успішніший в гостях. В трьох останніх гостьових матчах перемагав “Наполі” та “Фіорентину”, ще й не пропустивши від них. Вдома має лише одну перемогу.

Малиновський позаминулого туру почав на лаві запасних і повернувся до стартового складу скоріше завдяки травмі лідера атаки “Дженоа” Гудмундссона. Таке враження, що ісландець заважав йому, адже без нього українець видав свою найкращу гру за нову команду. Крім блискучого удару здалеку, також влучив штрафним ударом в хрестовину та диригував грою команди в центрі поля, завзято боровся в обороні.

Коваленко ж обидва гольові удари завдавав, вийшовши на заміну. У Неаполі забив гарним ударом з правої частини штрафного, проти “Сассуоло” добив після удару Г’ясі у поперечину, і тоді захисник торкнувся м’яча та дезорієнтував свого воротаря. В обох матчах українець грав агресивно, швидко, вертикально, крім гольового удару, пробивав по воротах або віддавав пас під удар.

“Дженоа” та “Емполі” загалом серед найгірших у лізі за володінням м’ячем та ударами по воротах, але полюбляють грати швидко, вертикально. Багато створюють та багато пропускають. Особливо наприкінці. Їхні матчі варто дивитися до останніх секунд.

Кадри

У “Дженоа” нарешті повертається головний форвард Ретегі. Хоча неясно, чи він готовий до стартового складу. Гудмундссон не в заявці, як і провідний опорник Строотман і капітан захисник Бані. Говорять про вихід двох форвардів, швидше за все Ретегі та довго травмованого Мессіаса, а Малиновського – за ними.

У попередніх двох матчах, в яких Малиновський грав з перших хвилин, перед ним грав лише один атакер – Пушкаш або Гудмундссон. Але саме їх генуезці програли. А ось в останньому, в якому Руслан грав за двома атакерами – виграли.

Увага на воротаря Мартінеса. Перший гол в Фрозіноне було пропущено з його вини, але загалом у сезоні він часто рятує та грає добре.

Наставник “Емполі” Ауреліо Андреаццолі дуже консервативний, зокрема, зі стартовим складом. Тож не варто занадто дивуватися, якщо Коваленко знову почне матч у запасі. Хоча місцеві ЗМІ повідомляють, що на останніх тренуваннях Андреаццолі довго розмовляв з українцем. Загалом шість опорників борються за три позиції – Раноккія, Грассі, Фацціні, Мале, Марін та Коваленко.

Атакувальний півзахисник Бальданці, як і раніше, травмований. Як і лівий захисник Джузеппе Пеццелла.

“Дженоа”: Х. Мартінес, Де Вінтер, Драгушин, Васкес, Сабеллі, Бадель, Френдруп, Малиновський, Хапс, Ретегі, Мессіас

“Емполі”: Беріша, Берешинські, Луперто, Ісмаїлі, Качаче, Ф. Раноккія, Фацціні, Мале, Канчелльєрі, Капуто, Камбіагі